🚚 DATORITĂ PERIOADEI AGLOMERATE LA CURIERI, TIMPUL DE LIVRARE ESTIMAT POATE CRESTE DE PÂNĂ LA 48 DE ORE

NOOTROPICE - Top 11 cele mai folosite substante pentru imbunatatirea concentrarii si memoriei.

NOOTROPICE - Top 11 cele mai folosite substante pentru imbunatatirea concentrarii si memoriei.

Cuprins

 

În Limitless, filmul în care joacă Bradley Cooper, începe să ia medicamentul NZT care-i schimbă viața, care îi permite să folosească 100% din capacitatea creierului. După ce ați urmărit acest film, probabil v-ați întrebat dacă există substanțe legale pentru stimularea creierului? În primul moment probabil v-ați gândit la Ginkgo biloba, care a fost recomandat pentru o memorie mai bună în timpul studiilor. Dacă ați început să căutați pe Google, nu ați fi ratat faptul că există un întreg grup de substanțe care pot face exact ceea ce căutați. Bine ați venit în lumea nootropicelor.

Nootropicele sunt cunoscute și ca medicamente inteligente sau hrană pentru creier. Din păcate, efectele lor nu ating calitatea NZT din filme, dar merită totuși încercate. Pot îmbunătăți memoria, concentrarea și învățarea. Aceștia sunt factori care, de multe ori, determină succesul sau eșecul la școală, serviciul și în alte domenii ale vieții.

 

Ce sunt nootropicele?

Chiar și strămoșii noștri, în timp ce explorau împrejurimile, trebuie să fi întâlnit culturi și frunze care, mestecate, îi ajutau să-și stimuleze mintea. Acest lucru le permite să nu se culce pe lauri și le-au împins abilitățile spre un nou nivel. Doar că nu numeau aceste daruri ale naturii nootropice, ci aveau probabil denumiri mai populare pentru acestea. De fapt, abia la jumătatea anilor 1960 a început să fie folosit acest termen. [1-2]

 

Cum a apărut numele nootropics?

Psihologul și chimistul român Corneliu Giurgea l-a inventat în timpul cercetării sale asupra piracetamului. Conform legendei, la început căuta o substanță cu efecte de relaxare, dar a descoperit ceva complet diferit. A observat că substanța creștea activitatea creierului. Acest lucru l-a intrigat atât de tare încât a început să cerceteze piracetamul mai mult.

Când se gândea cum să denumească o substanță care stimulează funcțiile creierului în general, a inventat denumirea de nootropic. A fost creată prin combinarea a două cuvinte grecești – noos (minte) și tropein (a îndoi, întoarce sau direcționa). Ca semnificație, le putem traduce drept substanțe care ne pot redirecționa mintea în direcția corectă prin acțiunea lor. [1-2]

Dar în prezent, putem defini nootropicele ca substanțe naturale sau sintetice care sunt asociate cu susținerea funcțiilor creierului. [3]

 

Ce se așteaptă în mod obișnuit de la nootropice?

De multe ori oamenii sunt motivați sa ia nootropice din dorința de a fi mai buni. Unii vor să aibă note mai bune la universitate, alții să gestioneze mai bine un volum de lucru mare, iar alții pentru a scăpa de simptomele stării de confuzie. Cei din urmă sunt caracterizați în special de concentrare slabă sau lipsă a creativității. Care sunt efectele nootropicelor care ar putea ajuta? [4-5]

  • memorie mai bună pe termen scurt și lung
  • concentrare și atenție mai bune
  • susținerea învățării
  • abilități mai bune de luare a deciziilor
  • creativitate mai mare
  • susținerea abilităților de rezolvare a problemelor
  • îmbunătățirea timpului de reacție
  • reducerea senzației de oboseală
  • o senzație mai bună de energie și stimularea minții
  • facilitează acuitatea și o vigilență mai bună
  • memorarea mai ușoară a noilor cunoștințe
  • încetinirea procesului de îmbătrânire a creierului
  • rezistență mai mare la stres
  • dispoziție mai bună și stare de bine psihică mai mare
  • motivație mai mare pentru serviciu și studii
  • performanță psihologică mai mare


 

Cum funcționează nootropicele?

Pentru a înțelege efectele nootropicelor, este important să știți ce se află, de fapt, în spatele funcțiilor cognitive. În creier, există o rețea complexă de neuroni (celulele creierului) care comunică între ei prin sinapse. Aceștia folosesc neurotransmițătorii ca mesageri de informații, asistați de celulele gliale. Acestea se asigură și că neuronii sunt hrăniți și protejați adecvat. Când învățați ceva nou, se creează o nouă conexiune. Și dacă uitați ceva, conexiunea se pierde. Este un proces dinamic denumit neuroplasticitate. În general acest termen este înțeles ca evoluția schimbărilor din creier pe parcursul vieții. [2]

Abilitatea creierului de a crea noi conexiuni este esențială pentru funcționarea sa corectă. Acest lucru se reflectă în memorie, învățare și concentrare. Nootropicele se pot angaja în aceste procese și le pot face mai eficiente. [6-7]

 

Care sunt efectele majore ale nootropicelor?

  • Pot crește circulația sângelui în creier. Acest lucru contribuie la o oxigenare mai bună și le transportul glucozei, pe care creierul o folosește ca sursă de energie. În plus, ajută la eliminarea substanțelor neurotoxice care ar putea deteriora creierul mai repede.
  • Nootropicele au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Acestea pot proteja celulele creierului de efectele negative ale stresului oxidativ și substanțelor toxice. Printre altele, acest lucru încetinește procesul de îmbătrânire a creierului.
  • Nootropicele pot afecta producția și activitatea neurotransmițătorilor. Aceștia includ dopamina și acetilcolina, care sunt importante pentru memorie, învățare și gândire. În plus, sunt implicați în reglarea activității receptorilor (găsiți pe neuroni) de care neurotransmițătorii se pot atașa. Drept urmare, întreaga transmitere sinaptică este susținută.
  • Pot favoriza regenerarea și dezvoltarea celulelor creierului. Nootropicele pot activa factorul de creștere a nervilor (NGF), care este implicat în reglarea dezvoltării și supraviețuirii neuronilor. În plus, au un efect pozitiv asupra Factorului Neutrofic Derivat din Creier (BDNF), responsabil de dezvoltarea și protejarea celulelor nervoase. Drept urmare, pot favoriza neuroplasticitatea creierului. [6-7]


Prin urmare, nootropicele au un potențial mare de îmbunătățire a funcțiilor creierului. Totuși, toate aceste efecte apar, de obicei, numai în cazul utilizării pe termen lung. Asta, cu excepția cafeinei și teaninei, ale căror efecte pot fi observate în câteva zeci de minute. Din păcate, în general, nu funcționează într-un mod în care după prima utilizare vine inspirația și puteți începe să studiați fizica nucleară. Efectul nootropicelor apare treptat și necesită utilizare prelungită timp de luni sau ani.

 

Cele mai cunoscute tipuri de nootrope și efectele lor

Acestea includ extracte din plante, ciuperci sau substanțe produse chimic care sunt, totuși, naturale pentru organism. Ați putea fi surprinși să aflați că sunteți familiarizați cu unele dintre ele și probabil aveți ceva experiență cu ele.



1. Cafeina stimulează și îmbunătățește acuitatea

Cafeina este probabil cel mai bine cunoscut și cel mai folosit nootropic. Când aveți nevoie de stimulare psihică de cele mai multe ori prima alegere este cafeaua, ceaiul sau o băutură energizantă. Și asta în special datorită numitorului comun sub formă de cafeină. De asemenea, se poate găsi și în diferite cafeine sau tablete energizante și chiar în guarana.

O serie de scriitori faimoși, intelectuali și cercetători au savurat cafeaua. Despre scriitorul Honoré de Balzac, de exemplu, se spune că bea în jur de cincizeci de cești de cafea pe zi, lucru care i-a permis să scrie un număr incredibil de romane, piese de teatru și povestiri. Dar aportul excesiv de cafeină probabil și-a spus cuvântul în cazul său. A murit prematur la vârsta de 51 de ani de insuficiență cardiacă. De aceea cafeina este descrisă de multe ori ca un bun servitor, dar un stăpân rău. [8]

 

Nootropic effects of caffeine according to studies

Cafeina este foarte cunoscută pentru că stimulează concentrarea, întârzie apariția oboselii, îmbunătățește performanța sportivă și dispoziția. Care este știința din spatele acestor efecte?

  • Implicată în reducerea oboselii și câștigarea energiei: Cafeina se poate atașa de receptorii adenozinei. Acest lucru îi blochează și poate reduce acțiunea adenozinei, care este creată pentru a vă liniști, a vă face să vă simțiți obosiți și somnoroși. În schimb, cafeina vă face mai alerți și vă oferă o explozie de energie. Puteți face mai multă treabă sau studia mai multe pagini din materialul de studiu.
  • Poate crește vigilența: După consumul cafeinei, nivelul de hormoni adrenalină și cortizol din organism poate crește, ducând la vigilență și atenție mai mari. Acest lucru vă face să vă concentrați mai bine asupra serviciului, studiului sau rezolvării de probleme.
  • Vă oferă o dispoziție bună: Cafeina are un efect și asupra activării neurotransmițătorilor precum dopamina și serotonina, care sunt asociați cu senzația de bine și mulțumire. Cu o dispoziție bună, totul devine cumva mai ușor. [9-10]

 

Consumul de cofeină recomandat

Nu ar trebui să exagerați cu cafeina. În locul unei concentrări mai bune și a fluxului psihic, o doză mare vă poate face să vă simțiți agitați, iritați și, de asemenea, poate provoca palpitații ale inimii sau indigestie. 

  • EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) a stabilit limita superioară a aportului de cafeină la 400 mg pe zi pentru o persoană de 70 kg, care corespunde unui aport de 5.7 mg/kg pe zi.
  • O doză nu ar trebui să conțină mai mult de 200 mg de cafeină (3 mg/kg). [11]
 
 

2. L-teanina poate stimula și reduce tensiunea psihică

L-teanina este un aminoacid care, precum cafeina, se poate găsi în ceaiul verde. De multe ori, simplul fapt de a bea un ceai este asociat cu o senzație de relaxare. Dar în același timp, această băutură vă poate revigora. Probabil L-teanina joacă un rol în asta. A fost asociată cu un efect pozitiv asupra reducerii stresului și, în combinație cu cafeina, s-a demonstrat că susține și funcțiile cognitive.

 

Efectele nootropice ale L-teaninei conform studiilor

  • Poate favoriza concentrarea: În combinație cu cafeina, poate ajuta la îmbunătățirea concentrării. De asemenea atenuează debutul brusc al cafeinei în cazul unora, care se traduce în calm mai mare și gândire mai rece. Acest lucru este apreciat în special de persoanele mai sensibile la cafeină.
  • Poate fi neuroprotector: Acest lucru se datorează probabil abilității L-teaninei de a bloca receptorul de glutamat. Acest lucru are un efect stimulator asupra sistemului nervos, dar poate fi toxic pentru creier dacă este hiperactiv. L-teanina pare să aibă abilitatea de a preveni aceste efecte negative.
  • Contribuie la reducerea senzației de stres și tensiune: Odată ce L-teanina pătrunde în creier din sânge, crește activitatea undelor alfa ale creierului, lucru care poate induce o senzație de calm și relaxare. În plus, poate crește nivelul neurotransmițătorului GABA (acid gamma-aminobutiric), care ameliorează tensiunea nervoasă. [12, 14-15]

Doza recomandată de L-teanină

  • Se recomandă administrarea L-teaninei în proporție de 1:1 împreună cu cafeina. De obicei, asta înseamnă 100-200 mg de L-teanină.
  • Dacă se administrează simultan cu cafeina, nu ar trebui depășit aportul maxim de 400 mg pe zi. 
  • Încă nu a fost stabilită o limită superioară pentru L-teanină. [13]
 

3. Bacopa monnieri vă ajută memoria și dispoziția

Bacopa monnieri este o plantă Ayurvedică de care poate ați auzit sub denumirea de Brahmi. Principalul factor din spatele abilităților sale îl reprezintă substanțele active sub formă de bacozide. Sub formă de suplimente alimentare, este folosită pentru susținerea funcțiilor creierului, în special memoria și sănătatea psihică generală.

 

Efectele nootropice ale Bacopa conform studiilor

  • Poate stimula memoria: Grație efectelor benefice asupra reținerii informațiilor și gândirii logice. În această privință, s-a dovedit utilă și pentru persoanele care au boala Alzheimer, care suferă de multe ori de tulburări de memorie.
  • Un efect pozitiv asupra dispoziției: Acest lucru se datorează în special abilității bacopa de a reduce nivelul hormonului de stres cortizol, precum și efectelor sale pozitive asupra activității dopaminei și serotoninei. Acestea ajută la gestionarea tensiunii psihice și sunt legate de dispoziție, emoții și motivație.
  • Poate proteja celulele nervoase: Bacopa conține și quercetină. Acesta este un antioxidant care, conform cercetărilor actuale, poate fi implicat în protejarea neuronilor împotriva daunelor provocate de stresul oxidativ. [16-17]

Doza recomandată de Bacopa monnieri

  • Bacopa se administrează cel mai des în cantitate de 300 mg în cazul suplimentelor cu un extract standardizat cu 55% conținut de ingrediente active.
  • Sub formă de frunze sau pudră din această plantă, se recomandă o cantitate de 750-1500 mg.
  • În trecut, bacopa era consumată cu unt clarifiat (Ghee). Asta deoarece are nevoie de grăsime pentru a funcționa corect în organism. Prin urmare, este o idee bună să administrați această substanță împreună cu alimente.
  • O combinație obișnuită printre biohackeri este bacopa și ruda sa gotu kola, cu care acționează sinergic. [17]
 

4. Acetil L-Carnitina favorizează producția de energie din creier

Poate vă întrebați ce anume face această substanță un nootropic, până la urmă, carnitina este un arzător de grăsimi. Este adevărat că L-carnitina favorizează transformarea grăsimii în energie utilizabilă. Totuși, sub formă de acetil L-carnitină, are un efect pozitiv și asupra funcțiilor creierului. Poate trece de bariera sânge-creier și ajunge la creier mai eficient.

 

Efectele nootropice ale acetil L-carnitinei conform studiilor

  • Ajută la energizarea creierului: Această substanță acționează ca purtător al acizilor grași (grăsimi) în mitocondrii, unde sunt transformați în energie utilizabilă.
  • Susține funcțiile cognitive: L-carnitina este una dintre substanțele care pot activa neurotransmițătorul acetilcolină. Acesta este legat de memorie, vigilență și gândire.
  • Este asociată cu un efect benefic asupra sănătății creierului: Acetil L-carnitina are efecte antioxidante, care o pot face și neuroprotectoare. De asemenea, poate favoriza factorul neutrofic derivat din creier (BDFN). Nu în cele din urmă, este asociată cu favorizarea fluxului sanguin optim în creier. [18-19]


Doza recomandată de acetil L-carnitină

  • Doza standard este de 630-2500 mg pe zi.

L-carnitina este o substanță naturală pe care o ingerați zi de zi prin alimente. Grație acestui lucru, de obicei este bine tolerată și nu are efecte negative asupra organismului. [18, 20]




 

 

5. Colina este legată de funcționarea corectă a memoriei

Colina este o substanță comparată uneori cu vitaminele B datorită proprietăților sale. Se găsește în mod natural în alimente precum ouă, carne de vacă și varză de Bruxelles. Este esențială pentru organism deoarece acesta nu o poate produce. Prin urmare, este necesar să consumați în fiecare zi cantități suficiente din dietă sau suplimente. Colina este un precursor al acetilcolinei, și de aceea contribuie la funcționarea corectă a creierului. Suplimentele alimentare care o conțin sunt pe bună dreptate cele mai eficiente nootropice.


Forme de colină în suplimentele alimentare:


Efectele nootropice ale colinei conform studiilor

  • Implicată în funcționarea normală a memoriei: deoarece colina formează acetilcolina, joacă un rol important în abilitatea de a memora informațiile. În schimb, un aport insuficient de colină este asociat cu tulburări de memorie și învățare și cu stări de confuzie. [21]
  • Sub formă de Alfa-GPC sau CDP-colină, poate favoriza creșterea neuronală: este implicată în construcția membranelor celulare și astfel poate favoriza neuroplasticitatea. De asemenea, poate reduce efectele negative ale îmbătrânirii creierului. [22-23]
  • DMAE poate susține menținerea funcțiilor cognitive: Această formă de colină poate reduce producția de beta-amiloid, care are un efect negativ asupra funcționării creierului la o vârstă înaintată. Nivelurile mai mari de beta-amiloid s-au observat, de exemplu, la persoanele cu boala Alzheimer. [24-25]


Doze recomandate de colină

  • Doza recomandată de colină bitartrat este de 500-3000 mg pe zi.
  • Alfa-GPC se administrează de obicei în cantități de 400-1200 mg pe zi. 
  • În cazul CDP-colinei, doza cea mai frecvent recomandată este de 250-500 mg pe zi.  
  • DMAE se administrează de obicei în cantități de 100-200 mg pe zi. [26-27]



6. Fosfatidilserina este cunoscută pentru implicarea în menținerea funcțiilor cognitive

Fosfatidilserina este un aminoacid derivat, fiind una dintre componentele importante ale creierului și sistemului nervos. Este implicat în construcția membranelor celulelor nervoase, implicate în transmiterea semnalelor în organism. Ca rezultat, joacă un rol în funcționarea corectă a proceselor cognitive precum memoria, învățarea sau concentrarea. Conform cercetărilor, declinul cognitiv, care este o parte a procesului de îmbătrânire, este asociat cu declinul cognitiv. Prin urmare, folosirea acestei substanțe sub formă de supliment alimentar și efectul său asupra funcțiilor creierului a fost subiectul multor cercetări. [28]


Efectele nootropice ale fosfatidilserinei conform studiilor

  • Poate încetini declinul cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă: O doză zilnică de 100-300 mg din această substanță este asociată cu efecte pozitive asupra menținerii sănătății memoriei și gândirii.
  • Participă la funcționarea corectă a celulelor creierului: fosfatidilserina are un efect asupra menținerii permeabilității celulelor creierului, importantă pentru neuroplasticitate. Drept urmare, poate susține abilitatea de a învăța și reține informații noi.
  • Ajută la menținerea sănătății neuronilor: împreună cu acidul docosahexaenoic (DHA), care este parte din uleiul de pește, ajută la repararea celulelor nervoase. De asemenea, ajută la prelungirea duratei lor de viață. [28-29]


Doză recomandată de fosfatidilserină

  • Doza obișnuită de fosfatidilserină este de 100 mg de 3 ori pe zi. Astfel obțineți un total de 300 mg, o cantitate despre care cercetările sugerează că poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii creierului. [30]



7. Hericium (coama leului) favorizează longevitatea celulelor creierului

Hericium este o ciupercă rară cunoscută și sub denumirea de Coama leului sau Yamabushitake. Are un conținut mare de substanțe active biologic, inclusiv polizaharide și hericenone. Acest lucru o face una dintre așa numitele ciuperci medicinale. Este folosită în special pentru susținerea sănătății psihice și a funcțiilor creierului.

 

Efectele nootropice ale lui Hericia conform studiilor

  • Implicată în creșterea de neuroni noi (neurogeneză): Hericium poate activa factorul de creștere a nervilor (NGF), care răspunde de creșterea, menținerea și longevitatea celulelor nervoase.
  • Poate îmbunătăți funcțiile cognitive: această substanță poate ajuta persoanele cu tulburări psihice (demență, Alzheimer). S-au observat schimbări pozitive în memorie și gândire.
  • Legată de susținerea sănătății psihice: participanții la studiu cărora li s-a administrat hericium timp de o luna au raportat o diminuare a senzațiilor de anxietate și iritabilitate la finalul studiului. [31-32]


Doză recomandată de hericia

  • În studii, s-a constatat eficientă o doză de 1000 mg (96% extract) de 3 ori pe zi însemnând un aport zilnic total de 3000 mg. Încă nu se cunoaște dacă aceasta este doza optimă. Totuși, în baza cercetărilor, pare să fie eficientă.
  • De asemenea, se administrează frecvent în doze mai mici, cum ar fi 500 mg pe zi. [33]
 

Puteți citi mai multe despre alte ciuperci medicinale și efectele acestora în articolul nostru MUSHROOMS - Cele mai Eficiente Ciuperci Medicinale / Continut, Efecte si Administrare​​​​​​​


 

8. Ginkgo biloba susține memoria și are efecte antioxidante

Ginkgo biloba este un copac ale cărui frunze sunt folosite pentru a obține suplimente alimentare care se numără printre cele mai cunoscute în domeniul susținerii memoriei și învățării. În plus, de multe ori biohackerii îl includ în lista celor mai eficiente nootropice care ajută menținerea stării de creativitate și gândirea.

 

Efectele nootropice ale Ginkgo biloba conform studiilor

  • Favorizează circulația optimă a sângelui în creier: Acest lucru permite creierului să primească oxigenul și nutrienții necesari pentru o funcționare mai eficientă. În același mod, creierul poate elimina substanțele reziduale mai ușor. Drept urmare, va funcționa mai bine, lucru pe care îl veți aprecia, de exemplu, în timpul unui examen sau al unui interviu pentru un job.
  • Poate ajuta la protejarea creierului împotriva efectelor îmbătrânirii: conține antioxidanți care ajută la protejarea celulelor creierului și, în special, a mitocondriilor (fabricile de energie a celulelor), împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Ca rezultat, contribuie la menținerea funcționării normale a creierului, ajutând la menținerea memoriei într-o formă bună. [34-35]
  • Poate susține sănătatea psihică: de asemenea, a fost legată de o creștere a nivelului neurotransmițătorului dopamină, care afectează starea de spirit și de mulțumire. [36]


Doză obișnuită de Ginkgo biloba 

  • Pentru susținerea funcțiilor cognitive, se recomandă o doză de 120-240 mg de Ginkgo biloba cu 1-4 ore înainte de un examen sau de alte sarcini intelectuale.
  • Pentru menținerea funcțiilor cognitive, de cele mai multe ori se administrează în cantități de 40-120 mg de trei ori pe zi.
  • Pentru absorbție corectă, Ginkgo biloba ar trebui administrat în timpul mesei. [34, 37]





9. Rhodiola rosea ajută în cazul concentrării și stresului

Rhodiola rosea sau stonecrop roz, este o plantă și este unul dintre cei mai bine cunoscuți adaptogeni. Dar, grație proprietăților sale, se află și pe lista celor mai eficiente nootropice. În mod tradițional, a fost folosită pentru reducerea senzației de oboseală, a stresului și pentru a susține performanța psihică.

 

Efectele nootropice ale Rhodiola rosea conform studiilor

  • Poate ajuta la gestionarea mai bună a stresului: poate normaliza nivelul hormonului de stres cortizol, care în cantități mari este asociat cu senzația de anxietate, tensiune și iritabilitate. În plus, poate crește nivelul de serotonină, asociat cu sentimentele plăcute.
  • Poate reduce senzația de oboseală: ajută la refacerea energiei celulare sub formă de ATP, care poate duce la creșterea performanței fizice și psihice.
  • Are un efect benefic asupra concentrării: susține abilitatea de concentrare chiar și în cazul nivelurilor ridicate de stres și tensiune. Astfel, devine ideal când studiați pentru un examen sau vă pregătiți pentru prezentarea unui nou proiect la serviciu și în alte ocazii când vă simțiți sub presiune. [38-40]


Doză recomandată de Rhodiola rosea

  • Când alegeți un supliment alimentar cu Rhodiola, alegeți-le pe cele care includ un extract standardizat care conține 3% rosavină și 1% salidroside.
  • Dozele între 50 și 600 mg pe zi sunt folosite de obicei în studii.
  • De asemenea, dozele mai mari (de regulă cele care depășesc 680 mg pe zi) nu mai sunt recomandate. Deci în acest caz, o cantitate mai mare nu înseamnă un efect mai bun. [38]



10. Creatina ajută la alimentarea creierului cu energie

Creatina este o altă substanță pe care probabil nu v-ați aștepta să o găsiți în această listă. Grație proprietăților sale unice, în special al efectelor sale asupra refacerii energiei celulare ATP, are locul său de onoare în această listă a nootropicelor. De fapt, poate ajuta nu numai la energizarea celulelor musculare, ci și a celor nervoase. În plus, nivelul optim de creatină este din ce în ce mai legat de funcționarea corectă a creierului.

 

Efectele nootropice ale creatinei conform studiilor

  • Susține energie creierului: Prin refacerea energiei sub formă de ATP, poate reduce oboseala psihică. Un studiu a descoperit că suplimentarea creatinei (8g/zi timp de 5 zile) a crescut utilizarea oxigenului în creier și a redus oboseala psihică. Astfel, o puteți folosi pentru a crește productivitatea și a gestiona un număr mai mare de responsabilități de studiu sau serviciu. [46]
  • Înfluențează producția de neurotransmițători: ATP suficient este asociat și cu producția și activarea neurotransmițătorilor care afectează gândirea și dispoziția. Ca rezultat, puteți obține o stare de bine psihică crescută.
  • Implicată în protejarea celulelor nervoase: Susține metabolismul celular, important pentru durata de viață a neuronilor. De asemenea, poate încetini procesul de îmbătrânire a creierului și odată cu asta, susține memoria pe termen lung și abilitatea de a reține informații noi. [41-42]
  • Poate susține funcțiile cognitive: 5 g de creatină pe o perioadă de 6 săptămâni au dus la procesarea mai rapidă a informațiile și la susținerea memoriei în cazul participanților la studiu. [46]


Doza recomandată de creatină

  • Pentru a obține efectul dorit, de cele mai multe ori se recomandă o doză de 3-5 g de creatină pe zi. [43]
  • Se poate administra sub formă de tablete sau pudră solubilă.



11. Uleiul de pește favorizează funcționarea normală a creierului

Uleiul de pește este cea mai bună sursă de acizi grași omega 3, care uneori sunt denumiți grăsimi sănătoase. Cele mai cunoscute sunt acidul eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). În organism, au grijă de funcționarea normală a celor mai importante organe, precum inima și creierul. Prin urmare, este important să le urmărim aportul chiar dacă vreți să susțineți funcționarea normală a creierului.



Efectele nootropice ale EPA și DHA

  • DHA susține funcționarea normală a creierului: DHA este o componentă structurală importantă a creierului. De aceea, este implicat direct în funcționarea sa normală și este asociat în special cu memoria și învățarea.
  • Este neuroprotector: Grație efectelor sale antiinflamatorii, DHA poate crește protecția împotriva dezvoltării bolilor neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson. De asemenea, are abilitatea de a activa factorul de creștere a creierului BDNF.
  • EPA are un efect pozitiv asupra psihicului: Efectul benefic al EPA asupra sănătății psihice s-a demonstrat în special în cazul persoanelor care suferă de depresie și anxietate. [44]



Doza recomandată de ulei de pește

  • Acizii grași omega-3 se pot obține din ulei de peșteulei din ficat de cod sau ulei de krill.
  • Conform recomandărilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), un adult sănătos ar trebui să consume 250 mg de EPA și DHA pe zi. [45]
  • Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă un aport de 1 g de ulei de pește pe zi.



Alte substanțe cu efecte nootropice

Dar lista nootropicelor nu se încheie aici. Include multe alte substanțe active biologic precum ashwagandhaguaranaL-tirozinăginseng, gotu kola, extract de afin sau SAM-e. Alegeți nootropicul care se potrivește cel mai bine nevoilor voastre în ceea ce privește efectele sale sau alegeți un produs complex funcțional.



Pentru cine sunt potrivite nootropicele?

Oricine poate beneficia de efectele nootropicelor. Chiar și după ce absolviți școala, învățați constant ceva nou. Fie că este un serviciu nou, o abilitate care vă poate ajuta să obțineți o promovare sau învățarea unei alte limbi, mereu trebuie să rețineți informații noi. Mai mult, în lumea din prezent, plină de rețele de socializare și informații care apar din toate părțile, de multe ori este dificil să nu tărăgănăm și să ne concentrăm pe un sigur lucru. Nootropicele pot ajuta și în acest caz.

 

Cine poate beneficia de folosirea nootropicelor?

  • Studenți: trebuie să se concentreze cât mai mult la școală, să mențină o atenție susținută în timp ce studiază și să se descurce bine în timpul examenelor. Ginkgo biloba, colina, bacopa monnieri și creatina pot fi de ajutor.
  • Sportivi: în viața de zi cu zi, este important să se concentreze asupra performanței, să reacționeze rapid, să se simtă bine din punct de vedere psihic și să aibă suficientă energie. Creatina, cafeina, uleiul de pește, Rhodiola rosea și acetil L-carnitina pot fi de ajutor.
  • Gameri: În cazul acestora, atenția susținută, viteza de reacție și funcționarea în condiții de stres sunt cruciale. Un amestec de nootropice și adaptogeni, care ar trebui să includă cafeina, bacopa sau L-teanina, este potrivit pentru aceștia. De asemenea, pot alege un produs complex care a fost personalizat pentru aceștia.
  • Directori executivi: Trebuie să reacționeze rapid, să gestioneze problemele de zi cu zi ale companiei, să se instruiască continuu în domeniul lor și să-și gestioneze munca, chiar și sub presiune. De exemplu, cafeina, L-teanina, Rhodiola rosea și uleiul de pește sunt ideale pentru aceștia.
  • Artiști: Toți artiștii, scriitori, copywriterii, manageri ai rețelelor de socializare și alte persoane care trebuie să găsească idei inovative și neobișnuite în munca lor ar putea aprecia efectele nootropicelor. Cafeina, L-teanina, colina și ginkgo biloba îi pot ajuta la rezolvarea sarcinilor zilnice.



Care este concluzia?

Dacă simțiți că, de multe ori, vă lipsește energia psihică, vă este greu să vă concentrați în timpul serviciului sau studiilor sau aveți probleme cu memoria, nootropicele pot fi de ajutor. Au un efect pozitiv asupra sănătății creierului și când sunt administrate pe termen lung, pot chiar încetini îmbătrânirea creierului. De asemenea, vă ajută să gestionați mai ușor stresul și să performați mai bine sub presiune. Ca rezultat, folosirea lor se poate dovedi utilă în viața de zi cu zi. Puteți alege un nootropic în funcție de efectele descrise sau puteți încerca un produs complex care conține substanțe ce lucrează în sinergie.

Dacă v-a plăcut articolul nostru și ați aflat informații noi, vă rugăm să-l distribuiți prietenilor. Astfel vor descoperi și ei substanțele care îi vor ajuta cu concentrarea, memoria și învățarea.

Surse:

[1] Dictionary.Com. Nootropics Meaning & Origin. – https://www.dictionary.com/e/slang/nootropics/

[2] Neurohacker Collective. What Are Nootropics? – https://neurohacker.com/what-are-nootropics

[3] Nootropics Expert. The Definitive Guide to Nootropics .– https://nootropicsexpert.com/nootropics-guide/

[4] Mindbodygreen. Nootropics Are The Brain-Boosting Ingredients You Need In Your Supplement. – https://www.mindbodygreen.com/articles/health-benefits-of-nootropics

[5] MedicineNet. What Are Nootropics? Benefits, Chart, Side Effects. – https://www.medicinenet.com/what_are_nootropics/article.htm

[6] Malík, M., & Tlustoš, P. Nootropics as Cognitive Enhancers: Types, Dosage and Side Effects of Smart Drugs. – https://doi.org/10.3390/nu14163367

[7] Suliman, N. A., Mat Taib, C. N., Mohd Moklas, M. A., Adenan, M. I., Hidayat Baharuldin, M. T., & Basir, R. Establishing Natural Nootropics: Recent Molecular Enhancement Influenced by Natural Nootropic. – https://doi.org/10.1155/2016/4391375

[8] France Today. A Cup of the Strong Stuff: Honoré de Balzac’s Coffee Habit. – https://francetoday.com/culture/a-cup-of-the-strong-stuff-honore-de-balzacs-coffee-habit/

[9] Frank, K., Patel, K., Lopez, G., & Willis, B. Caffeine Research Analysis. – https://examine.com/supplements/caffeine/

[10] Precision Nutrition. Coffee and hormones: Here’s how coffee really affects your health. – https://www.precisionnutrition.com/coffee-and-hormones

[11] EFSA. Caffeine.– https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/caffeine

[12] Hidese, S., Ogawa, S., Ota, M., Ishida, I., Yasukawa, Z., Ozeki, M., & Kunugi, H. Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. – https://doi.org/10.3390/nu11102362

[13] Research Breakdown on Theanine—Examine. – https://examine.com/supplements/theanine/research/#safety-and-toxicology-1

[14] Wang, L., Brennan, M., Li, S., Zhao, H., Lange, K. W., & Brennan, C. How does the tea L-theanine buffer stress and anxiety. – https://doi.org/10.1016/j.fshw.2021.12.004

[15] Bill Willis, P. Theanine Research Analysis. – https://examine.com/supplements/theanine/

[16] Examine. Bacopa monnieri and cognition. – https://examine.com/summaries/study/7dxWZ9/

[17] Examine. Bacopa Monnieri—Health benefits, dosage, safety, side-effects, and more. – https://examine.com/supplements/bacopa-monnieri/

[18] Nootropics Expert. Acetyl-L-Carnitine .– https://nootropicsexpert.com/acetyl-l-carnitine/

[19] Ka, W., & Ka, W. The Effects on the Cognitive Function of Healthy Volunteers of a Combination of Acetyl-L-Carnitine, Vinpocetine and Huperzine A Administered Over 28 Days. – https://doi.org/10.23937/2378-3001/1410089

[20] Antonis Damianou, Ms. L-Carnitine Research Analysis. – https://examine.com/supplements/carnitine/

[21] Poly, C., Massaro, J. M., Seshadri, S., Wolf, P. A., Cho, E., Krall, E., Jacques, P. F., & Au, R. The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort1234. – https://doi.org/10.3945/ajcn.110.008938

[22] Parker, A. G., Byars, A., Purpura, M., & Jäger, R. The effects of alpha-glycerylphosphorylcholine, caffeine or placebo on markers of mood, cognitive function, power, speed, and agility. – https://doi.org/10.1186/1550-2783-12-S1-P41

[23] Nootropics Expert. Advanced Guide to Choline in Nootropic Stacks – https://nootropicsexpert.com/advanced-guide-to-choline-in-nootropic-stacks/

[24] Kamal Patel, M. P. H. DMAE Research Analysis. – https://examine.com/supplements/dmae/

[25] Examine. Choline—Health benefits, dosage, safety, side-effects, and more. – https://examine.com/supplements/choline/

[26] Nootropics Expert. DMAE.– https://nootropicsexpert.com/dmae/

[27] The Authority on Nootropic Supplements. Nootropics Expert – https://nootropicsexpert.com/

[28] Kang, E. Y., Cui, F., Kim, H. K., Nawaz, H., Kang, S., Kim, H., Jang, J., & Go, G. Effect of phosphatidylserine on cognitive function in the elderly: A systematic review and meta-analysis. – https://koreascience.kr/article/JAKO202210261444695.page

[29] Nootropics Expert. Phosphatidylserine. – https://nootropicsexpert.com/phosphatidylserine-ps/

[30] Examine. Phosphatidylserine—Health benefits, dosage, safety, side-effects, and – https://examine.com/supplements/phosphatidylserine/#dosage-information

[31] Nagano, M., Shimizu, K., Kondo, R., Hayashi, C., Sato, D., Kitagawa, K., & Ohnuki, K. Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. – https://doi.org/10.2220/biomedres.31.231

[32] Ratto, D., Corana, F., Mannucci, B., Priori, E. C., Cobelli, F., Roda, E., Ferrari, B., Occhinegro, A., Iorio, C. D., Luca, F. D., Cesaroni, V., Girometta, C., Bottone, M. G., Savino, E., Kawagishi, H., & Rossi, P. Hericium erinaceus Improves Recognition Memory and Induces Hippocampal and Cerebellar Neurogenesis in Frail Mice during Aging. – https://doi.org/10.3390/nu11040715

[33] Examine. Lion’s Mane. – https://examine.com/supplements/lionsmane/

[34] Examine.Ginkgo biloba. – https://examine.com/supplements/ginkgo-biloba/#dosage-information

[35] Eckert, A. Mitochondrial effects of Ginkgo biloba extract. – https://doi.org/10.1017/S1041610212000531

[36] Nootropics Expert. Ginkgo Biloba. – https://nootropicsexpert.com/ginkgo-biloba/

[37] Barbalho, S. M., Direito, R., Laurindo, L. F., Marton, L. T., Guiguer, E. L., Goulart, R. de A., Tofano, R. J., Carvalho, A. C. A., Flato, U. A. P., Capelluppi Tofano, V. A., Detregiachi, C. R. P., Bueno, P. C. S., Girio, R. S. J., & Araújo, A. C. Ginkgo biloba in the Aging Process: A Narrative Review. – https://doi.org/10.3390/antiox11030525

[38] Frank, K., Patel, K., Lopez, G., & Willis, B. Rhodiola Rosea Research Analysis. – https://examine.com/supplements/rhodiola-rosea/

[39] Lekomtseva, Y., Zhukova, I., & Wacker, A. Rhodiola rosea in Subjects with Prolonged or Chronic Fatigue Symptoms: Results of an Open-Label Clinical Trial. – https://doi.org/10.1159/000457918

[40] Nootropics Expert. Rhodiola Rosea as a nootropic. – https://nootropicsexpert.com/rhodiola-rosea/

[41] Nootropics Expert. Creatine. – https://nootropicsexpert.com/creatine/

[42] Avgerinos, K. I., Spyrou, N., Bougioukas, K. I., & Kapogiannis, D. Effects of creatine supplementation on cognitive function of healthy individuals: A systematic review of randomized controlled trials. – https://doi.org/10.1016/j.exger.2018.04.013

[43] Kerksick, C. M., Wilborn, C. D., Roberts, M. D., Smith-Ryan, A., Kleiner, S. M., Jäger, R., Collins, R., Cooke, M., Davis, J. N., Galvan, E., Greenwood, M., Lowery, L. M., Wildman, R., Antonio, J., & Kreider, R. B. ISSN exercise & sports nutrition review update: Research & recommendations. – https://doi.org/10.1186/s12970-018-0242-y

[44] Dyall, S. C. Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: A review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA. – https://doi.org/10.3389/fnagi.2015.00052

[45] European Food Safety Authority. Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA).– https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2815

[46] Kreider, R. B., & Stout, J. R. Creatine in Health and Disease. – https://doi.org/10.3390/nu13020447

Suport clienti Luni - Vineri: 10:00 - 18:00

0764710771 contact@suplimenteoriginale.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!