Afiseaza: 1-13 din 13 produse
FiltreZeaxantina este una dintre cele mai des întâlnite vitamine carotenoide din natură, renumită pentru proprietățile sale antioxidante, dar și pentru că pigmentează o serie de alimente precum șofranul, porumbul ori ardeiul roșu. De cele mai multe ori, zeaxantina este asociată cu luteina, pentru că adesea se regăsesc împreună în alimente, dar și pentru că asociate au o serie de efecte benefice pentru organism.
Zeaxantina are mai multe funcții în organism, mai ales la nivel ocular. Un aport sănătos de zeaxantină poate preveni afecțiuni oculare precum degenerescența maculară.
Lumina albastră face parte din spectrul vizibil al culorilor, fiind prezentă în lumina soarelui, dar și în lumina artificială, mai ales în cea emanată de becurile de tip LED. De asemenea, ecranele dispozitivelor digitale (telefon, televizor, laptop) emană lumină albastră. Ceea ce este îngrijorător, însă, e că ochiul uman nu este capabil să se protejeze de această lumină, care penetrează corneea și ajunge direct la retină.
În timp, această lumină albastră atacă celulele retinei și astfel apare degenerescența maculară, care este principala cauză a pierderii vederii. Vestea bună este, însă, că zeaxantina, alături de luteină, pot proteja ochii de efectele negative ale luminii albastre. La nivelul retinei, zeaxantina blochează trecerea luminii albastre către retină, reducând astfel stresul oxidativ de la nivel ocular, deci și riscul de apariție a problemelor de vedere.
Zeaxantina acționează precum o barieră în calea radicalilor liberi, reducând nivelul de stres oxidativ de la nivel ocular. Stresul oxidativ favorizează apariția problemelor de vedere.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, riscul de degenerescență maculară crește, însă un aport optim de zeaxantină (și de luteină) poate proteja ochii de această afecțiune. Astfel, vederea se menține bună, în ciuda procesului natural de înaintare în vârstă.
Este important de menționat că zeaxantina crește concentrația plasmatică de luteină, și aceasta, la rândul ei, foarte importantă pentru menținerea vederii.
Zeaxantina are o serie de proprietăți care fac din această vitamină un aliat de preț în menținerea sănătății oculare de-a lungul anilor.
Zeaxantina este o vitamină carotenoidă care se regăsește în macula centrală a ochiului, adică în zona retinei cunoscută sub denumirea de fund de ochi. Această maculă este cea responsabilă cu observarea în detaliu a unor elemente. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, macula este expusă riscului de degenerescență maculară, însă un aport optim de zeaxantină (și de luteină) va menține macula sănătoasă pentru o perioadă cât mai îndelungată.
Zeaxantina este o vitamină liposolubilă, ceea ce înseamnă că se dizolvă în grăsimi.
Luteina se regăsește la nivelul maculei oculare de la naștere, în cantități reduse, însă zeaxantina nu. Ceea ce e interesant e că, pe măsură ce consumăm mai multă zeaxantină, crește și cantitatea de luteină de la nivel ocular. Împreună, aceste două vitamine reușesc să protejeze ochii de efectul radicalilor liberi, de lumina albastră emanată de ecranele digitale, precum și de poluarea din aer. Totodată, aceste două vitamine reușesc să reducă riscul de boli oculare.
Carența de zeaxantină poate fi favorizată de o serie de condiții – află dacă ești expus deficitului de zeaxantină, în funcție de factorii de risc la care te expui.
Beneficiile zeaxantinei pentru organism nu se limitează numai la menținerea sănătății oculare, aceasta contribuind și la menținerea sănătății pielii, precum și a sistemului cardiovascular.
Efectul antioxidant al zeaxantinei reduce stresul oxidativ care apare din cauza radicalilor liberi. Astfel, o serie de boli sunt prevenite.
Zeaxantina face parte din categoria vitaminelor carotenoide, despre care se știe că oferă atât ochilor, cât și pielii, protecție împotriva radiațiilor UV. Proprietățile antioxidante ale zeaxantinei fac din această vitamină un aliat de preț al ochilor, dar și al pielii în fața pericolelor aduse de expunerea la soare.
Cataracta și degenerescența maculară reprezintă două dintre cele mai temute afecțiuni oftalmologice. Din fericire, o serie de studii în domeniu au arătat că zeaxantina poate reduce riscul instalării acestor afecțiuni, dar poate totodată și să le încetinească evoluția, odată ce au apărut deja.
Cristalinul, adică lentila ochiului, colectează lumina și o transmite la nivelul retinei. Pentru a face acest lucru eficient, cristalinul trebuie să rămână clar. Însă radicalii liberi și stresul oxidativ afectează cristalinul, cauzând astfel daune la nivelul retinei. Din fericire, zeaxantina și efectul antioxidant al acesteia mențin cristalinul curat și pot preveni astfel instalarea cataractei. Mai mult decât atât, zeaxantina îmbunătățește vederea și în caz de degenerescență maculară, dar și în caz de alte afecțiuni oculare.
Bolile cardiovasculare asociate cu ateroscleroza reprezintă una dintre principalele cauze de deces în țările dezvoltate. Studiile au arătat, însă, că adoptarea unei diete pe bază de antioxidanți precum zeaxantina poate reduce inflamația specifică aterosclerozei, micșorând astfel riscul cardiovascular al pacientului.
O serie de studii au analizat legătura dintre zeaxantină și reducerea riscului de cancer de sân, de prostată, de colon ori de plămâni. S-a dovedit științific că zeaxantina poate reduce riscul de cancer.
Studiile efectuate în ultimii ani au confirmat faptul că zeaxantina (alături de luteină) poate reduce riscul de degenerescență maculară atribuită vârstei înaintate. De aceea, se recomandă vârstnicilor o dietă pe bază de alimente care conțin vitamine carotenoide, precum și suplimente alimentare pe baza de zeaxantină ori luteină.