Afiseaza: 1-7 din 7 produse
FiltreLicopenul este un compus natural care se gaseste in fructe si legume precum rosiile, pepenele verde si grepfruitul. Licopenul este un carotenoid ( pigmenti din plante de culoare galbena, portocalie sau rosie).
Rosiile reprezinta sursa primara de licopen. In general, cantitati mai mari de licopen se gasesc si in produsele din rosii procesate (gatite). In plus, licopenul este solubil in grasimi, ceea ce inseamna ca este absorbit in organism atunci cand este consumat impreuna cu acestea.
Consumand o cantitate moderata de grasimi (10-15 grame) impreuna cu alimentele bogate in licopen, creste cantitatea de licopen care este absorbita. De exemplu, se poate adauga ulei de masline in salata de rosii sau sau in sosuri in acest scop.
Unul dintre cele mai mari beneficii ale licopenului este efectul antioxidant. Acesta protejeaza organismul de stresul oxidativ care poate deteriora ADN-ul si alte structuri celulare.
Diverse studii privind suplimentarea cu licopen au aratat rezultate promitatoare in cazul infertilitatii masculine - peroxidarea lipidelor si deteriorarea ADN-ului au fost reduse, in timp ce numarul si viabilitatea spermatozoizilor au crescut, precum si imunitatea generala.
Exista tot mai multe dovezi ca licopenul are capacitatea de a ajuta la mentinerea rezistentei osoase. Autorii unor studii clinice au descoperit ca licopenul a schimbat activitatea mai multor gene care sustin densitatea osoasa, ceea ce ofera rezistenta oaselor.
Licopenul este un antioxidant. Teoretic, antioxidantii ar putea proteja impotriva cancerului, prevenind deteriorarea ADN-ului si a structurilor celulare.
Aportul mai mare de licopen se coreleaza cu un risc redus de accident vascular cerebral.
Este esentiala si o buna gestionare a tensiunii arteriale si a colesterolului pentru a sustine o sanatate cardio-vasculara optima.
De asemenea, licopenul este studiat pentru utilizare in:
- Leucoplazie orala (leziuni bucale)