Afiseaza: 1-34 din 34 produse
FiltreVitamina B12, cunoscuta si sub denumirea de cobalamina, este o vitamina esentiala de care organismul are nevoie, dar pe care n-o poate produce. Vestea buna este ca se gaseste in mod natural in produsele de origine animala si este adaugata si in anumite alimente. De asemenea, poate fi administrata ca supliment oral sau injectie.
Vitamina B12 are multe roluri importante in organism. Sprijina functionarea optima a celulelor nervoase si ajuta la formarea de globule rosii din sange. In plus, este esentiala in sinteza ADN-ului.
Pentru majoritatea adultilor, aportul zilnic recomandat este de 2,4 mcg. Exceptate sunt femeile gravide sau cele care alapteaza, aceasta doza fiind prea mare pentru acestea. Deficienta apare atunci cand nivelurile de B12 sunt prea mici. Aceasta deficienta poate provoca simptome neurologice ireversibile.
Cobalamina reprezinta un adevarat miracol pentru organism, datorita efectelor pe care le are. De exemplu, poate creste nivelul de energie, poate imbunatati memoria si poate contribui la prevenirea bolilor de inima.
Cobalamina este o componenta vitala in procesul de productie a celulelor rosii din sange. Daca aceasta vitamina este la un nivel mic, globulele rosii nu se mai dezvolta in mod corespunzator.
In mod normal, aceste celule sunt mici si rotunde. In cazul unei carente de cobalamina, globulele rosii devin mai mari si de obicei ovale. Din cauza acestei forme neregulate, celulele rosii nu mai au capacitatea sa se deplaseze din maduva osoasa in sange intr-un ritm normal, provocand astfel anemie megaloblastica.
In cazul persoanelor anemice, organismul este privat de suficiente globule rosii din sange atat de necesare pentru a transporta oxigenul catre organele vitale. Din aceasta cauza, persoanele ajung sa se confrunte cu simptome de oboseala si slabiciune.
O sarcina sanatoasa depinde in mod direct de un nivel adecvat al vitaminei B12. Potrivit cercetarilor, creierul si sistemul nervos al fatului au nevoie de suficienta cobalamina de la mama pentru a se dezvolta sanatos.
O carenta de vitamina B12 in primele faze ale sarcinii poate produce anumite malformatii congenitale, cum ar fi defectele de tub neural. In plus, daca gravida sufera de deficienta de cobalamina, exista riscul de nastere prematura sau avort spontan.
Conform unui studiu, femeile cu niveluri de B12 mai mici de 250 mg / dL au fost de trei ori mai predispuse sa nasca un copil cu defecte congenitale, comparativ cu cele cu niveluri normale. Situatia poate fi si mai grava pentru femeile cu deficienta de vitamina B12 sub 150 mg / dl. In cazul acestora, riscul a fost de cinci ori mai mare, comparativ cu femeile cu niveluri peste 400 mg / dL.
Un nivel adecvat al vitaminei B12 inseamna oase mai puternice si mai sanatoase. In cadrul unui studiu efectuat pe mai mult de 2.500 de adulti s-a demonstrat ca persoanele cu deficit de cobalamina au avut, de asemenea, o densitate minerala osoasa mai mica decat cea normala. Oasele cu densitate minerala scazuta pot deveni fragile in timp, crescand astfel riscul de osteoporoza.
Degenerescenta maculara este o boala oculara care afecteaza in principal vederea centrala. Riscul de degenerescenta maculara legata de varsta poate fi prevenit prin mentinerea vitaminei B12 la un nivel normal.
Specialistii sustin ca administrarea de suplimente cu vitamina B12 poate reduce nivelul homocisteinei, un tip de aminoacid care se gaseste in fluxul sanguin.
Un nivel ridicat al homocisteinei poate provoca degenerescenta maculara legata de varsta. Potrivit unui studiu la care au participat 5.000 de femei cu varsta de 40 de ani sau mai mult, administrarea de suplimente cu B12, acid folic si vitamina B6, a redus acest risc.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii pentru a afla in totalitate rolul vitaminei B12 in sanatatea vederii si prevenirea acestei afectiuni oculare.
Cobalamina poate fi un real ajutor pentru persoanele cu simptome de depresie. Procesul exact nu este inca pe deplin inteles. Aceasta vitamina contribuie la sintetizarea si metabolizarea serotoninei, o substanta chimica vitala care poate regla dispozitia.
Prin urmare, cei care au deficiente de cobalamina au niveluri scazute de serotonina si se pot confrunta, astfel, cu stari de depresie. De aceea, studiile sustin administrarea de suplimente de B12 pentru imbunatatirea simptomelor depresiei la persoanele cu deficiente de B12.
In cadrul unui studiu in care au fost implicate persoane cu depresie si niveluri scazute de B12 s-a constatat ca participantii care au primit atat antidepresive, cat si cobalamina, si-au imbunatatit simptomele de depresie, comparativ cu cei tratati numai cu antidepresive.
Potrivit unui alt studiu, cei cu niveluri mici ale vitaminei B12 au prezentat un risc de doua ori mai mare de depresie severa.
Cu toate ca s-a demonstrat ca suplimentele cu vitamina B12 pot ajuta la remedierea depresiei si a starii de spirit la persoanele cu deficienta, cercetarile nu arata ca acestea au acelasi efect la indivizii cu niveluri normale de B12.
S-a descoperit ca persoanele cu deficiente de B12, in special cele in varsta, pot suferi pierderi de memorie. Vitamina poate ajuta la prevenirea atrofiei creierului, o problema manifestata prin pierderea neuronilor din creier si adesea asociata cu pierderea memoriei sau dementa.
O echipa de cercetatori a realizat un studiu la care au participat persoane cu dementa in stadiu incipient. Potrivit specialistilor, persoanele tratate cu B12 si suplimente de acizi grasi omega-3 au avut un declin mental mai incetinit.
Suplimentele cu B12 pot imbunatati memoria, chiar si in absenta unui deficit diagnosticat clinic.
De mai mult timp, suplimentele cu B12 au fost considerate ideale pentru cresterea nivelului energiei. De altfel, toate vitaminele din complexul B contribuie la producerea de energie a corpului, cu toate ca ele singure nu furnizeaza neaparat energie.
In prezent, nu exista dovezi stiintifice care sa arate ca suplimentele cu B12 pot ridica nivelul energiei la persoanele cu niveluri suficiente de vitamina B12.
Pe de alta parte, indivizii cu deficienta semnificativa de B12 pot lua suplimente sau pot creste dozele pentru a-si imbunatati probabil nivelul de energie.
Avand in vedere rolul vitaminei B12 in productia de celule, persoanele care vor sa aiba parul, unghiile si pielea sanatoase trebuie sa aiba un nivel adecvat al vitamine B12.
De fapt, nivelurile scazute de B12 pot da nastere unor simptome dermatologice, cum ar fi hiperpigmentare, decolorarea unghiilor, modificari ale parului, vitiligo (depigmentarea pielii in zone diferite) si stomatita angulara (colturi ale gurii inflamate si crapate).
Administrarea de suplimente cu B12 poate imbunatati simptomele dermatologice la persoanele cu deficit al acestei vitamine.