ARTICULATII - Glucozamina Condroitina MSM în procesele de formare a cartilajelor

ARTICULATII - Glucozamina Condroitina MSM în procesele de formare a cartilajelor

O perioadă lungă de timp, specialiștii din biomedicină au încercat să producă un supliment ușor digerabil pentru persoanele care au probleme cu articulațiile și cartilajele. Rezultatul, sunt o mulțime de studii care au constatat că sulfatul de Glucozamină este una dintre principalele substanțe cu un rol important în procesele de formare a cartilajelor, în plus se absoarbe foarte ușor și nu îngreunează stomacul. [1]

Glucozamina are proprietăți antiinflamatorii naturale precum și efecte anti-îmbâtrănire. Ajută la tratarea simptomelor uzuale ale bolilor legate de vârstă precum artrita sau osteoartrita. Poate contribui la o mai bună digestie și sănătatea intestinelor, asigură o mai bună mobilitate și în general sănătatea articulațiilor. Toate acestea, chiar și la persoanele sănătoase care nu au tulburări cronice ale articulațiilor sau probleme intestinale.
 




În esență, este vorba de un zahăr sintetizat care se regăsește în mod natural în oasele animalelor, măduva osoasă, în crustacee, ciuperci sau în lichidul sinovial din jurul articulațiilor noastre. Corpul nostru este în stare să îl producă cu ajutorul condrocitelor care se găsesc în cartilaje, în scopul formării țesuturilor articulare sănătoase. [2]

Testele de laborator au demonstrat o absorbție de 98% a Glucozaminei și având în vedere că moleculele sale sunt mici și simple, ele pot pătrunde direct în cartilaje, ajutând la construirea proteinelor speciale care să mențină cartilajul puternic și sănătos. [1]

 


Șeful pentru cercetării de la examine.com, domnul Kurtis Frank, descrie pe pagina sa efectul Glucozaminei sub formă de suplimente pentru osteoartrita genunchiului sau șoldului:

“Suntem perfect siguri, că Glucozamina ajută, dar nu suntem siguri cât de mult. Acum știm, că utilizarea pe termen lung a sulfatului de glucozamină este mai bună decât utilizarea pe termen scurt a clorhidratului de glucozaminâ „.


 

Administrarea Glucozaminei este recomandată de mulți experți, dar probabil că nu va reduce în mod magic simptomele osteoartritei. Prin urmare, ea trebuie combinată cu alți factori de protecție cum ar fi exercițiile fizice, dietele cu un risc inflamatoriu scăzut și eventual utilizarea altor suplimente.


Cum funcționează Glucozamina?

Corpul nostru utilizează glucozamină pentru a produce alte substanțe chimice care sunt implicate în construcția tendoanelor, ligamentelor, cartilajului și fluidului sinovial ce înconjoară articulațiile.

Articulațiile sunt atenuate de fluidul sinovial și de cartilajul ce le înconjoară. La anumiți pacienți care suferă de osteoartrită, cartilajul se degradează și se subțiază. Ca urmare a degradării cartilajului apare durerea și rigiditatea articulațiilor. Cercetătorii consideră că administrarea de glucozamină poate reface densitatea cartilajului și a fluidelor care înconjoară articulațiile sau, cel puțin, poate opri eliminarea acestor substanțe[3]
 

Cunoaștem două tipuri de bază de Glucozamină:

  • Clorhidrat de glucozamină
  • Glucozamină sulfat

Deși sunt similare, ele nu au același efect atunci când sunt utilizate sub formă de suplimente.

Glucozamina este foarte frecvent utilizată în medicina alternativă pentru artrita genunchiului (47% dintre pacienții confirmă că utilizează medicamente alternative, din care 59% folosesc glucozamină și restul de 41% sulfat de condroitină). [4]

 

Glucozamina clorhidrat

Clorhidratul de glucozamină este forma de referință a glucozaminei datorită simplității sale, a cărei efecte nu a fost dovedite a fi foarte benefice. Mai multe studii care au analizat persoanele cărora li se administra această formă de Glucozamină, nu descriu rezultate semnificative și recomandă utilizarea unei alte forme de Glucozamină.



Sulfatul de Glucozamină – ajută cu adevărat?

În meta-analiza mai sus menționată și în care nu s-au găsit beneficii semnificative ale clorhidratului de glucozamină, s-a observat în schimb efectul glucozaminei cu sulfat, numit sulfat de glucozamină. Din cauze până acum necunoscute, sulfatul de Glucozamină are în comparație cu Glucozamina pură o absorbție mai bună. [5] Glucozamina sulfat pare să fie unul dintre cele mai populare suplimente nutritive pentru sportivi și de asemenea, este utilizat de sportivii care suferă de osteoartrită. [6]


Un studiu efectuat pe bicicliști a observat că sulfatul de glucozamină în doze de 1500 -3000 mg zilnic, a redus CTX-II (indicator de degradare a colagenului) fără a afecta semnificativ CPII (indicator de sinteză a colagenului).

Mai multe studii au constat că suplimentarea cu 3 g de glucozamină corectează markerul seric, ceea ce practic duce la tulburări minore de colagen. Sinteza colagenului nu pare a fi afectată în mod semnificativ, așa cum se observă în sporturile de mare impact (fotbal) și în sporturile cu impact redus (ciclism).





Un alt studiu foarte interesant a fost realizat de Rebecca Braham, cercetător la Departamentul de Epidemiologie și Medicină Preventivă de la Universitatea Monash din Praharn. Rebecca, împreună cu alți doi colegi, au studiat efectul glucozaminei la o doză de 2000 mg zilnic, timp de 12 săptămâni. În plus, au fost incluse și teste care au măsurat direct funcția articulară și durerea la persoanele cu dureri de genunchi.

 

Dimensiunea eșantionului a fost relativ mică, 24 de persoane cărora li s-a administrat glucozamină și 22 de pacienți cu efect placebo. Toți cei 46 de participanți sufereau de dureri de genunchi datorate deteriorării anterioare a cartilajului sau de osteoartrită, care a fost atât de severă încât le-a limitat activitățile obișnuite în timpul zilei. Funcția articulară a genunchiului a fost măsurată prin mersul pe scări și prin mersul piticului. De asemenea, participanții au răspuns și la chestionarele privind durerea.

 

Cercetătorii au descoperit că ameliorarea a avut loc mult mai rapid la pacienții cărora li s-a administrat sulfat de glucozamină (aproximativ după patru săptămâni de utilizare). Cel mai mare avantaj al glucozaminei este reducerea cantității de durere percepută. La sfârșitul studiului, 88% dintre persoanele care au luat sulfat de glucozamină au raportat că durerea genunchiului s-a îmbunătățit semnificativ, în comparație cu 17% dintre persoane care au avut efectul placebo. [11]


Suplimentele nutritive care conțin sulfat de glucozamină conțin deseori și alte ingrediente. Printre aceste componente se află sulfatul de condroitinăMSM sau cartilajul de rechin. Unii experți sunt convinși că această combinație de substanțe funcționează mai bine decât utilizarea simplei glucozamine. [3]
 

Condroitină

Într-un anumit studiu, a fost analizat efectul combinației de glucozamină și condroitină asupra osteoartritei dureroase a genunchiului. 1583 pacienți au fost repartizați în mod aleatoriu și au fost împărțiți în 5 grupe, cărora li s-au administrat zilnic următoarele substanțe pe o perioadă de 24 de săptămâni.
 

1. Primul grup a primit 1500 mg de glucozamină

2. Al doilea grup a utilizat 1200 mg de condroitină

3. Al treilea grup a primit combinația de sulfat de glucozamină și condroitină

4. Al patrulea grup a primit 200 mg medicament Celecoxib

5. Al cincilea cu efetcul Placebo

 

Care au fost rezultatele studiului?

Glucozamina și condroitina administrată individual sau în combinație, nu au redus durerea pacienților cu osteoartrita genunchiului. Analizele sugerează că această combinația de glucozamină și sulfat de condroitină poate fi eficientă la pacienții cu durere medie până la durere severă a genunchiului. [7] Condroitina, în asociere cu glucozamina, pare a fi sinergică în inducerea sintezei de colagen.
 

MSM (Metilsulfonilmetan)

Metilsulfonilmetanul este nutriția articulară care apare adesea alături de glucozamină și condroitină, datorită faptului că este implicată în sănătatea articulară. [8][9]



 

P. Usha și M. Naid de la Departamentul de Farmacologie Clinică de la Institutul de Științe Medicale din India au efectuat un studiu în care au analizat diferența și efectul substanțelor la pacienții cu gonartroză timp de mai mult de 12 săptămâni. Pacienții au fost împărțiți în 4 grupe în funcție de componența pe care o foloseau:

1. Glucozamină (1500 mg),

2. MSM (1500 mg),

3. Combinație de glucozamină și MSM

4. Placebo
 

La al treilea grup care a primit glucozamină și MSM, ei au remarcat o durere semnificativ redusă și umflături minore în zona articulațiilor. Prin urmare, ei au ajuns la concluzia că această combinație de MSM și sulfatul de glucozamină oferă o recuperare mult mai bună și mai rapidă la pacienții cu osteoartrită. [10]

 

Doze recomandate de sulfat de Glucozamină

Alimentația noastră în mod normal nu conține surse importante de Glucozamină, de aceea este necesar obținerea acestei substanțe din suplimentele nutritive. Sub formă de suplimente nutritive, în mare parte este fabricat din chitină, creveți cu carapace tare, homari și crabi. Bineînțeles că, există și alte forme de glucozamină disponibile pentru persoanele care sunt alergice la moluște.



 


Alergie la moluște: Unele tipuri de sulfat de glucozamină sunt produse din carapacea creveților, homarilor sau crabilor. Prin urmare, există o îngrijorare că aceste produse pot provoca reacții alergice la persoanele cu alergie la moluște. Cu toate acestea, reacțiile alergice similare sunt de obicei cauzate la carnea din crustacee.


 

Glucozamina poate fi administrată în 3 moduri:

  • Oral (gură)
  • Transdermic (prin piele) prin creme care sunt eficiente împotriva durerilor articulare
  • Prin Injectare intramusculară (musculară)

 

Glucozamina trebuie suplimentată timp de 2 până la 4 luni până la apariția efectelor sale pozitive. [12] În conformitate cu studiile efectuate până în prezent, se recomandă suplimentarea cu glucozamină într-o doză zilnică de 1500-2000 mg.

Care este părerea dumneavoastră despre Glucozamină? Folosiți doar Glucozamină simplă sau în combinație cu alte substanțe, sau aveți o dietă complexă pentru nutriția articulară? Împărtășiți-ne părerile dvs., cu privire la această nutriție pentru articulații și în cazul în care v-a plăcut articolul nostru, vă rugăm să-l distribuiți mai departe.

Surse:

[1] Kelly GS, The role of glucosamine sulfate and chondroitin sulfates in the treatment of degenerative joint disease, [pagina web], 2016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9600024, (ultima vizualizare 5.1.2017).

[2] Examine.com, Glucosamine, [pagina web], 2016, https://examine.com/supplements/glucosamine/, (ultima vizualizare 5.1.2017).

[3] WebMD, Glucosamine Sulfate, [pagina web], 2016, https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-807-glucosamine%20sulfate.aspx?activeingredientid=807&activeingredientname=glucosamine%20sulfate, (ultima vizualizare 5.1.2017).

[4] Sawitzke A., et al., Clinical efficacy and safety of glucosamine, chondroitin sulphate, their combination, celecoxib or placebo taken to treat osteoarthritis of the knee: 2-year results from GAIT., [pagina web], 2010,https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20525840, (ultima vizualizare 5.1.2017).

[5] S. Vlad, et al., Glucosamine for pain in osteoarthritis: why do trial results differ? [pagina web], 2007,https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17599746, (ultima vizualizare 5.1.2017).

[6] Vad V, Hong HM, Zazzali M, Agi N, Basrai D., Exercise recommendations in athletes with early osteoarthritis of the knee, [pagina web], 2002, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12196032, (ultima vizualizare 5.1.2017).

[7] D. Clegg, et al., Glucosamine, chondroitin sulfate, and the two in combination for painful knee osteoarthritis, [pagina web], 2006, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16495392, (ultima vizualizare 5.1.2017).

[8] El-Gindy A, Attia K, Nassar M, Seda H, Shoeib M, Reflectance near-infrared spectroscopic method with Chemometric techniques for simultaneous determination of Chondroitin, glucosamine, and methyl sulfonyl methane, [pagina web], 2012, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22970568, (ultima vizualizare 5.1.2017).

[9] Tsui T, Boon H, Boecker A, Kachan N, Krahn M, Understanding the role of scientific evidence in consumer evaluation of natural health products for osteoarthritis an application of the means end chain approach, [pagina web], 2012, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23107559, (ultima vizualizare 5.1.2017).

[10] Usha P., Naidu M., Randomised, Double-Blind, Parallel, Placebo-Controlled Study of Oral Glucosamine, Methylsulfonylmethane and their Combination in Osteoarthritis, [pagina web], 2004, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17516722, (ultima vizualizare 5.1.2017).

[11] Braham R., Dawson B., Goodman C., The effect of glucosamine supplementation on people experiencing regular knee pain, [pagina web], 2003, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12547742, (ultima vizualizare 5.1.2017).

[12] Steven D. Ehrlich, Glucosamine, [pagina web], 2015, https://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/glucosamine, (ultima vizualizare 5.1.2017).

Suport clienti Luni - Vineri: 10:00 - 18:00

0764710771 contact@suplimenteoriginale.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!