Teanina (Theanine)

Afiseaza: 1-7 din 7 produse

 Filtre

L-teanina: ce este, beneficii și riscuri pentru sănătate

 

L-teanina (L-theanine) este un compus natural din ceaiul verde și din cel negru, care se găsește și sub formă de supliment alimentar și care are o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi o putere de concentrare îmbunătățită.
 

L-teanina este un aminoacid care nu este produs de corpul uman și care nu este esențial pentru oameni. Ceaiul verde, ceaiul negru și anumite tipuri de ciuperci conțin în mod natural L-teanină. Această substanță poate avea efect asupra nivelului anumitor substanțe chimice din creier, printre care serotonina și dopamina (care influențează starea de spirit, somnul și emoțiile) și cortizolul, care ajută corpul să facă față stresului. O modificare a echilibrului acestor substanțe chimice poate schimba starea de spirit sau nivelul de stres al unei persoane.
 

Diverse studii mici și teste pe animale au arătat că L-teanina poate oferi o serie de beneficii. Experții consideră că este în general un compus sigur pentru sănătate, dar în prezent lipsesc cercetările extinse și de calitate înaltă pe oameni care să confirme beneficiile L-teaninei. Care sunt presupusele beneficii ale L-teaninei?

 


O mai bună concentrare mentală


Mulți oameni beau ceai negru sau verde în timp ce lucrează, deoarece au observat că le crește concentrarea mentală. Un studiu¹ din 2012 susține această idee. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au luat 100 de mg de L-teanină au făcut mai puține erori într-o sarcină care necesita atenție decât cele din grupul placebo. Consumul a 50 mg de cofeină sau combinarea L-teaninei și cofeinei au îmbunătățit, de asemenea, concentrarea participanților. Sunt necesare, însă, mai multe cercetări pentru a afla modul în care L-teanina ar putea influența atenția și concentrarea unei persoane.Somn îmbunătățit


L-teanina le poate fi de ajutor persoanelor care vor să adoarmă mai ușor. Mai multe studii au sugerat că L-teanina ar putea ajuta oamenii să se relaxeze înainte de culcare, să adoarmă mai repede și să doarmă mai profund. Aceste beneficii pot rezulta din efectele specifice pe care le are aminoacidul asupra substanțelor chimice din creier care joacă un rol în ceea ce privește somnul.
 

Un studiu din 2018 a constatat că participanții au raportat că au o satisfacție mai mare a somnului după ce au luat 450-900 mg de L-teanină zilnic timp de 8 săptămâni. Participanții la acel studiu sufereau de tulburări de anxietate generalizate și erau în tratament cu antidepresive. Autorii studiului au menționat că nu au fost raportate îmbunătățiri ale anxietății.Relaxare


Multe persoane beau adesea o ceașcă de ceai sau altă băutură fierbinte pentru a-i ajuta să se relaxeze. Cercetările sugerează că L-teanina din ceaiul verde sau negru poate contribui la acest sentiment de relaxare prin reducerea ritmului cardiac de repaus al unei persoane.Creșterea performanțelor cognitive


În 2016, o echipă științifică a analizat cercetările existente cu privire la beneficiile L-teaninei² și a ajuns la concluzia că acest compus ar putea aduce beneficii sănătății mentale și fizice a unei persoane. Savanții au remarcat că L-teanina pare să aibă efecte neuroprotectoare, care îmbunătățesc funcția creierului.

De la sine, L-teanina poate îmbunătăți atenția și timpul de reacție al unei persoane. În combinație cu cofeina, aceasta poate duce la îmbunătățirea vigilenței și a talentului de a lucra cu cifrele. Cofeina este un stimulent, deci poate ajuta oamenii să rămână atenți și concentrați.

Cu toate acestea, nu toate cercetările au arătat că L-teanina poate îmbunătăți capacitățile cognitive ale oamenilor. Oamenii de știință consideră că este nevoie de studii mai complexe pentru a clarifica efectele acestui compus asupra funcțiilor mentale.

CATEGORII PRODUSE

CATEGORII AFECTIUNI

Suport clienti Luni - Vineri: 10:00 - 18:00

0764710771 contact@suplimenteoriginale.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!