VITAMINA B2 - Riboflavina beneficii, surse naturale, dozare, deficiente si contraindicatii

VITAMINA B2 - Riboflavina beneficii, surse naturale, dozare, deficiente si contraindicatii

Vitamina B2 – informatii generale

Vitamina B2 sau riboflavina este una dintre cele opt vitamine din complexul B, care sunt esentiale pentru sanatatea noastra. Poti gasi vitamina B2 in cereale, vegetale si produse lactate. Ea este esentiala pentru descompunerea componentelor din alimente, pentru absorbirea altor nutrienti si pentru mentinerea bunei functionari a tesuturilor.


Ce este vitamina B2

Vitamina B2 este o vitamina hidrosolubila. Ea se dizolva in apa si in etanol. Este important sa retinem ca toate vitaminele se impart in doua categorii: cele solubile in apa si cele solubile in grasimi (care se dizolva in grasimi). Vitaminele solubile in apa, precum vitamina B2, sunt transportate prin fluxul sanguin, iar partea care nu mai este necesara este eliminata din corp prin urina. Un alt aspect important este ca oamenii trebuie sa consume vitamina B2 in fiecare zi, deoarece organismul poate depozita doar cantitati mici, iar rezervele acestui nutrient se consuma rapid.



 


Rolul si beneficiile vitaminei B2 pentru organism

Riboflavina este o vitamina implicata in multe procese din corpul uman si este necesara pentru dezvoltarea normala a celulelor si pentru functionarea normala a acestora.

Fixarea fierului in hemoglobina

Vitamina B2 este necesara, printre altele, si pentru productia globulelor rosii din sange (numite eritrocite). De asemenea, riboflavina ajuta la transportarea oxigenului catre celule si ajuta la mobilizarea fierului. Care este asocierea cu hemoglobina? Hemoglobina este un tip de proteina care transporta oxigenul si care se gaseste in eritrocite / globulele rosii.

Hemoglobina contine atomi de fier, care este responsabil pentru culoarea rosie a sangelui. Cand o persoana se confrunta cu o deficienta de vitamina B2, ea are un risc mai mare de a dezvolta anemie, tocmai pentru ca aceasta vitamina ajuta la mobilizarea fierului. Sa nu uitam si ca fierul joaca un rol important in productia de hemoglobina.
 

Reglarea respiratiei celulare

Riboflavina participa in multe reactii metabolice ale carbohidratilor, grasimilor si proteinelor. Ea este, totodata, necesara pentru respiratia celulara, vitamina B2 functionand cu anumite enzime in utilizarea oxigenului celulelor. Respiratia celulara este un set de reactii si procese metabolice, care au loc in celulele din organism. In urma proceselor metabolice complexe, este obtinuta energia necesara functionarii celulei, iar corpul are nevoie de vitamina B2 pentru respiratia celulara.
 




Rolul vitaminei B2 in producerea celulelor rosii din sange

Vitamina B2 si alte vitamine din complexul B ajuta organismul sa produca globule rosii (celulele rosii din sange) si sustine alte functii celulare care ne dau energie. Aceste functii includ, printre altele, descompunerea grasimilor, proteinelor si a carbohidratilor. Asadar, retine ca vitamina B2 este necesara pentru producerea globulelor rosii si ca deficitul de vitamina B2 poate insemna un risc crescut de a dezvolta anemie sau siclemie (anemia cu celule in secera).

Sinteza proteinelor si catabolismul lipidelor si glucidelor

Vitamina B2 este necesara in organism pentru a descompune proteinele in aminoacizi, grasimi (lipide) si carbohidrati (glucide) sub forma de glucoza. Acest lucru ajuta la transformarea nutrientilor din alimente in energie care poate fi utilizata de corp si care ajuta la mentinerea unui metabolism sanatos.

Fara cantitati suficiente de vitamina B2, apare deficienta de riboflavina, iar moleculele care se gasesc in alimentele ce contin carbohidrati (glucide), grasimi (lipide) si proteine nu pot fi digerate in mod corespunzator. Sa retinem, deci, ca vitamina B2 ajuta in metabolizarea lipidelor, glucidelor si proteinelor.

Mentinerea functiilor vizuale normale si prevenirea cataractei

Impreuna cu vitamina A, vitamina B2 este esentiala pentru prevenirea dezvoltarii cataractei si pentru mentinerea sanatatii ochilor. Studiile au aratat ca deficienta de riboflavina creste riscul pentru unele probleme oculare. Totodata, vitamina B2 poate sa ajute la prevenirea afectiunilor oculare, inclusiv la prevenirea cataractei si a glaucomului. Ea ajuta la mentinerea functiei vizuale normale, iar potrivit cercetarilor, exista o corelatie intre consumul de surse de vitamina B2 si riscurile scazute de a dezvolta afectiuni oculare care apar odata cu inaintarea in varsta.





Efectul antioxidant asupra celulelor din organism

Vitamina B2 actioneaza ca un antioxidant, care controleaza prezenta radicalilor liberi cu actiune daunatoare, din interiorul corpului nostru. Riboflavina este necesara pentru producerea unui antioxidant numit glutation, care actioneaza ca un "distrugator" al radicalilor liberi si care, in acelasi timp, detoxifica ficatul.

Rolul vitaminei B2 in vindecarea starilor de anemie

Printre alte numeroase roluri, vitamina B2 mai poate sa ajute si in prevenirea si tratarea anemiei. Anemia este cauzata de mai multi factori, printre care si scaderea productiei de globule rosii din sange (eritrocite), incapacitatea de a transporta oxigenul prin sange si pierderile de sange (hemoragiile). Riboflavina este implicata in toate aceste functii si ajuta la prevenirea si tratarea starilor de anemie.

Nivelurile scazute ale vitaminei B2 in organism au fost corelate cu afectiunile care implica slaba utilizare a oxigenului in organism si problemele asociate cu productia insuficienta de globule rosii. Riscul de a dezvolta anemie sau siclemie creste, asadar, cand exista o deficienta de vitamina B2 in organism.

Contributia vitaminei B2 la regenerarea unghiilor, parului, pielii

Vitamina B2 joaca un rol important in mentinerea nivelurilor de colagen, un element important pentru o piele sanatoasa si pentru un par sanatos. Riboflavina este folosita, asadar, pentru dezvoltarea si buna functionare a pielii. Ea este responsabila pentru protejarea pielii si a parului. Colagenul este necesar pentru a mentine structura optima a pielii si pentru a preveni liniile fine si ridurile, asa ca o deficienta de vitamina B2 poate sa insemne un aspect imbatranit.

Riboflavina este necesara pentru mentinerea functiei vizuale normale, cat si pentru mentinerea sanatatii pielii, unghiilor si parului. Unele persoane iau riboflavina pe cale orala pentru a-si mentine parul sanatos, pielea sanatoasa si unghiile sanatoase, dar si pentru a incetini procesul de imbatranire.






 

Rolul vitaminei B2 in perioada cresterii, inclusiv in perioada dezvoltarii fetale

Aportul de vitamina B2 in timpul sarcinii reprezinta o asociere pozitiva cu greutatea bebelusului si cu lungimea acestuia la nastere. Tocmai de aceea, riboflavina este considerata o vitamina extrem de importanta in perioadele de crestere, cat si in timpul sarcinii, pentru ca ajuta la buna dezvoltare a bebelusului.

De exemplu, sugarii ale caror mame sufera de carenta de vitamina B2 sau ale caror mame au o dieta saraca in vitamina B2 (mai putin de 1,2 mg pe zi) in timpul sarcinii au un risc mai mare de a suferi de anumite malformatii congenitale, cum ar fi defectele cardiace. In combinatie cu vitamina A, vitamina B2 este esentiala pentru dezvoltarea fetala, in special in zonele geografice unde carentele de vitamine sunt des intalnite.
 

Reglarea activitatii tiroidiene

Lipsa vitaminei B2 in organism suprima functionarea glandei tiroide, in sensul ca glanda tiroida si glandele suprarenale dau gres si nu secreta hormonii corespunzatori. De fapt, anumite afectiuni autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto si boala Graves sunt caracterizate de citokine proinflamatoare si de stresul oxidativ, insa vitamina B2 poate ajuta la reducerea actiunilor citokinelor proinflamatoare si la reducerea stresului oxidativ.

De retinut: riboflavina este necesara pentru a regla activitatea si functionarea glandei tiroide, cat si functia glandelor suprarenale, asa ca o deficienta de vitamina B2 poate creste riscul unei afectiuni tiroidiene.

Imbunatirea activitatii digestive

Vitamina B2 este folosita de organism pentru a mentine buna functionare a sistemului digestiv. Fara cantitatile suficiente de riboflavina, apare carenta, iar moleculele care se gasesc in alimente nu pot fi digerate asa cum ar fi normal. Impreuna cu vitamina A, riboflavina este esentiala pentru mentinerea membranelor mucoase din sistemul nostru digestiv. Asadar, daca iti doresti imbunatatirea activitatii digestive, vitamina B2 este un aliat de nadejde, pentru ca ea este necesara pentru dezvoltarea mucoasei tractului digestiv.

Cresterea imunitatii

Radicalii liberi ne afecteaza organismul si pot sa aiba drept rezultat dezvoltarea a diferite afectiuni. Aici intervine riboflavina, pentru ca ea joaca un rol important in apararea impotriva bolilor, prin mentinerea unei mucoase sanatoase in interiorul tractului digestiv, acolo unde se afla o mare parte a sistemului imunitar. Un sistem digestiv sanatos ii permite corpului nostru sa absoarba si sa foloseasca o cantitate cat mai mare de nutrienti din alimentatie, astfel ca o carenta de vitamina B2 nu trebuie trecuta cu vederea, pentru ca poate afecta imunitatea.




 

Rolul vitaminei B2 in repararea tesuturilor

Pe langa faptul ca riboflavina este cruciala pentru descompunerea componentelor din alimente si de absorbirea altor nutrienti, ea este importanta si pentru mentinerea tesuturilor din corp intr-o stare cat mai buna. Vitamina B2 joaca un rol important in repararea tesuturilor, in vindecarea ranilor si a altor leziuni care pot necesita un timp indelungat de recuperare.

Imbunatatirea absorbtiei mineralelor

Vitamina B2 indeplineste numeroase roluri in organism, printre care si faptul ca ea este esentiala pentru absorbirea si activarea unor substante importante, cum ar fi fierul, acidul folic si vitaminele B1, B3 si B6. Asadar, daca optezi pentru suplimente pe baza de vitamina B2, nu uita ca aceasta este importanta si pentru absorbirea altor nutrienti (minerale si vitamine). De fapt, vitamina B2 este necesara pentru a activa vitamina B6 si acidul folic in organism, ea imbunatatind astfel absorbtia a numeroase minerale.

Rolul vitaminei B2 in tratarea unor afectiuni ale sistemului nervos

Vitamina B2 este utila in calmarea sistemului nervos, ea lupta impotriva stresului cronic si regleaza, printre altele, hormonii care controleaza pofta de mancare, energia, dispozitia, temperatura si multe altele. Riboflavina poate ajuta in tratarea diverselor afectiuni ale sistemului nervos, cum ar fi senzatia de amorteala, boala Alzheimer, scleroza multipla, anxietatea si epilepsia, insa este nevoie de mai multe studii in aceste privinte.

Incetinirea progresiei virusului HIV

Vitamina B2 ar mai multe beneficii, inclusiv in prevenirea HIV/SIDA. Unele studii au aratat ca riboflavina poate incetini progresia virusului HIV. Tocmai prin faptul ca vitamina B2 mentine buna functionare a sistemului imunitar, ea ii poate ajuta pe pacientii infectati cu HIV.

Stimularea oxigenarii si circulatiei sangvine in organele corpului

Vitamina B2 este esentiala pentru formarea de noi celule / globule rosii in sange (eritrocite) si pentru formarea anticorpilor in cazul oamenilor, lucru care stimuleaza circulatia sanguina si oxigenarea diverselor organe din corp.






Producerea energiei prin metabolismul grasimilor, carbohidratilor, proteinelor

Riboflavina joaca un rol major in producerea energiei, prin faptul ca ajuta in metabolismul grasimilor (lipidelor), carbohidratilor (glucidelor) si proteinelor. Vitamina B2 este necesara, deci, pentru a descompune proteinele in aminoacizi, cat si pentru a descompune grasimile si carbohidrati intr-o forma de glucoza. Acest lucru ajuta la transformarea nutrientilor din alimente in energie pe care corpul nostru o poate ajuta, iar in acest mod, vitamina B2 ajuta la mentinerea unui metabolism sanatos.

 

Surse de vitamina B2

Vitamina B2 se gaseste in multe alimente, fie de orgine vegetala, fie de origine animala.

Alimente de origine vegetala ce contin vitamina B2

Vitamina B2 se gaseste in urmatoarele alimente de origine vegetala:

  • sparanghel,
  • anghinare,
  • avocado,
  • ardei cayenne,
  • coacaze,
  • cereale imbogatite cu vitamina B2,
  • alge Kelp,
  • fasole Lima,
  • fasole navy si mazare,
  • ciuperci,
  • nuci,
  • patrunjel,
  • dovleci,
  • macese,
  • salvie,
  • cartofi dulci,
  • legume crucifere, cum sunt broccoli, varza de Bruxelles, spanacul, frunzele de papadie si macrisul de balta/nasturelul;
  • extractul de drojdie.


Alte surse bune pot fi boabele uscate de soia, edamame, orezul salbatic, mazarea uscata, meiul, semintele de floarea-soarelui si fasolea boabe. Varza, morcovii, merele, smochinele si fructele de padure au un nivel mai mic de vitamina B2. Desigur, surse bune de riboflavina sunt si algele marine, migdalele, soia fermentata, tahini (pasta din seminte de susan).

Alimente de origine animala ce contin vitamina B2

Vitamina B2 se gaseste in urmatoarele alimente de origine animala:

  • pestele,
  • carnea si carnea de pasare de curte, cum ar fi cea de curcan, de pui, de vita,
  • rinichii si ficatul animalelor;
  • oua,
  • produse lactate.


Retine ca vitamina B2 este solubila in apa, sa ca prepararea termica a alimentelor inseamna ca o parte din aceasta se pierde.

Aproape de doua ori mai multa vitamina B2 se pierde prin fierbere, la fel si prin prepararea la aburi sau la microunde. Nu uita ca printre cele mai bune surse de vitamina B2 se afla carnea si organele de la animale, anumite produse lactate (in special branzeturile) si ouale.

Alte surse bune de riboflavina pot fi ficatul (de la miel, de vita, de vitel, de curcan sau de pui), stridiile, carnurile slabe (inclusiv rinichii de vita sau de miel), somonul, macroul, crustaceele si molustele, branza feta ecologica, carnea de vita sau de miel (care provine de la animale care au fost hranite cu iarba), ouale, branza ecologica de capra.

Suplimente alimentare cu vitamina B2

In farmacii si in magazinele online exista suplimente alimentare ce contin vitamina B2. In functie de nevoile fiecaruia, medicul poate recomanda suplimentarea cu aceasta vitamina. Asadar, chiar daca riboflavina se gaseste in mod natural in alimente (de origine vegetala sau animala), chiar daca in unele este adaugata, nu uita ca vitamina B2 poate fi luata si sub forma de suplimente alimentare.






Manifestari ale carentei de vitamina B2

Cand dieta este una precara, prea saraca in nutrienti valorosi, exista un risc semnificativ ca pacientul sa dezvolte o carenta sau deficienta de vitamina B2, deoarece corpul uman elimina (excreta) prin urina, in mod continuu, vitamina, asa ca aceasta nu este stocata in organism. O persoana care are carenta de vitamina B2, in mod normal, are o lipsa si in privinta altor vitamine.

Tulburarile oculare

Tot un semn al carentei de vitamina B2 sunt afectarile oculare. Ochii persoanei care are lipsa de vitamina B2 pot fi extrem de sensibili la lumina puternica, pot sa apara semne precum mancarimile oculare, ochii pot lacrima in exces sau pot fi rosii/inflamati. De asemenea, poate sa apara o senzatie ca de arsura la nivel ocular.

Deficitul de crestere

Vitamina B2 este extrem de importanta pentru crestere si dezvoltare. Sa nu uitam ca este foarte important ca in timpul sarcinii, gravida sa se asigure ca are o cantitate suficienta de vitamina B2 in dieta ei. O carenta de vitamina B2 ar putea pune in pericol dezvoltarea bebelusului si ar putea creste riscul de preeclampsie (tensiune arteriala periculos de mare in timpul sarcinii). Asadar, din cauza carentei de vitamina B2, poate sa apara un deficit de crestere.

Afectiunile dermatologice

Unele dintre manifestarile carentei de vitamina B2 sunt cele de natura dermatologica. Astfel, din cauza lipsei de vitamina B2, o persoana se poate confrunta cu simptome de genul: crapaturi la colturile gurii, buze crapate, piele uscata, inflamatie la nivelul mucoasei gurii, inflamatia limbii, ulcere / afte la gura, buze rosii, dermatita in zona scrotala, acumulare de lichid in membranele mucoase.

Anemia

In plus, persoanele care se confrunta cu o deficienta de vitamina B2 in organism pot sa aiba o anemie prin carenta de fier. In plus, exista si unele persoane carora le medicul le recomanda sa ia vitamina B2 pentru ca incetineste sau ajuta in cazul anemiei cu celule in secera (numita siclemie).

Ametelile

Pe langa anemie, o alta manifestare a carentei de vitamina B2 sunt ametelile si oboseala.

Metabolismul este afectat

Un alt semn al deficientei de vitamina B2 in organism este metabolismul incetinit (numit si lent). Carenta de vitamina B2 poate incetini sau impiedica metabolismul carbohidratilor, grasimilor si proteinelor, pentru ca aceste elemente au nevoie de vitamina B2 pentru un metabolism complet.

Tulburari digestive si nervoase

Alte manifestari ale carentei de vitamina B2 in organism sunt tulburarile digestive (persoana are o digestie care nu functioneaza cum ar fi normal) si tulburarile ce afecteaza sistemul nervos. Astfel, pot aparea modificari ale dispozitiei, cum ar fi sporirea starilor de anxietate si aparitia semnelor depresiei. Uneori, o manifestare a deficientei de vitamina B2 pot fi si reactiile mentale lente. Asadar, carenta afecteaza buna functionare a nervilor.

 


 

Efectele supradozarii de vitamina B2

Probabil ca te intrebi ce se intampla daca iei prea multa vitamina B2 sau daca mananci prea multe alimente bogate in riboflavina. Principalul risc al supradozarii (excesului de vitamina B2) este afectarea ficatului. Cu toate acestea, supradozarea ori toxicitatea cauzata de vitamina B2 este rara. Ar trebui sa mananci cantitati imposibil de mari de alimente pentru a face supradoza cu riboflavina in mod natural.

Este posibil, insa, sa administrezi o doza prea mare de vitamina B2 prin intermediul suplimentelor, fie sub forma injectabila, fie prin cele cu administrare orala, insa si aceasta situatie este rara, deoarece organismul tau nu stocheaza aceasta vitamina (nu are cum sa creeze "depozite" de vitamina B2, intrucat ea este eliminata prin urina).

Senzatiile de arsura

In situatii rare, exista potentiale efecte adverse aparute in urma administrarii unor doze mari de riboflavina. Este posibil ca in unele zone de pe corp sa apara senzatii de arsura.

Mancarimi si furnicaturi

Tot in cazuri rare, din cauza dozelor prea mari de riboflavina pot sa apara mancarimi si furnicaturi, reactii alergice (umflarea fetei sau a limbii, urticarie si dificultate in respiratie). Daca suspectezi o supradoza cu vitamina B2, suna imediat la personalul medical de urgenta. Potrivit University of Maryland Medical Center, cantitatile foarte mari de vitamina B2 pot duce la mancarimi, furnicaturi, senzatie de arsura sau ca de intepatura, la o culoare galbena sau portocalie a urinei si la o sensibilitate sporita la lumina.

 

Doza zilnica recomandata de vitamina B2

Potrivit Oregon State University, necesarul zilnic recomandat sau doza zilnica recomandata de vitamina B2 pentru barbatii cu varsta de 19 ani si peste este de 1,3 miligrame pe zi, iar pentru femeile de aceeasi varsta, necesarul zilnic este de 1,1 miligrame pe zi.

In timpul sarcinii, femeile ar trebui sa ia 1,4 miligrame pe zi, iar in perioada alaptarii, femeile ar trebui sa ia 1,6 miligrame pe zi.

Potrivit USDA (Departamentului Agriculturii al Statelor Unite ale Americii), doza zilnica recomandata de vitamina B2 este urmatoarea, in functie de categoria de varsta:

Sugari:

• intre 0 si 6 luni: 0,3 mg/zi

• intre 7 si 12 luni: 0,4 mg/zi

Copii:

• intre 1 si 3 ani: 0,5 mg/zi

• intre 4 si 8 ani: 0,6 mg/zi

• intre 9 si 13 ani: 0,9 mg/zi

Adolescenti si adulti:

• barbatii de 14 ani si cei de peste 14 ani: 1,3 mg/zi

• femeile cu varste intre 14 si 18 ani: 1,0 mg/zi

• femeile cu varsta de 19 ani si peste: 1,1 mg/zi.


Absorbtia, metabolizarea si eliminarea vitaminei B2 in organism

Unii experti arata ca rata de absorbtie creste de la 15% la aproximativ 60% cand un supliment cu vitamina B2 este administrat impreuna cu alte alimente (persoana ia suplimentele in timpul mesei) sau cand vitamina B2 provine dintr-o sursa alimentara bogata. Acest lucru este adevarat in cazul majoritatii vitaminelor si mineralelor. Ele sunt, de fapt, mult mai bine absorbite in organism daca sunt administrate in timpul mesei.

Sa nu uitam ca vitamina B2 este, de fapt, necesara pentru a activa vitamina B6 si acidul folic, insa ea influenteaza si absorbtia altor nutrienti, asa ca poti lua un supliment ce contine un complex de vitamine si minerale. Pentru ca este o vitamina solubila in apa (ea se dizolva in apa), riboflavina nu prezinta un risc prea mare in cazul in care este administrata in exces.

Si tot pentru ca este hidrosolubila, corpul nostru este capabil sa elimine orice cantitate din aceasta vitamina de care nu mai are nevoie si care este prezenta in organism intr-un interval de cateva ore. Asadar, ceea ce corpul nostru nu foloseste (din vitamina B2), va elimina prin urina. Mai mult, daca obisnuiesti sa iei in mod frecvent multivitamine sau orice alte suplimente ce contin vitamina B2, vei putea observa ca urina ta are o culoare galbena si intensa.

Acest lucru este perfect normal si nu ai de ce sa te alarmezi. Aceasta culoare este, de fapt, cauzata direct de vitamina B2 pe care ai inghitit-o. Culoarea galbena a urinei arata ca organismul tau, de fapt, absoarbe si foloseste vitamina, arata ca nu te confrunti cu o carenta de riboflavina si ca organismul este capabil sa elimine singur excesul de care nu are nevoie.

Surse:

  1. Studiul "Photo, thermal and chemical degradation of riboflavin", publicat in Beilstein Journal of Organic Chemistry, autori Muhammad Ali Sheraz, Sadia Hafeez Kazi, Sofia Ahmed, Zubair Anwar, Iqbal Ahmad - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4168737/
  2. Open Chemistry Database, US National Library of Medicine - https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/riboflavin#section=Top
  3. WebMD - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-957/riboflavin
  4. Studiul "Riboflavin (vitamin B₂) and oxidative stress: a review.", publicat in 2014 in The British Journal of Nutrition, autori: Ashoori M, Saedisomeolia A.

 

Suport clienti Luni - Vineri: 10:00 - 18:00

0764710771 contact@suplimenteoriginale.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!