SILIMARINA - Top 12 Beneficii ale acestui supliment

SILIMARINA - Top 12 Beneficii ale acestui supliment

Silimarina, substanța activă din compoziția plantei de armurariu, are proprietăți antioxidante, antivirale și antiinflamatorii, motiv pentru care se recomandă în multe probleme de sănătate, de cele mai multe ori sub formă de supliment alimentar.


Acest compus polifenolic se extrage din semințele armurariului și se folosește de secole pentru multiplele sale beneficii pe care le are asupra ficatului. În compoziția silimarinei se găsesc 3 componente principale: silibinina, silidianina și silicristina. Dintre aceste trei componente, silibinina este cea mai activă și este responsabilă de majoritatea proprietăților terapeutice ale silimarinei.


În ceea ce privește efectele hepatoprotectoare ale silimarinei, acestea sunt rezultatul mai multor mecanisme pe care le îndeplinește la nivelul acestui organ: stimulează regenerarea hepatocitelor, are acțiune antioxidantă, împiedică epuizarea glutationului (substanță responsabilă cu detoxifierea) și încetinește dezvoltarea fibrozei prin reducerea conversiei celulelor hepatice stelate.



 

CUM ACȚIONEAZĂ SILIMARINA

Cu toate că extractul de silimarină este adesea recomandat pentru protejarea ficatului, acesta are și alte beneficii organismului:

 

1. Tratament adjuvant în afecțiunile hepatice: 

Cercetătorii italieni susțin că silimarina este folosită ca tratament adjuvant pentru persoanele care suferă de hepatită, steatoză hepatică și ciroză. În plus, extractul de silimarină apără ficatul de toxine precum amatoxina, care este produsă de ciupercile otrăvitoare și poate fi mortală odată ce este ingerată.

Alte studii conduse de cercetătorii chinezi arată că extractul de silimarină îmbunătățește funcțiile ficatului atunci când acest organ este inflamat sau nu mai funcționează în mod corespunzător.

 

2. Previne declinul mental: 

Armurariul este folosit de secole ca remediu tradițional pentru condițiile neurologice precum Alzheimer și boala Parkinson. Datorită proprietăților antiinflamatorii și antioxidante ale silimarinei, armurariul are rol neuroprotector și poate preveni declinul mental, potrivit cercetătorilor iranieni.





 

În studiile efectuate pe animale, oamenii de știință au descoperit că silimarina previne oxidarea și deteriorarea celulelor creierului. În plus, armurariul are capacitatea de a reduce numărul de plăci amiloide din creierul animalelor care suferă de Alzheimer. Aceste plăci sunt grupuri de proteine amiloide care se pot acumula între celulele nervoase odată cu înaintarea în vârstă și sunt depistate într-un număr foarte mare în creierul persoanelor cu Alzheimer.

 

3. Are rol protector asupra sistemului osos: 

În urma studiilor de laborator, cercetătorii coreeni au descoperit că silimarina stimulează mineralizarea osoasă și poate preveni reducerea densității osoase, mai ales în cazul femeilor aflate la postmenopauză.

 

4. Poate ține sub control nivelul zahărul din sânge: 

O cercetare realizată în cadrul Departamentului de Nefrologie al Universității de Medicină și Farmacie Gr.T. Popa din Iași, România, arată că persoanele care administrează în mod obișnuit silimarină au înregistrat o reducere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge și a HbA1c, un test de sânge utilizat pentru diagnosticarea și monitorizarea persoanelor cu diabet.

În plus, proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale silimarinei s-au dovedi a fi esențiale în reducerea riscului de apariție a complicațiilor diabetice, precum bolile renale, potrivit cercetătorilor greci.




 

5. Protejează rinichii și vezica biliară: 

Întrucât rinichii lucrează îndeaproape cu ficatul și datorită faptului că silimarina protejează ficatul, același efect îl are și asupra rinichilor. În plus, studiile arată că silimarina previne formarea calculilor biliari și protejează celulele de la nivelul rinichilor, în special în cazul persoanelor care suferă de neuropatie diabetică, un tip de diabet în care funcția renală este afectată. Tototdată, silimarina favorizează detoxifierea rinichilor și a vezicii biliare.

 

6. Îmbunătățește digestia: 

Silimarina stimulează formarea enzimelor și producția bilei, contribuind astfel la buna funcționare a tractului digestiv. În plus, datorită proprietăților antiinflamatorii pe care le are, spirulina ajută la menținerea sănătății mucoasei intestinale.

 


 

7. Protejează inima: 

Cercetătorii iranieni au descoperit că silimarina ajută la reducerea colesterolului din sânge și la scăderea riscului de apariție al bolilor cardiovasculare. Silimarina reduce inflamațiile, curăță vasele de sânge și previne deteriorarea arterelor atunci când nivelul stresului oxidativ din corp este ridicat. Alte studii clinice arată că silimarina are și rol de reglare a tensiunii arteriale, un alt factor important în menținerea sănătății inimii.

 

8. Ameliorează simptomele astmului alergic: 

Silimarina protejează căile respiratorii prin reducerea inflamațiilor care apar la nivelul acestora atunci când o persoană suferă de astm alergic. Acest efect benefic a fost descoperit de către cercetătorii coreeni în urma unui studiu realizat pe șoareci de laborator cu astm alergic.

 

9. Încetinește îmbătrânirea prematură a organismului: 

Silimarina, prin rolul său antioxidant, luptă împotriva radicalilor liberi din corp, încetinind astfel îmbătrânirea prematură a corpului, atât la interior, cât și la exterior. Mai multe cercetări efectuate de oamenii de știință din America arată că utilizarea armurariului reduce semnele îmbătrânirii tenului – riduri, pete maronii și linii fine. Intern, silimarina întârzie îmbătrânirea și deteriorarea articulațiilor și menține sănătatea oculară.

 

10. Susține imunitatea: 

Cercetătorii americani din cadrul Departamentului de Chirurgie al Universității Medicale Suny Ustate din Syracuse, New York, susțin că armurariul are proprietăți imunostimulatoare, ceea ce înseamnă că stimulează imunitatea și îmbunătățește capacitatea organismului de a lupta în fața infecțiilor și a bolilor. Datorită faptului că armurariul ajută și la îmbunătățirea funcției hepatice, acest lucru aduce beneficii în plus sistemului imunitar, întrucât ficatul și sistemul imunitar se află în strânsă legătură.



11. Stimulează producția de lapte: 

Un alt efect benefic al silimarinei este acela de a crește producția de lapte în cazul femeilor care alăptează. Într-un studiu realizat de cerecetătorii italieni pe un grup de 50 de femei s-a observat că administrarea a 420 mg de silimarină, zilnic, pe o perioadă de 63 de zile a dus la creșterea producției de lapte cu până la 64%, spre deosebire de grupul placebo, la care nu s-a înregistrat acest rezultat.

 

12. Ameliorează acneea: 

Cercetătorii Departamentului de Dermatologie din cadrul Universității Zonguldak Karaelmas din Turcia au descoperit că stresul oxidativ din organism poate juca un rol important în dezvoltarea acneei, iar silimarina din armurariu poate fi un remediu adjvant eficient, datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii.

Rezultatele unui alt studiu efectuat de către oamenii de știință din cadrul Departamentului de Farmacologie al Universității Baghdad din Irak arată că pacienții cu acnee care au administrat 210 mg de silimarină pe zi, timp de 8 săptămâni, au observat ameliorarea acneei cu până la 53%.



 

DOZA OPTIMĂ DE SILIMARINĂ

În cazul suplimentelor alimentare, cercetările arată că o doză de 420 până la 600 mg de silimarină pe zi poate oferi efecte benefice pacienților cu boli hepatice sau funcții hepatice anormale. Cu toate acestea, pacienții care suferă de anumite afecțiuni hepatice cronice au observat îmbunătățiri după o utilizare de lungă durată a silimarinei.

Dacă te confrunți cu o problemă hepatică sau vrei să folosești silimarina pentru celelalte efecte pe care le are asupra organismului, consultă un medic specialist pentru mai multe detalii privind doza indicată, în funcție de istoricul medical.



 

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320362#ten-health-benefits-of-milk-thistle

https://www.healthline.com/nutrition/milk-thistle-benefits

https://www.researchgate.net/publication/330164541_Silymarin_A_Promising_Nature’s_Remedy_for_Liver_Diseases

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20564545/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23492971/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21185897/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23781510/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19260380/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19943837/

https://www.longdom.org/open-access/effects-of-oral-antioxidants-on-lesion-counts-associated-with-oxidative-stress-and-inflammation-in-patients-with-papulopustular-acne-2155-9554.1000163.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27340676/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25396404/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586829/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22842463/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4205984/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17072885/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2394725/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12444368/

https://www.news-medical.net/health/Milk-Thistle-Health-Benefits.aspx

Suport clienti Luni - Vineri: 10:00 - 18:00

0764710771 contact@suplimenteoriginale.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!