Ajută la prevenirea osteoporozei, fracturilor și reduce riscul de inflamații. În plus, vitamina K2 îmbunătățește sănătatea osoasă chiar și la femeile aflate în postmenopauză.. Aflați unde o puteți găsi și de ce este de obicei administrată împreună cu vitamina D3.
Informații de bază despre vitamina K2
Vitamina K2 este denumită și menachinona, aparține grupului de vitamine solubile în grăsimi. Utilitatea acestei vitamine pentru organism este mai puțin cunoscută comparativ cu vitaminele A, D și E care aparțin aceluiași grup. Vitaminele din grupa K sunt adesea neglijate.Vitamina K2 contribuie la coagularea normală a sângelui și reglează funcția celulară. [1] De asemenea încetinește îmbătrânirea naturală și problemele asociate, cum ar fi osteoporoza. [2]
Vitamina K a primit denumirea după cuvântul german Koagulation, deoarece rolul său în coagularea sângelui, pe care îl îndeplinește vitamina K, a fost descoperit pentru prima dată în Germania. Vitamina K se regăsește în legume de culoarea verde închis, dar o regăsim și în produse de origine animală. Cantitatea zilnică recomandată de vitamină favorizează coagularea sângelui, iar dozele mai mari au un efect pozitiv asupra oaselor și problemelor cardiovasculare. Pentru a asigura un aport zilnic mai mare, care ar ajuta la sănătatea oaselor, majoritatea oamenilor preferă să consume vitamina sub formă de pastile.
Tipurile de vitamina K
Grupa vitaminelor K este compusă din:
- Vitamina K1 ( o moleculă – filochinona) este forma naturală a vitaminei K care are grijă de coagularea corectă a sângelui
- Vitamina K2 (un grup de molecule multiple – menachinona) este o formă mai ușor digerabilă de vitamina K, utilă în sistemul osos și țesuturi
- Vitamina K3 (menadiona) este o formă sintetică a vitaminei K
Menachinona este denumirea unui grup de compuși înrudiți
- MK – 4 este menachinona cu lanț scurt
- MK-7, MK-8 și MK-9 sunt menachinone cu lanț lung [3]
K1 vs. K2: care dintre ele este mai bună?
Vitamina K1 se găsește în special în legumele cu frunze verzi și doar o cantitate mică este absorbită de corpul uman. Se pare că doar 10%. Vitamina K2 se regăsește în alimentele fermentate și în produsele de origine animală. Deși (în comparație cu concentrația de vitamina K1 din legume) vitamina K2 este prezentă în aceste produse într-o cantitate mai mică, este mult mai ușor absorbită de corpul uman. [4]
Interesant este că, în timp ce anumite studii au adus informații despre efectul pozitiv al vitaminei K2 asupra sănătății cardiovasculare, vitamina K1 are un efect mult mai mic asupra sistemului vaselor de sânge. Există, de asemenea, informații că organismul uman își transformă în regim propriu vitaminele din K1 în K2, dar în realitate doar anumite animale pot transfera aceste vitamine. Prin urmare, necesarul de vitamina K2 trebuie să fie completat din surse alimentare sau din suplimente alimentare. [4]
Beneficiile și efectele vitaminei K2
1. Ajută la prevenirea osteoporozei, fracturilor și îmbunătățește sănătatea oaselor
- Lipsa vitaminei K2 poate duce la tulburări arteriale și osteoporoză [5]
- Nivelul scăzut de vitamina K este asociată cu inflamații frecvente, fracturi osoase și dureri [6]
- Consumul de vitamina K2 sub formă de suplimente alimentare a redus riscul producerii fracturilor la pacienții cu osteoporoză cu până la 80% [7]
- Vitamina K2 îmbunătățește densitatea minerală osoasă la femeile aflate la menopauză mărind astfel rezistența oaselor [8]
- Ajută osteocalcinul (funcționează ca un marker pentru formarea osoasă) să se lege de calciu [9]
2. Ajută la prevenirea bolilor cardiace
- Vitamina K2 previne depunerea de colesterol pe vasele de sânge, aceasta fiind cauza principală a bolilor de inimă [10]
- Persoanele care au consumat vitamina K2 în cantități mai mari au o probabilitate mai mică de a li se calcifia vasele de sânge, cu 52% [4]
- Riscul de deces din cauza bolilor cardiace la oameni cu un aport mai mare de vitamina K2 este mai mic cu 57% [4]
- Doza zilnică de 10 μg reduce riscul de boli cardiovasculare cu 9% [11]
3. Sprijină sănătatea orală
- Vitamina K2 conține osteocalcină, care stimulează creșterea de noi dentine ce formează o mare parte a dintelui. [12] [13]
4. Reduce riscul inflamațiilor
- Consumul ridicat de vitamina K și D este asociat cu o incidență mai mică de producere a inflamațiilor [14]
- Vitamina K2 reușește să scadă nivelul de proteină C-reactivă (CRP), nivelul crescut al acestei proteine putând provoca apariția inflamației [15][16]
5. Ajută în cazul bolilor autoimune
- La persoanele care suferă de artrită reumatoidă o doză de vitamina K2 de 42 mg poate preveni agravarea acestei boli [17]
- Studiile au arătat ca vitamina K2 ajută în tratamentul bolilor autoimune cum ar fi scleroza multiplă [18]
6. Îmbunătățește funcția mitocondriilor
- Îmbunătățește mișcarea electronilor în mitocondrii și reprezintă un medicament promițător pentru pacienții care suferă de boala Parkinson [19]
7. Poate preveni riscul anumitor tipuri de cancer
- Un consum mai ridicat de vitamina K2 reduce cu 63% riscul carcinomului de prostată (cancer de prostată) [20]
- Vitamina K2 poate fi utilizată în tratamentul cancerului pulmonar, leucemiei și a sindromului mielodisplazic [21]
- 40 mg de vitamina K2 reduce riscul de recidivă a cancerului hepatic și prelungește durata de viață [22] [23] [24]
- Gas6 ajută la suprimarea celulelor canceroase iar fără vitamina K2 această proteină Gas6 nu poate funcțioana [25] [26] [27]
- Încetinește înmulțirea celulelor canceroase și formarea de noi țesuturi tumorale [28]
8. Vitamina K2 susține sănătatea creierului
- Vitamina K2 reprezintă mai mult de 98% din cantitatea totală de vitamina K care se regăsește în creier. [29]
9. Reduce rezistența la insulină
- La bărbații tineri și sănătoși, administrarea de vitamina K2 de 30 de mg timp de 4 săptămâni a produs o sensibilitate crescută la insulină ceea ce se poate aplica la reglarea nivelului de glucoză în sânge [30]
10. Înlătură efectele secundare ale unor medicamente
- Vitamina K2 înlătură efectele secundare ale statinelor, warfarinei și a uleiurilor vegetale [31]
Care sunt sursele alimentare sau de unde ne putem procura vitamina K2?
Alimentele bogate în vitamina K2 sunt:
- Gălbenuș de ou(pasăre) (29,1 pănă la 33,5 μg/100 g) [32]
- Carne de pasăre (5,8 pănă la 11,3 μg/100 g) [32]
- Carne de porc (0,2 pănă la 9,9 μg/100 g) [32]
- Carne de vită (1,1 pănă la 9,3 μg/100 g) [32]
- Brânză (4,7 pănă la 10,2 μg/100g) [33]
- Lapte (0,8 pănă la 1,0 μg/100 g) [34]
- Natto – boabe de soia fermentate (939 pănă la 998 μg/100g) [34]
În general, cea mai mare cantitate de vitamina K2 o conțin alimentele fermentate [33], carnea de pasăre [32] , produsele lactate (brânzeturi, iaurt, brânză dulce, lapte) și produsele provenite de la animale care sunt hrănite cu iarbă verde [32].
Din aceste valori rezultă că obținerea unui aport mai mare de vitamina K2 din sursele alimentare este relativ dificilă. O modalitate mult mai eficientă de a obține vitamina K2 în organismul uman ar fi prin consumul suplimentelor nutritive sub formă de capsule. Astfel, o capsulă poate conține 100 micrograme de vitamina K2 echivalent cu 300 g de gălbenuș de ou sau cu o cantitate de 100 g boabe de soia fermentate. Capsulele de vitamina K2 in general conțin și o vitamină suplimentară, de exemplu vitamina D3.
De ce este vitamina K2 administrată împreună cu vitamina D?
Vitamina K2 este adesea suplimentată cu vitamina D (sau invers), deoarece vitamina D ajută la absorbția calciului și la fel ca și vitamina K, are un efect pozitiv asupra sănătății oaselor. Dozarea în comun îmbunătățește efectul fiecăruia dintre vitamine. În același timp, acestea funcționează sinergic deoarece cantități excesive de vitamina D pot provoca calcificarea arterială, în schimb vitamina K reduce riscul de calcificare arterială. Prin urmare, vitamina K2 îndeplinește rolul “polițistului de circulație” care dirijează absorbția vitaminei D și supraveghează negarea sa. [35] [36] Într-o sinergie similară cu vitamina K2 funcționează și vitamina A. [37]
Supradozare și alergie
În cazul utilizării vitaminei K reacțiile alergice pot fi acceptate, însă nici un supradozaj de vitamina K1 sau K2 nu a fost semnalat până acum. O excepție o face vitamina K3 (mendionă) care poate provoca la sugari o toxicitate hepatică, icter sau anemie hemolitică [38]. Limita superioară a dozei maxime de vitamina K2 nu a fost stabilită până acum de nici o organizație de sănătate. [39]
Ce beneficii are vitamina K2 asupra sportivilor?
Principalul beneficiu al vitaminei K2 pentru sportivi poate fi capacitatea relativ ridicată de a îmbunătăți rezistența oaselor. “Doza zilnică de 180 de miligrame MK2 reduce semnificativ pierderea masei osoase în raport cu vârsta înaintată, reducând astfel consecințele osteoporozei.” susține Dr. Cees Verrmeer, șeful unui studiu important din anul 2013. Rezultatele au confirmat ipoteza că un aport de vitamina K2 pe termen lung influențează sănătatea sistemului osos mult mai mult decât un aport pe termen scurt [8].
Vitamina K2 în combinație cu vitamina D3 este un supliment alimentar de excepție pentru sportivi deoarece îmbunătățește echilibrul calciului care este principalul mineral în metabolismul osos. Cercetările suplimentare efectuate pe sportivi au demonstrat efectul pozitiv al vitaminei K2 asupra sănătății osoase. Pentru cei care suferă de osteoporoză, vitamina K2 reduce riscul de entorse la glezne, degradarea articulației la șold, femur dar și alte fracturi. [40].
Inflamația musculară este o altă boală des întâlnită, care în mare măsură afectează atleți. Cauza acestei afecțiuni este supraîncărcarea excesivă și alternarea mușchilor, iar originea acesteia poate fi scleroza multiplex sau lupus. Și pentru aceste afecțiuni vitaminele K sunt medicamentele benefice, deoarece mai multe studii au arătat un efect pozitiv al vitaminei K2 pentru diferite boli autoimune. De exemplu, deja pomenită, scleroza multiplex.
Ați auzit de vitamina K? Ați consumat vitamina K sau aveți experiențe cu consumul de vitamina K? Vă rugăm sa ne transmiteți comentariile dumneavoastră, iar în cazul în care v-a plăcut articolul nostru vă rugăm să-l distribuiți.