Afiseaza: 1-13 din 13 produse
Filtre
Cromul prezent in organismul uman contribuie la transferul glucozei din sange in celule. Procesul de transfer este necesar, deoarece glucoza reprezinta principala sursa de energie de care dispunem. Aceasta este un glucid simplu, care nu poate fi descompus in alte glucide si are nevoie de hormonul insulina pentru a patrunde in tesuturi.
Nivelul de glucoza din sange reprezinta glicemia, acesta fiind controlat de insulina secretata de pancreas. Insa, in cazul in care numarul de celule pancreatice scade din cauza unei afectiuni - cum ar fi diabetul zaharat - nivelul de glucoza va creste, deoarece nu va mai putea fi controlat. De aceea, cromul ii poate ajuta pe cei diagnosticati cu diabet zaharat sa isi controleze glicemia, fapt sustinut si de rezultatele unor studii clinice1.
De asemenea, cromul este implicat in procesele energetice prin care sunt sintetizate grasimile, carbohidratii si proteinele.
Cromul contribuie la sustinerea actiunii insulinei, care este implicata in stocarea nutrientilor din corp, la o mai buna absorbtie a acestora si la distributia lor din carbohidratii, grasimile si proteinele care ajung in organism prin intermediul alimentelor consumate.
Colesterolul este un tip de grasime care se gaseste in sange, este produs de ficat si ajuta la functionarea normala a organismului. Cand continutul de colesterol din sange este prea mare, exista posibilitatea ca riscul de afectiuni cardiace sa creasca. Conform anumitor studii2, suplimentarea cu crom contribuie la mentinerea normala a nivelurilor acestuia, in cazul pacientilor cu diabet zaharat.
Unele cercetari realizate de catre Centrul de Cercetari Biomedicale de la Universitatea de Stat din Louisiana asociaza cromul cu reducerea riscului de obezitate si sustine ca acesta are actiuni pozitive asupra aportului caloric3. Nu este in totalitate cunoscut modul in care cromul influenteaza greutatea si apetitul culinar. Insa cercetatorii care au studiat modificarile corporale in ceea ce priveste greutatea mai multor persoane supraponderale, dupa ce acestea au utilizat crom pe o anumita perioada de timp, au remarcat reducerea consumului de mancare din partea acestora si o usoara scadere in greutate, printre altele.
Insulina contribuie la sustinerea metabolismului glucozei, inclusiv la nivel cerebral si, astfel, ofera suport pentru mentinerea sanatatii cerebrale si a functiei cognitive, care pot fi afectate de inaintarea in varsta. Cromul, care ofera suport in controlarea nivelului glucozei si al insulinei, poate sustine functionarea normala a creierului si poate reduce efectele imbatranirii asupra acestuia.
Nivelul glucozei din sange este asociat cu acneea si cu alte manifestari cutanate. Cromul, contribuind la echilibrarea glucozei, are un rol important si in imbunatatirea sanatatii pielii. Deoarece produsele care contin crom au in compozitie, de obicei, si alti fitonutrienti si antioxidanti benefici pielii, acestea ofera suport in combaterea acneei sau la reducerea semnelor de imbatranire.
In plus, pentru ca are un rol important in controlarea nivelului de glucoza, cromul poate contribui la sustinerea sanatatii ochilor, deoarece acestia pot fi afectati de anumite boli asociate cu diabetul, cum ar fi glaucomul - care presupune acumulare de lichide in globul oular.
Oligomineralele din organism sunt necesare pentru a furniza energie organismului si rezistenta muschilor. In cazul persoanelor care se implica in activitati fizice intense, este important consumul de alimente cu un continut bogat in crom, pentru a-l compensa pe cel eliminat prin urina si transpiratie.