Cu toții căutăm acel ingredient minune care să ne ofere sănătate și în același timp să poată fi folosit cu succes în alimentație. Deși nu există un astfel de produs care să ne ajute să ne păstrăm sănătatea pe termen nelimitat, există anumite plante care contribuie la funcționarea normală a corpului, aducând un aport incredibil de mare de nutrienți, cum ar fi planta numita turmeric.
Printre aceste plante se numără și turmericul, o specie de curcuma cunoscută științific sub numele de curcuma longa și în limbajul popular sub numele de zerdiceaf, care are extrem de multe proprietăți cât se poate de interesante.
Turmeric, curcuma sau curcumin?
Turmericul, curcuma și curcuminul reprezintă termeni diferiți, care sunt adesea încurcați. Deși au o mare legătură între ei, acești termeni definesc cu totul și cu totul altceva.
Ce este turmericul?
Turmericul este o plantă de origine asiatică, care seamănă foarte bine cu ghimbirul, atât din punct de vedere al formei, cât și din punct de vedere al intensității pe care o are aroma sa.
Pentru a se dezvolta, turmericul are nevoie de o temperatură între 20 și 30 de grade Celsius și de precipitații abundente. Tocmai de aceea, poate fi găzit doar în China, Taiwan, Indonezia și Africa.
Folosit cel mai adesea sub formă de pudră, este foarte îndrăgit în bucătăria tradițională indiană pentru aroma sa bogată și interesantă. În turmeric pot fi găsiți o mulțime de compuși extrem de sănătoși, cum ar fi vitaminele B2, B3, B6, C și E, sau numeroase minerale ( potasiu, cupru, sodiu, fier, magneziu) și uleiuri esențiale.
Ce este curcuma?
Curcuma este specia de plante din care face parte turmericul, denumită și Zingibaraceae. Are aproape 100 de specii, printre care și turmericul și este definită prin frunze lungi de culoare verde deschis și printr-un rizom ( rădăcină) cu multe ramificații cilindrice și groase, care au culoarea galbenă sau portocalie în interior. Plantele de curcuma se obțin prin replantarea rizomului.
Ce este curcuminul?
Curcuminul este substanța cea mai căutată din turmeric, deoarece are o mulțime de proprietăți benefice pentru sănătate.
În general, în pudra de turmeric se găsește un procent de până la 4% de curcumin, însă pentru cei care doresc să se bucure mai mult de numeroasele proprietăți benefice ale acestei substanțe, există suplimente alimentare în care poate fi regăsită în concentratii mai mari.
Beneficiile consumului de turmeric pentru organism
Consumul de turmeric are o mulțime de beneficii pentru întregul organism:
Protejează celulele nervoase
În ultimii ani s-au făcut numeroase studii care arată că turmericul luptă împotriva nemilosului Alzheimer. Se pare că atunci când este consumat frecvent, turmericul poate să încetinească degradarea celulelor nervoase, poate preveni apariția plăcilor dintre neuroni și de asemenea, îmbunătățește fluxul sangvin din creier.
Menține rinichii sănătoși
Un alt avantaj uriaș al turmericului este capacitatea sa de a menține rinichii sănătoși. Acest lucru este esențial într-un organism care își îndeplinește corect funcțiile, deoarece rinichii au capacitatea de a procesa toxinele și de a le elimina in cazul în care rinichii nu funcționeaza corect.
Contribuie la sănătatea inimii
Consumat frecvent, turmericul prezinta foarte multe beneficii pentru inimă. Acesta diminuează nivelul colesterolului rău și ține arterele curate. De asemenea, poate preveni o serie de boli degenerative de inimă, prin reducerea inflamațiilor.
Este cunoscut drept unul dintre cele mai puternice alimente antiinflamatoare
Capacitatea turmericului de a reduce inflamațiile este foarte mare și are impact uriaș împotriva anumitor tipuri de cancer sau împotriva Alzheimerului.
Conform studiilor, consumul regulat de turmeric împiedică răspândirea celulelor canceroase și ajută organismul să lupte mult mai eficient împotriva acestora. Studiile arată că în India, acolo unde turmericul este consumat zilnic, incidența cancerului de prostată, de colon, de sân sau pulmonar este de 10 ori mai scăzută decât în statele europene sau decât în America.
Este un antioxidant puternic
Ajuta organismul să se apere mai bine de radicalii liberi, ceea ce îi crește foarte mult rezistența.
Este excelent mai ales în anotimpul rece, atunci când imunitatea organismului scade simțitor.
Este un excelent ajutor pentru slăbit
Atunci când îți doreșți să elimini kilogramele în plus, consumul de turmeric este de un real ajutor. Acest condiment elimină toxinele, elimină retenția de apă și îmbunătățește digestia.
De asemenea, are un impact pozitiv asupra ficatului, pe care îl ajută să funcționeze mai bine, scăzând riscul de apariție a bolilor hepatice.
Lista cu beneficii poate să continue, turmericul protejând împotriva bolilor de piele, ajutând la îmbunătățirea memoriei și calmând durerile reumatice. Practic, are un impact pozitiv aproape peste tot prin organism, ceea ce îl face de nelipsit în orice casă.
Cum poate fi consumat turmericul?
Turmericul poate să fie folosit fie sub formă de condiment, fie sub forma de capsule, pastile sau suplimente nutritive.
Turmeric in alimentație
Grație gustului său ușor piperat, cu accente amărui, este un ingredient care dă o aromă puternică oricărui preparat. Este folosit adesea în bucătăriile din Asia de Sud-Est și din Orientul Mijlociu, ceea ce a dus la conturarea ideii că mâncarea asiatică are aromă de turmeric.
Aproape orice preparat poate să conțină turmeric proaspăt sau sub formă de pudră. În România, el mai adesea este folosită varianta sub formă de pudră, care se păstrează cel mai bine de-a lungul transportului.
Totuși, dacă ajungi în Asia de Sud-Est, Africa sau Orientul Mijlociu, merită să îl încerci proaspăt sau murat. Printre preparatele pe care le poți face cu turmeric se numără supele, fripturile, omletele, orezul, legumele și chiar sucurile de fructe.
Turmeric in medicină
Cel mai adesea este folosit sub formă de pastile și capsule de turmeric, sau în combinație cu alte substanțe sănătoase. Este găsit adesea în plafar și este răspândit în foarte multe rețete medicinale din medicina tradițională chineză.
Sub ce formă se găsește turmericul?
Există numeroase forme sub care poate fi achiziționat acest produs. Cel mai adesea însă, se găsește sub formă de pudră bio, care poate fi folosită atât în alimentație, cât și pentru diverse tratamente naturiste.
De asemenea, vei putea găsi ceai de turmeric, lapte de turmeric ( Manjal Pal) sau suplimente alimentare cu un continut bogat în curcumin. Tincturile sunt și ele întâlnite destul de des.
Cum se administrează turmericul?
Dacă este consumat în cantități foarte mari, acest condiment poate avea și reacții adverse. Tocmai de aceea, este bine să se respecte anumite doze.
Atunci când se consumă sub formă de pudră, este bine să se consume până la două lingurițe pe zi. Atunci când se consumă sub formă de tinctură, sunt suficiente 10-20 de picături diluate în apă, consumate de 4 ori pe zi;
Atunci când se consumă sub formă de ceai, o linguriță de pudră la o cană de apă este mai mult decât suficientă.
Turmeric – Ce contraindicații are?
Contraindicațiile și efectele adverse ale turmericului nu sunt foarte grave, însă este bine să fie luate în calcul. Atunci când este consumat în cantități foarte mari, acest produs poate duce la apariția diareei și a greții. De asemenea, în timp duce la dureri abdominale și în anumite cazuri poate favoriza apariția ulcerului. Este motivul pentru care înainte de administrarea unor suplimente cu curcumin este bine să fie consultat medicul.
Turmericul nu este indicat persoanelor care suferă de diabet, persoanelor care au pietre la rinichi sau femeilor însărcinate.
De asemenea, dacă este combinat cu diverse medicamente anticoagulante ( aspirină, heparină, etc), poate crește riscul de apariție a sângerării.
Curiozități despre turmeric
- În insula Okinawa din Japonia trăiesc unii dintre cei mai longevivi oameni din lume. Printre obiceiurile lor se numără și consumul zilnic de ceai de turmeric;
- Turmericul este una dintre puținele substanțe naturale antivenin. Acesta are un efect pozitiv împotriva veninului de la șarpele King Cobra;
- Adeseori, turmericul este folosit sub formă de colorant. În secolul 19, foarte multe haine folosite în India erau colorate cu turmeric;