Ce este quercetina și ce beneficii are pentru sănătate
Știați că există un element comun pe care îl împărtășesc cele mai importante superalimente din lume precum ceaiul verde, afinele sau varza kale? Ei bine, acesta este quercetina, un compus natural esențial pentru sănătatea noastră care a fost corelat cu efecte antiaging, de stimulare a imunității, de creștere a rezistenței fizice și multe alte beneficii majore pentru organismul uman.
Quercetina face parte din categoria flavonoizilor și, conform a zeci de studii, are proprietăți antiinflamatorii, antivirale, imunomodulatoare. Acest compus antioxidant are nenumărate roluri și poate ajuta corpul în atâtea modalități încât este practic un panaceu universal, mai ales atunci când este combinat cu bromelaina, o enzimă extrasă din ananas care ajută la absorbția quercetinei. Cele mai recente studii realizate asupra virusului SARS-CoV2 arată că acesta poate acționa ca un inhibitor al Sars-CoV-2, contribuind astfel la stoparea multiplicării agentului patogen.
Acesta este motivul pentru care numeroși specialiști din domeniul sănătății recomandă consumul de alimente care conțin quercetină in cantitate mare.
Ce este quercetina?
Quercetina este un tip de antioxidant care se găsește în legumele cu frunze verzi, roșii, fructe de pădure sau broccoli. Este considerat un „pigment” sau colorant al plantelor și de aceea se regăsește în fructe și legume intens colorate, fiind socotit unul dintre cei mai abundenți antioxidanți din alimentația noastră.
Quercetina are o capacitate extrem de ridicată de combatere a radicalilor liberi conform unui număr mare de studii care dovedesc acest lucru. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot deteriora celulele din interiorul corpului când nivelul lor devine prea ridicat. Daunele produse de aceștia au fost corelate cu numeroase afecțiuni cronice precum cancer, boli cardiace sau diabet, de aici utilitatea consumării alimentelor bogate în antioxidanți care pot combate acești inamici minusculi.
Quercetina este cel mai abundant flavonoid din dietă. Se estimează că o persoană consumă în medie 10-100 mg zilnic din diverse surse alimentare. Deși aportul poate fi acoperit atunci când avem o dietă sănătoasă, unele persoane apelează la suplimente alimentare care conțin quercetină sub formă concentrată pentru efecte și mai puternice.
Alimente care conțin quercetină
Există unele alimente care au un conținut mai ridicat de quercetină. Printre acestea, se numără:
- Ceapa roșie
- Mere
- Struguri
- Fructe de pădure
- Broccoli
- Citrice
- Cireșe
- Ceaiul verde și negru
- Cafea
- Vinul roșu
- Capere
- Ardei
- Legume cu frunze verzi, inclusiv spanac sau kale
- Cacao
- Cereale integrale
- Sparanghel
- Ulei de măsline
- Leguminoase (fasole etc.)
- Unele plante precum salvia sau ginko biloba
Cantitatea de quercetină depinde de zona de cultivare, de cât de proaspete sunt fructele sau legumele, de modul de preparare etc. De exemplu, conform unui studiu, roșiile organice au cu până la 79%!!! mai multă quercetină decât cele cultivate convențional.
Pentru a evita un aport insuficient și pentru efecte ridicate, quercetina este de asemenea disponibilă sub formă de pudră, tablete sau capsule ca supliment alimentar. Doza zilnică variază de obicei de la 500 la 1000 mg pe zi. Deoarece quercetina are o biodisponibilitate redusă, adică organismul are o capacitate redusă de absorbție a sa, unele suplimente conțin și alți compuși precum bromelaina care îi poate spori nivelul de absorbție.
De ce este quercetina atât de benefică?
Conform Departamentului de patologie și diagnostic de la Universitatea Verona din Italia, elementele componente ale quercetinei au proprietăți antivirale, antimicrobiene, antiinflamatoare și antialergice.
Compușii quercetinei sunt extrem de benefici pentru reglarea sau stoparea inflamației din corp. Studiile arată că alimentele care conțin quercetina pot contribui la gestionarea mai multor afecțiuni inflamatorii, inclusiv boli cardiace și circulatorii, alergii, infecții, simptome ale unor boli autoimune precum artrita etc. Tot datorită puternicului său rol antioxidant, quercetina s-a dovedit că reduce efectul stresului oxidativ asupra organismului și, datorită acestui fapt, întârzie îmbătrânirea. De asemenea, quercetina contribuie la reglarea răspunsului imunitar la factorii externi de stres.
Iată câteva dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale quercetinei demonstrate de studii (și care ne determină să-ți recomandăm să te asiguri că aportul tău zilnic din acest antioxidant este optim):
1. Are rol antiinflamator
Radicalii liberi fac mai mult decât să deterioreze celulele din corp. Studiile arată că un nivel crescut de radicali liberi poate activa gene care stimulează inflamația din corp. Astfel, un nivel crescut de radicali liberi poate conduce la un răspuns inflamator ridicat.
Deși inflamația nu foarte puternică ajută corpul să se vindece și să combată infecțiile, inflamația cronică este corelată cu un mare număr de afecțiuni, inclusiv cancer. Studiile arată că antioxidantul quercetină poate contribui la reducerea inflamației.
Un studiu cu durata de opt săptămâni efectuat pe 50 de femei care sufereau de artrită reumatoidă a arătat că acestea, în urma administrării a 500 mg de quercetină au prezentat o diminuare a simptomelor precum durere și rigiditate a membrelor, precum și a nivelului de inflamație din corp.
2. Combate alergiile
Unii specialiști din domeniul sănătății consideră quercetina ca fiind un antihistaminic natural, care ar putea contribui la reducerea efectelor alergiilor sezoniere și alimentare, dar și a astmului și a eczemelor.
Histaminele sunt substanțe chimice eliberate în corp când sistemul imunitar detectează un pericol și conduc la simptomele inconfortabile ale alergiilor precum secreții nazale, secreții lacrimale, urticarie, inflamarea buzelor sau a limbii, indigestie. Quercetina ajută la stabilizarea producției de histamine ceea ce duce la reducerea acestor simptome.
Există studii care arată că ar putea fi la fel de eficientă precum unele medicamente, fără efectele secundare ale acestora.
3. Poate avea rol analgezic
Quercetina poate reduce durerea asociată cu afecțiuni autoimune precum artrita (a se vedea mai sus), precum și cu unele infecții. De exemplu, unele studii arată că persoanele care se confruntă cu durere la nivelul vezicii urinare ca urmare a unei infecții prezintă simptome mai reduse (ca de exemplu, nevoia de a urina sau senzație de arsură și usturime) când iau suplimente cu quercetină.
Și simptomele artritei reumatoide și afecțiunii numită prostatită (inflamația prostatei) sunt reduse în urma consumului de flavonoizi. O dietă bogată în fructe de pădure, legume, semințe, germeni și nuci, așadar cu un conținut ridicat de antioxidanți duce la scăderea intensității și frecvenței durerii.
4. Poate scadea riscul de boli degenerative
Studiile arată că acest flavonoid poate proteja împotriva bolilor degenerative ale creierului precum Alzheimer sau demență. Un studiu efectuat pe șoareci de laborator a implicat administrarea de injecții cu quercetină o dată la 2 zile timp de 3 luni. La finalul studiului, șoarecii au prezentat îmbunătățiri semnificative și au performat mult mai bine la testele de învățare.
De asemenea, se pare că efectele neuroprotective ale cafelei nu se datorează cofeinei, ci quercetinei pe care aceasta o conține. Deși studiile sunt promițătoare, mai e nevoie de mai multe studii efectuate pe oameni.
5. Quercetina susține sistemul cardiovascular
Deoarece are capacitatea de a reduce inflamația și stresul oxidativ, quercetina pare să fie benefică în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare. Astfel, consumul unei cantități ridicate de fructe și legume viu colorate care conțin flavonoizi este corelat cu scăderea riscului de boli cardiace și circulatorii și chiar de deces la persoanele vârstnice.
De asemenea, quercetina poate contribui la reducerea hipertensiunii. Un metastudiu efectuat asupra nouă alte studii care au inclus 580 de persoane a arătat că administrarea de peste 500 mg de quercetină sub formă de supliment alimentar zilnic a dus la scăderea semnificativă a tensiunii sistolice și diastolice.
6. Quercetina protejează pielea
Aceasta protejează pielea de efectele dermatitei și a fotosensibilității. Blochează producția unor substanțe din corp care stimulează inflamația contribuind la stoparea simptomelor corelate cu inflamația la nivel cutanat. Studiile au arătat că acest compus are efecte antioxidante și antiinflamatorii la fel de bune ca unele medicamente. De exemplu, unele persoane care prezintă eczeme obțin rezultate bune în cazul administrării de quercetină.
7. Crește energia
Quercetina se utilizează în compoziția unor suplimente pentru sportivi, deoarece se consideră că ajută la creșterea performanței și a rezistenței la efort, ca urmare a efectelor sale pozitive asupra fluxului sangvin.
Deoarece acest flavonoid menține sănătatea vaselor de sânge care transportă oxigen și nutrienți la nivelul mușchilor și al articulațiilor, quercetina ar putea fi utilă în creșterea energiei fizice.
8. Susține funcționarea hepatică
Acest antioxidant administrat șoarecilor de laborator cu leziuni hepatice datorate consumului de etanol a dovedit efecte protective asupra ficatului, stimulând capacitatea acestuia de metabolizare a alcoolului, reducând stresul oxidativ și inflamația.
9. Alte beneficii ale quercetinei
Ca urmare a capacității sale de reducere a stresului oxidativ, quercetina poate combate semnele îmbătrânirii și are rol antiaging.
De asemenea, aceasta ar putea ajuta la controlul glucozei din sânge și proteja de unele complicații induse de diabet.
Precauții și dozare
Quercetina este un fitonutrient uzual considerat sigur, de aceea reacțiile secundare sunt puțin probabile și pot apărea în unele cazuri atunci când aceasta este folosită în doze mai mari de 1000 mg pe zi, pe o perioadă îndelungată. Reacțiile adverse ar putea fi: dureri de cap, greață sau o senzație de furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor. În general, administrarea recomandată este de maxim 500-1000 mg pe zi.
Este recomandat în cazul copiilor, femeilor însărcinate sau care alăptează, precum și al persoanelor care au anumite probleme medicale sau care urmează un tratament medicamentos, în special pe bază de antibiotice, să fie consultat medicul în prealabil, înainte de a se începe administrarea quercetinei.