Gotu Kola (Brahmi)

Afiseaza: 1-4 din 4 produse

 Filtre

Gotu kola este o plantă de bază în medicina tradițională chineză, indoneziană și ayurvedică. Se pare că această plantă medicinală poate spori puterea creierului, poate trata unele probleme ale pielii și stimulează sănătatea ficatului și a rinichilor.

Gotu kola (Centella asiatica) a fost folosită din vechime pentru îmbunătățirea clarității mentale și pentru tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi lepra și psoriazisul. Unii oameni o foloseau pentru tratarea infecțiilor respiratorii, cum ar fi răcelile. A fost numită „fântâna vieții”, deoarece legenda spune că un chinez din Antichitate a trăit mai mult de 200 de ani ca urmare a adminsitrării remediilor cu gotu kola. Ce spun, însă, dovezile științifice ale prezentului?

 


 

Gotu Kola poate ajuta la stimularea funcției cognitive

Un mic studiu¹ din 2016 a comparat efectele extractului de gotu kola și ale acidului folic în ceea ce privește stimularea funcției cognitive după un accident vascular cerebral. Mai precis, a fost evaluat impactul asupra a trei grupuri de participanți: un grup a luat 1.000 mg de gotu kola pe zi, unul 750 mg de gotu kola și unul 3 mg de acid folic. Deși gotu kola și acidul folic au fost la fel de benefice pentru îmbunătățirea funcției cognitive generale, gotu kola a fost mai eficient în îmbunătățirea memoriei.

Planta ar putea contribui și la tratarea bolii Alzheimer

Gotu kola are capacitatea de a spori memoria și funcția nervilor, ceea ce îi conferă un oarecare potențial în tratarea bolii Alzheimer. Un studiu² din 2012 efectuat pe șoareci a constatat că extractul de gotu kola a avut un efect pozitiv asupra anomaliilor comportamentale la șoarecii cu boală Alzheimer. Extractul a arătat, de asemenea, în studiile de laborator și pe animale, că are un efect modest asupra protejării celulelor creierului de toxicitate. Acest lucru ar putea proteja celulele de formarea plăcii asociate cu boala Alzheimer. Cercetătorii spun că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina exact cum gotu kola ar putea fi utilizat pentru tratarea acestei afecțiuni. 

Gotu kola ar putea reduce anxietatea și stresul

Un studiu pe animale din 2016 a constatat că gotu kola a avut un efect anti-anxietate asupra șoarecilor masculi care nu dormiseră timp de 72 de ore. Privarea de somn poate provoca anxietate, leziuni oxidative și neuroinflamare. Șoarecii cărora li s-a administrat gotu kola timp de cinci zile consecutive, înainte de a fi lipsiți de somn, au experimentat o activitate locomotorie îmbunătățită și mai puține leziuni oxidative. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste descoperiri.

Poate acționa ca un antidepresiv

Efectul pozitiv al plantei asupra funcției creierului o poate face, de asemenea, un antidepresiv eficient. Un mic studiu pe 33 de persoane cu tulburare de anxietate generalizată, care au luat gotu kola în locul medicamentului antidepresiv timp de 60 de zile a arătat că acestora le-a scăzut stresul și li s-au diminuat simptomele anxietății și depresiei.

Gotu kola poate ajuta la calmarea insomniei

Având în vedere capacitatea potențială de a trata anxietatea, stresul și depresia, suplimentele cu gotu kola pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trata insomnia care uneori însoțește aceste afecțiuni. Unii consideră că acest remediu pe bază de plante este o alternativă sigură la medicamentele eliberate pe bază de rețetă utilizate pentru tratarea insomniei și a altor tulburări de somn. Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste constatări.

Remediul ar putea reduce aspectul vergeturilor și ar putea contribui la tratarea rănilor

Se crede că terpenoizii din gotu kola cresc producția de colagen în organism, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea formării de noi vergeturi, precum și la vindecarea urmelor deja existente. Gotu kola poate, de asemenea, favoriza vindecarea rănilor și poate reduce cicatricile. Un studiu³ pe șobolani a constatat că un pansament care conținea gotu kola a avut efecte vindecătoare asupra mai multor tipuri de răni. Deși rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri.

Gotu kola ar putea ușura durerile articulare

Proprietățile antiinflamatorii ale acestei plante pot fi utile în tratarea artritei. Un studiu efectuat pe șobolani cu artrită a constatat că administrarea orală de gotu kola a redus inflamația articulațiilor, eroziunea cartilajului și eroziunea osoasă. Efectul său antioxidant a avut, de asemenea, un efect pozitiv asupra sistemului imunitar.

Planta poate avea un efect de detoxificare

Cercetări mai noi analizează efectul gotu kola asupra toxicității hepatice și renale. Potrivit unui studiu pe animale, gotu kola poate fi utilizat pentru a suprima efectele secundare toxice ale antibioticului izoniazidă, utilizat pentru tratarea și prevenirea tuberculozei. Șobolanii cărora li s-au administrat 100 mg gotu kola timp de 30 de zile înainte de a li se administra antibioticul s-au confruntat cu o toxicitate mai mică. Șobolanii care au experimentat toxicitate la nivelul ficatului și rinichilor au revenit la niveluri aproape normale după ce li s-a administrat gotu kola.

CATEGORII PRODUSE

CATEGORII AFECTIUNI

Suport clienti Luni - Vineri: 10:00 - 18:00

0764710771 contact@suplimenteoriginale.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!