Afiseaza: 1-13 din 13 produse
FiltreMelatonina este sintetizata de glanda pineala din creier. La un individ sanatos, melatonina este eliberata intr-un ciclu ritmic, mai multa melatonina fiind produsa noaptea cand lumina care intra la nivelul retinei incepe sa scada. De aceea, melatonina mai este denumita hormonul „intunericului”. Nivelul de melatonina variaza in cicluri de 24 de ore.
In mod normal, incepe sa creasca dupa-amiaza spre sfarsitul serii, ramane ridicata aproape toata noaptea si apoi scade in primele ore ale diminetii. Melatonina este transportata prin sange in diferite zone ale corpului, semnaland organismului necesitatea de a dormi. Nivelurile nocturne de melatonina sunt de cel putin 10 ori mai mari decat cele din timpul zilei.
Secretia de melatonina de catre glanda pineala variaza semnificativ cu varsta. Incepe in a treia sau a patra luna de viata si coincide cu consolidarea somnului pe timp de noapte. Dupa o crestere rapida a secretiei, nivelurile de melatonina nocturna ating un varf la varsta de 1-3 ani, apoi scad usor pana ating un platou care persista de-a lungul perioadei de adult tanar. Dupa un declin constant la majoritatea oamenilor, nivelurile nocturne de melatonina la o persoana in varsta de 70 de ani ajung doar la un sfert din cele observate la adultii tineri. La unele persoane in varsta se secreta doar o cantitate foarte mica de melatonina, iar la altii deloc.
Secretia nocturna de melatonina este inhibata de o lumina relativ slaba atunci cand pupilele sunt dilatate. Se considera ca aceasta este principala modalitate prin care utilizarea prelungita, inainte de culcare, a dispozitivelor precum laptop-urile si smartphone-urile poate avea un impact negativ asupra secretiei de melatonina, ritmului circadian si somnului.
Melatonina este importanta in reglarea ritmului somn-veghe al ceasului intern al corpului. La oameni, secretia nocturna de melatonina initiaza si mentine somnul si frecvent este denumita hormonul „somnului”. Desi nu este esentiala pentru somn, dormim mai bine atata timp cat se secreta melatonina.
De asemenea, la multe animale (mamifere si pasari), melatonina secretata de glanda pineala este esentiala pentru reglarea ritmului biologic sezonier (de exemplu, reproducerea, comportamentul de hibernare si cresterea blanei pe timpul iernii) ca raspuns la schimbarea lungimii zilei. Melatonina se secreta in cantitate mai mare toamna si iarna, cand noptile sunt mai lungi, si in cantiatate mai mica primavara si vara.