Afiseaza: 1-13 din 13 produse
FiltreAceasta planta a fost remarcata pentru beneficiile sale inca din cele mai vechi timpuri. Astfel, grecii il foloseau ca diuretic si tonic; indienii il foloseaua ca diuretic, antiinflamator si antiseptic; bulgarii intrebuintau coltii babei pentru imbunatatirea vietii sexuale si sporirea fertilitatii, iar chinezii il recomandau pentru tratarea bolilor hepatice, renale si cardiovasculare. Se cultiva in diferite parti ale lumii, in special in America de Nord si de Sud, Australia, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Creste si la noi in tara, pe campuri, islazuri si pe terenuri nisipoase, in special in sudul tarii.
In scop fitoterapetic se folosesc frunzele, florile si semintele recoltate intre lunile iulie si septembrie. Acestea au o actiune tonica, relaxanta, antiseptica, afrodisiaca, diuretica, antihelmintică, abortiva. Planta are numeroase proprietăţi: antiinflamator, hepatoprotector, diuretic, afrodiziac, litotriptic urinar, tonic general, imbunatateste spermatogeneza, intensifica productia de testosteron si hormon luteinizant, mareste masa si tonusul muscular, diuretic, ajuta la arderea grăsimilor, dilatator coronar, hipoglicemiant.
De curand, numele acestei plante a revenit in actualitate, aceasta fiind folosita de catre atletii si campionii ce se antreneaza pentru intrecerile de forta. Asa cum spuneam, este foarte apreciat de catre sportivi si de catre persoanele care desfasoara activitati fizice in care doresc sa se perfectioneze , deoarece aceasta planta are capacitatea de a mari performantele fizice, avand actiune tonica. Practic are loc o crestere a nivelului de hormon luteinizant , ce stimuleaza productia de testosteron ( hormon masculin). Tribulus terrestris a fost utilizat inca din anii ’70 de catre culturisti , ca o arma secreta a acestora. In cadrul competitilor sportive, aceasta planta era alternativa cea mai puternica din plante pentru steroizii anabolizanţi sintetici.
Beneficiile constau in cresterea fortei musculare si grabirea recuperarii muschilor dupa un efort indelungat, deoarece testosteronul ajuta la sinteza proteinelor si la balanta pozitiva a nitrogenului. Un studiu efectuat pe atleti pentru verificarea reactiilor hormonale cu 750 mg/zi de tribulus, a scos la iveala o creştere cu 72% a hormonului luteinizant la bărbaţi. De remarcat e faptul ca si femeile care desfasoara constant activitati fizice pot folosi tribulus pentru imbunatatirea performantelor, in special daca tin diete slabe in calorii.
Cu secole in urma, tribulus terrestris era folosit in medicina ayurvedica si in cea traditionala asiatica pentru tratarea în mod traditional a deficientelor hormonale la barbati si la femei (creste libidoul), dar mai ales pentru remedierea infertilitatii si disfunctiei sexuale masculine (ejaculare precoce) . De asemenea, studiile clinice efectuate in diverse tari, au demonstrat ca aceasta planta are efect în tratarea impotentei masculine. Acest fapt se datoreaza ingredientului activ numit protodioscin.
Tribulus terrestris are un efect benefic si in scaderea presiunii arteriale. Astfel, in medicina traditionala chineza se considera ca aceasta planta are actiune protectoare asupra sistemului vascular, fiind utilizata cu succes in afectiunile coronariene si hipertensiune arteriala. Un studiu efectuat pe 400 de pacienti cu afectiuni cardiace a evidentiat o ameliorare dupa administrarea extractelor de tribulus terrestris, comparativ cu grupul „tratat” cu produse placebo.
Indienii foloseau fructele plantei pentru efectul lor diuretic (mai ales în caz de pietre la rinichi, mictiune dureroasa si incontinenta urinara), ca antiseptic si ca antiinflamator.
Aceasta planta se recomanda si persoanelor cu surplus de kilograme. In cazul persoanelor foarte grase sau obeze, cu ficatul supraincarcat cu zahar si grasimi, tribulus accelereaza fluxul biliar si descompunerea grasimilor si scade glicemia, nivelul colesterolului si micsorează numarul trigliceridelor. In antichitate chinezii foloseau aceasta planta pentru ca era capabila sa calmeze durerile de ficat, de cap si ametelile.
In plus, s-a observat ca detoxifica rinichii si tractul urinar si are proprietati antioxidante, benefice indepartarii radicalilor liberi care pot duce la aparitia unor boli grave, precum cancerul. De asemenea, este recomandat pentru cei care fumeaza si beau multa cafea, deoarece aceste vicii conduc la subtierea venelor.
In urma cercetarilor efectuate pe participanti ce au consumat planta s-a concluzionat ca la 75% dintre participanti le-a crescut rezistenta fizica, la 80% le-a crescut libidoul si performantele sexuale, iar la 95% dintre femei nu s-au mai raportat simptome premenstruale.