Zeaxantina

Afiseaza: 1-12 din 12 produse

 Filtre

Ce este zeaxantina?

 

Zeaxantina este una dintre cele mai des întâlnite vitamine carotenoide din natură, renumită pentru proprietățile sale antioxidante, dar și pentru că pigmentează o serie de alimente precum șofranul, porumbul ori ardeiul roșu. De cele mai multe ori, zeaxantina este asociată cu luteina, pentru că adesea se regăsesc împreună în alimente, dar și pentru că asociate au o serie de efecte benefice pentru organism.

 Rolul zeaxantinei în organism

 

Zeaxantina are mai multe funcții în organism, mai ales la nivel ocular. Un aport sănătos de zeaxantină poate preveni afecțiuni oculare precum degenerescența maculară.

 

 • Filtrarea „luminii albastre”

Lumina albastră face parte din spectrul vizibil al culorilor, fiind prezentă în lumina soarelui, dar și în lumina artificială, mai ales în cea emanată de becurile de tip LED. De asemenea, ecranele dispozitivelor digitale (telefon, televizor, laptop) emană lumină albastră. Ceea ce este îngrijorător, însă, e că ochiul uman nu este capabil să se protejeze de această lumină, care penetrează corneea și ajunge direct la retină.

În timp, această lumină albastră atacă celulele retinei și astfel apare degenerescența maculară, care este principala cauză a pierderii vederii. Vestea bună este, însă, că zeaxantina, alături de luteină, pot proteja ochii de efectele negative ale luminii albastre. La nivelul retinei, zeaxantina blochează trecerea luminii albastre către retină, reducând astfel stresul oxidativ de la nivel ocular, deci și riscul de apariție a problemelor de vedere.

 

 • Blocarea acțiunii radicalilor liberi

Zeaxantina acționează precum o barieră în calea radicalilor liberi, reducând nivelul de stres oxidativ de la nivel ocular. Stresul oxidativ favorizează apariția problemelor de vedere.

 

 • Prevenirea degenerescenței maculare atribuită vârstei

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, riscul de degenerescență maculară crește, însă un aport optim de zeaxantină (și de luteină) poate proteja ochii de această afecțiune. Astfel, vederea se menține bună, în ciuda procesului natural de înaintare în vârstă.

 

 • Creșterea concentrației plasmatice de luteină

Este important de menționat că zeaxantina crește concentrația plasmatică de luteină, și aceasta, la rândul ei, foarte importantă pentru menținerea vederii.

 

Proprietățile zeaxantinei

 

Zeaxantina are o serie de proprietăți care fac din această vitamină un aliat de preț în menținerea sănătății oculare de-a lungul anilor.

Zeaxantina este o vitamină carotenoidă care se regăsește în macula centrală a ochiului, adică în zona retinei cunoscută sub denumirea de fund de ochi. Această maculă este cea responsabilă cu observarea în detaliu a unor elemente. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, macula este expusă riscului de degenerescență maculară, însă un aport optim de zeaxantină (și de luteină) va menține macula sănătoasă pentru o perioadă cât mai îndelungată.


Zeaxantina este o vitamină liposolubilă, ceea ce înseamnă că se dizolvă în grăsimi.

Luteina se regăsește la nivelul maculei oculare de la naștere, în cantități reduse, însă zeaxantina nu. Ceea ce e interesant e că, pe măsură ce consumăm mai multă zeaxantină, crește și cantitatea de luteină de la nivel ocular. Împreună, aceste două vitamine reușesc să protejeze ochii de efectul radicalilor liberi, de lumina albastră emanată de ecranele digitale, precum și de poluarea din aer. Totodată, aceste două vitamine reușesc să reducă riscul de boli oculare.

 

Factori de risc pentru carența de zeaxantină

 

Carența de zeaxantină poate fi favorizată de o serie de condiții – află dacă ești expus deficitului de zeaxantină, în funcție de factorii de risc la care te expui.

 • Consumul de tutun și de alcool poate contribui la instalarea deficitului de zeaxantină. Alcoolul și tutunul cresc stresul oxidativ din organism, reducând astfel nivelul de zeaxantină.
 • Poluarea are și ea vina ei în reducerea nivelului de zeaxantină din organism. Mai mult decât atât, gradul sporit de poluare crește nevoia organismului de zeaxantină, care poate oferi protecție la nivel ocular.
 • Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de zeaxantină din organism poate să scadă, la fel și nevoia de suplimentare a acestei vitamine.


 

Beneficiile zeaxantinei pentru organism

 

Beneficiile zeaxantinei pentru organism nu se limitează numai la menținerea sănătății oculare, aceasta contribuind și la menținerea sănătății pielii, precum și a sistemului cardiovascular.

 

 • Efect antioxidant

Efectul antioxidant al zeaxantinei reduce stresul oxidativ care apare din cauza radicalilor liberi. Astfel, o serie de boli sunt prevenite.

 

 • Protecție împotriva acțiunii solare asupra ochilor și pielii

Zeaxantina face parte din categoria vitaminelor carotenoide, despre care se știe că oferă atât ochilor, cât și pielii, protecție împotriva radiațiilor UV. Proprietățile antioxidante ale zeaxantinei fac din această vitamină un aliat de preț al ochilor, dar și al pielii în fața pericolelor aduse de expunerea la soare.

 

 • Efecte benefice în bolile oftalmologice

Cataracta și degenerescența maculară reprezintă două dintre cele mai temute afecțiuni oftalmologice. Din fericire, o serie de studii în domeniu au arătat că zeaxantina poate reduce riscul instalării acestor afecțiuni, dar poate totodată și să le încetinească evoluția, odată ce au apărut deja.

Cristalinul, adică lentila ochiului, colectează lumina și o transmite la nivelul retinei. Pentru a face acest lucru eficient, cristalinul trebuie să rămână clar. Însă radicalii liberi și stresul oxidativ afectează cristalinul, cauzând astfel daune la nivelul retinei. Din fericire, zeaxantina și efectul antioxidant al acesteia mențin cristalinul curat și pot preveni astfel instalarea cataractei. Mai mult decât atât, zeaxantina îmbunătățește vederea și în caz de degenerescență maculară, dar și în caz de alte afecțiuni oculare.

 

 • Micșorarea riscului de boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare asociate cu ateroscleroza reprezintă una dintre principalele cauze de deces în țările dezvoltate. Studiile au arătat, însă, că adoptarea unei diete pe bază de antioxidanți precum zeaxantina poate reduce inflamația specifică aterosclerozei, micșorând astfel riscul cardiovascular al pacientului.

 

 • Eficiența zeaxantinei împotriva diferitelor tipuri de cancer

O serie de studii au analizat legătura dintre zeaxantină și reducerea riscului de cancer de sân, de prostată, de colon ori de plămâni. S-a dovedit științific că zeaxantina poate reduce riscul de cancer.

 

 • Combaterea degenerescenței maculare atribuită vârstei

Studiile efectuate în ultimii ani au confirmat faptul că zeaxantina (alături de luteină) poate reduce riscul de degenerescență maculară atribuită vârstei înaintate. De aceea, se recomandă vârstnicilor o dietă pe bază de alimente care conțin vitamine carotenoide, precum și suplimente alimentare pe baza de zeaxantină ori luteină.

CATEGORII PRODUSE

CATEGORII AFECTIUNI

Suport clienti Luni - Vineri: 10:00 - 18:00

0764710771 contact@suplimenteoriginale.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!