Afiseaza: 1-15 din 15 produse
FiltreEnzimele digestive sunt necesare pentru ca alimentele ingerate sa fie transformate in nutrientii (aminoacizi, acizi grasi, colesterol, zaharuri, vitamine, minerale) care este hranit hranesc organismul. Exista mai multe tipuri de enzime: unele, produse, secretate de organismul uman, altele, obtinute prin aport de alimente, de regula, neprocesate termic.
Enzimele sunt substante complexe, biocatalizatori care, in prezenta unor activatori, regleaza toate procesele biochimice din organism. Acestea rup legaturile chimice din alimente si transforma nutrientii complecsi in compusi simpli, usor de absorbit in organism. Enzimele au calitatea de a creste viteza reactiilor chimice fara ca ele sa fie alterate in urma procesului indus si fara a compromite echilibrul chimic, in cadrul reactiilor produse.
Pana in anii '80, a existat convingerea ca enzimele pot fi doar de natura proteica, insa, au fost descoperite ribozimele, molecule de acid ribonucleic, care au functie de catalizator al unor procese biochimice. De asemenea, a fost dezvoltata, in perioada moderna, o tehnologie care a permis productia de anticorpi cu rol catalizator, numiti abzime. In cele ce urmeaza, ne vom referi la enzime ca substante proteice.
Termenul specific de enzima a fost introdus, pentru prima data, in biochimie in anul 1878, de catre fiziologul german Wilhelm Kühne, laureat al premiului Nobel. Cuvantul “enzima” provine din enzymos, care, in limba greaca, inseamna fermentatie, dospire, primele observatii stiintifice efectuate de Louis Pasteur fiind legate de fermentarea zaharului si transformarea lui in alcool, in prezenta drojdiei.
Enzimele digestive sunt un tip de enzime care se gasesc in tractul digestiv si au rol in procesul de digestie, facilitand absorbtia nutrientilor in organism si la nivelul celular pentru a mentine vii celulele. Pancreasul si intestinul subtire sunt principalii producatori de enzime digestive si nu stomacul, asa cum am fi tentati sa credem.
Enzimele digestive pot fi gasite de-a lungul tractului digestiv:
In general, enzimele digestive pot fi clasificate, din mai multe puncte de vedere, astfel:
amilaza salivara – cavitatea bucala, enzime pancreatice - pancreas, enzime gastrice – stomac, actioneaza in PH acid, enzime intestinale- actioneaza in PH bazic;
proteolitice, lipolitice, amilolitice, nucleolitice;
enzime produse de organism, enzime din alimente.
Rolul enzimelor in organism este determinant in: