COLOSTRUM - Ce este colostrul si ce beneficii are?

COLOSTRUM - Ce este colostrul si ce beneficii are?

Sportivii folosesc adesea colostrul pentru a crește puterea, a accelera dezvotarea musculară, a arde grăsimile și a spori imunitatea, datorită proprietăților sale nutritive unice, pe care niciun alt produs lactat nu le are. De ce este colostrolul atât de special? Conține o cantitate mare de anticorpi, factori de creștere și enzime, care susțin dezvoltarea și sistemul de apărare al organismului în lupta împotriva bolilor. Să aruncăm o privire la ce este colostrul și la efectul său asupra organismului și al performanței sportive.


De ce este considerat colostrolul cea mai hrănitoare și mai sănătoasă băutură din lume

Colostrul este primul lapte al mamiferelor, care se formează în glandele mamare chiar înainte de naștere și producția sa durează doar câteva zile. Compoziția colostrului se modifică în primele zile și în timp devine lapte matern. Este o sursă importantă de proteine, hormoni de creștere și anticorpi, necesari dezvoltării timpurii a nou-născuților.

Colostrul este bogat în mod special în imunoglobulină și alte substanțe biologice active cu acțiune antimicrobiană, care conțin și proteine din zer de înaltă calitate în concentrații mai mici. Spre deosebire de alte produse lactate, doar colostrul conține factori de creștere (în special IGF-1 și IGF-2), care asigură o creștere și o dezvoltare rapidă. Datorită efectelor sale benefice, colostrul se folosește sub formă de suplimente alimentare. [1–2]

În majoritatea cazurilor, colostrul provine de la bovine ca parte a suplimentelor alimentare, dar se poate găsi și colostru de capră. Colostrul bovin este foarte asemănător în compoziție cu colostrul uman, dar conține mai multe substanțe biologice active, în special cele cu efect pozitiv asupra funcțiilor imune, precum imunoglobulina IgG. [3-4]

Datorită conținutului ridicat de factori de creștere precum IGF-1 și IGF-2 (factori de creștere asemănători insulinei) și proteinelor cu efect benefic asupra sistemului imunitar, generate de imunoglobuline, colostrul este perceput ca un supliment adecvat pentru susținerea funcțiilor imune, îmbunătățirea performanței sportive, combaterea infecțiilor și îmbunătățirea sănătății sistemului digestiv. [3-4]



 

Colostrul este extrem de nutritiv

Am menționat deja că este mult mai bogat în nutrienți decât laptele obișnuit și chiar și într-o doză mică puteți obține o cantitate mare de substanțe sănătoase precum vitamina A, E și C, vitaminele B sau magneziu. Cu toate acestea, magia colostrului se află în altă parte – în conținutul proteinelor specifice care susțin sănătatea. [2]

Ce substanțe care susțin sănătatea putem regăsi în colostru?

  • Proteine – colostrul conține în medie de circa 2,5 ori mai multe proteine comparativ cu laptele obișnuit. Din conținutul total de proteine, colostrul are 70-80% imunoglobuline, care înseamnă de 80 de ori mai mult decât laptele. Restul proteinelor este acoperit de proteinele din zer și cazeină. [1-2] [5]
  • Anticorpii sunt substanțe de natură proteică care aparțin grupului de imunoglobuline, pe care sistemul imunitar le folosește în lupta împotriva bolilor sub formă de bacterii și viruși. Anticorpii sunt capabili să găsească și să neutralizeze acești invadatori. Imunoglobulinele IgG, IgM și IgA sunt cele mai abundente în colostrul bovin.  IgG din colostrul bovin poate fi utilizat pentru protejarea organismului sub forma imunității pasive. Datorită conținutului său ridicat de IgG, colostrul bovin este utilizat cu succes și în tratamentul infecțiilor diareice. [2] [8]
  • Factorii de creștere sunt substanțe care stimulează creșterea, iar hormonii IGF-1 și IGF-2 (factori de creștere asemănători insulinei) sunt cei mai abundenți în colostrul bovin și se regăsesc deseori sub denumirea de somatomedine. Somatomedinele stimulează în general proteosinteza (formarea de noi proteine). [7]
  • Peptidele antimicrobiene lactoperoxidaza și lactoferina sunt peptide pe care sistemul imunitar le folosește pentru a combate infecțiile. Colostrul este cea mai bogată sursă de lactoferină. [1–2]
  • Enzima antibacteriană lizozimă, care poate distruge peretele bacterian, ce poate duce ulterior la distrugerea celulei în sine. Lizozima completează proprietățile antibacteriene ale lactoferinei. [2] [9-10]
  • Polipeptidele bogate în proline (PRP) sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de colostrinină. Sunt regulatori importanți ai sistemului imunitar, susțin producția de celule albe din sânge și pot fi, de asemenea, implicați în protejarea celulelor de stresul oxidativ. [26-27]
  • Alfa-lactalbumina și beta-lactoglobulina stimulează activitatea celulelor imune ale anticorpilor. [17-18]

Colostrul este încărcat cu nutrienți care au un efect pozitiv asupra sistemului imunitar, asupra dezvoltării organismului și pot fi benefici pentru sănătate pe tot parcursul vieții. Colostrul conține în mod natural și carbohidrați sub formă de lactoză cu un conținut de 2,7–4,6 % și grăsimi cu un conținut de aproximativ 4,4% în cazul colostrului proaspăt. Suplimentele conțin de obicei mai puține grăsimi, estimat la aproximativ 2%. [6]

 

Ce beneficii are colostru pentru sănătate?

Colostrul bovin este o sursă concentrată de substanțe biologice active, care sunt cel mai adesea asociate cu susținerea sistemului imunitar și susținerea sănătății sistemului digestiv. Cu toate acestea, are vreun efect asupra îmbunătățirii performanței sportive sau asupra unei dezvotări musculare mai eficiente datorită conținutului factorilor de creștere?


1. Susținerea naturală a sistemului imunitar

Proteinele, anticorpii sub formă de imunoglobuline IgG, IgM și IgA, peptidele antimicrobiene lactoperoxidază și lactoferină împreună cu enzima lizozimă antibacteriană sunt în mare parte responsabile de efectul pozitiv al colostrului asupra sistemului imunitar.

Colostrul poate acționa și ca protecție împotriva gripei și ameliorarea evoluției acesteia. Într-un studiu, a fost observată o reducere de 3 ori a perioadei în care participanții au suferit de gripă la grupul care a consumat colostru bovin comparativ cu grupul placebo. La rândul lui, un studiu egiptean a examinat efectul suplimentării cu colostru asupra infecției tractului respirator superior. Cercetătorii au descoperit ca grupul de copii care a fost suplimentat cu colostru bovin timp de două luni a avut cu 37% mai puține cazuri de infecții ale tractului respirator superior, în comparație cu perioada anterioară suplimentării. [11-12]

Un studiu de 12 săptămâni din Noua Zeelandă pe 35 de alergători de anduranță a constatat, de asemenea, un efect pozitiv al colostrului asupra imunității. Suplimentarea zilnică cu colostru a crescut nivelul de imunoglobulină IgA salivară cu 79% față de valoarea inițială. Nivelurile crescute de IgA din salivă pot întări funcția imunitară și pot ajuta organismul să fie mai eficient în combaterea infecțiilor tractului respirator superior. [13]    

Deși, în multe cazuri, rezultatele sudiilor sunt foarte promițătoare, colsostrul încă poate fi consdierat o piesă din ansamblul de elemente al unei abordări cuprinzătoare în susținerea sistemului imunitar.


2. Protecția și parte a rezolvării problemelor digestive

Datorită lactoferinei, care are activitate antimicrobiană în intestine, și a altor substanțe biologice active cu efecte similare, colostrul bovin poate fi eficient și ca protecție și ca parte a soluției în tratamentul bolilor diareice. În acest caz, colostrul ar trebui să provină de la vacile care au fost imunizate împotriva E. coli (Escherichia coli), care este cea mai frecventă cauză a diareei bacteriene. Această strategie poate fi eficientă și în reducerea riscului apariției diareei. Acest lucru este dovedit și de un studiu realizat de cercetătorii din Polonia, care au descoperit la un grup de 30 de adulți sănătoși că atunci când participanții au primit 1200 mg de colostru, care conține anticorpi împotriva E.coli (de la bovine imunizate), au avut un risc cu 90% mai mic de dezvoltare a diareei. Colostrul ajută, de asemenea, la ameliorarea episoadelor de diaree asociate bolii HIV. [14] [28–29] [32]

Colostrul bovin poate preveni leziunile gastro-intestinale și problemele digestive cauzate de utilizarea pe termen lung a antiinflamatoarelor nesteroidiene precum Ibalgin, Aspirină sau Ibuprofen. Utilizarea lor pe termen lung este asociată în principal cu afecțiunile musculo-scheletice.  [15–16]




3. Consolidarea integrității peretelui gastro-intestinal și îmbunătățirea digestiei

Se pare că colostrul bovin are efecte pozitive nu numai asupra luptei împotriva infecțiilor intestinale, ci și asupra consolidării integrității peretelui gastro-intestinal. Consolidarea peretelui gastro-intestinal previne orice permeabilitate crescută a barierei intestinale, o afecțiune în care orice substanțe nedorite din intestin pot pătrunde în fluxul sanguin. Din nou, lactoferina, împreună cu factorii de creștere, este probabil responsabilă de acest efect. [19–20]

Prin consolidarea integrității barierei gastro-intestinale, colostrul ar putea ameliora și simptomele bolii inflamatorii intestinale, ca în cazul colitei ulcerative. Cercetările sugerează că într-adevăr despre asta ar putea fi vorba, dar sunt necesare cercetări mai calitative și mai controlate pentru a confirma acest efect. [21]    

Aminoacidul l-glutamină, care este utilizat de unele celule ale mucoasei intestinale ca sursă de energie, are, de asemenea, un efect pozitiv asupra integrității barierei gastro-intestinale. Glutamina, la fel ca colostrul, întărește și repară peretele interior de apărare împotriva substanțelor nocive. Suplimentarea cu glutamină este recomandată la o doză de cel puțin 5 g pe zi și mai precis aproximativ 0,75 g de glutamină pe kilogram de greutate corporală. [22] [33]




Colostrul poate îmbunătăți performanța sportivă și accelera dezvoltarea musculară?

Studiile despre efectele colostrului bovin asupra dezvoltării musculare au avut rezultate mixte. Luând în considerare utilizarea colostrului bovin față de proteinele din zer, studiile nu au găsit o diferență constantă și semnificativă asupra dezvoltării musculare. Cu toate acestea, un studiu realizat de Antonio (2001) a constatat că, după 8 săptămâni de intervenție, a existat o creștere semnificativă a masei musculare în grupul de antrenament de forță care a consumat colostru, comparativ cu grupul care a cosnumatproteine din zer. [23–25]

Principalii factori pentru dezvoltarea masei musculare includ un stimul suficient de mare pentru antrenament, un aport optim de energie printr-un consum corect de macronutrienți, o dietă care să conțină suficiente proteine (1,4-2 g pe kilogram de greutate corporală) și micronutrienți. 
 

Factorii de creștere din colostru afectează dezvoltarea musculară?

Sistemul digestiv al unui nou-născut nu este pe deplin dezvoltat și, drept rezultat, factorii de creștere pot trece prin bariera gastro-intestinală și pot acționa în celulele țintă. Sistemul digestiv al adultului descompune acești factori de creștere folosind enzime digestive înainte ca aceștia să poată intra în sânge și în țesuturile țintă. Cu toate acestea, factorii de creștere au un efect pozitiv asupra integrității peretelui gastro-intestinal. Acest lucru va fi apreciat de sportivii care se angajează în activități de intensitate ridicată într-o perioadă scurtă de timp scurt, ceea ce are un impact negativ asupra permeabilității barierei gastrointestinale. [9]

Pe lângă asta, suplimentarea cu colostru la sportivi nu pare superioară suplimentării cu proteine din zer de calitate.

 

Care sunt posibilele dezavantaje ale colostrului?

Se pare că suplimentarea cu colostru este sigură. Cu toate astea, cei care sunt alergici la proteinele din laptele de vacă nu ar trebui să consume colostru. Pentru unele persoane, și problema etică legată de consumul de colostru bovin poate juca un rol important.
 

Care este doza caracteristică?

  • Doza zilnică obișnuită de colostru este de circa 1,5 g pe zi.
  • Pentru a susține performanța sportivă ca înlocuitor al proteinelor clasice din zer, doza de colostru va fi de 20-60 de grame pe zi. Când luăm în considerare raportul preț-performanță, ajungem la concluzia clară că utilizarea acestuia pentru a susține performanța sportivă într-o asemenea măsură nu are sens pentru marea majoritate a oamenilor.
  • Doza pentru susținerea sănătății sistemului digestiv este tot de 20-60 grame pe zi.
  • Ca metodă de prevenție și parte a tratamentului problemelor digestive (diareea cauzată cel mai adesea de E. coli – o problemă comună a diareei călătorului), o doză zilnică de colostru ar trebui să asigure aproximativ 400-3,500 mg de imunoglobuline. Colostrul bovin ar trebui să provină de la vaci sau capre care au fost imunizate împotriva E. coli. [29-31]


Ce am învățat?

Colostrul este laptele timpuriu al mamiferelor, care se formează în glandele mamare chiar înainte de naștere și producția sa durează doar câteva zile. Este bogat în anticorpi (imunoglobuline), proteine, factori de creștere și multe alte substanțe biologice active care sunt asociate cu susținerea naturală a sistemului imunitar.

Principalele sale beneficii includ susținerea sistemului de apărare al organismului împotriva bolilor bacteriene și virale. De asemenea, protejează și împotriva problemelor digestive și este utilizat ca parte în tratamentul acestora. Colostrul bovin are, de asemenea, un efect pozitiv asupra întăririi barierei gastro-intestinale. Când bariera gastro-intestinală este slăbită, există riscul pătrunderii substanțelor străine din mediul intestinal în sânge. Acest lucru este prevenit de funcționarea sănătoasă a peretelui gastro-intestinal. În momentul actual, colostrul bovin este considerat un super-aliment datorită conținutului său ridicat de substanțe care susțin sănătatea. Colostrul poate fi util dacă luați medicamente pentru durere pe termen lung, care au un efect negativ asupra sănătății sistemului digestiv. Nu avem un răspuns clar la întrebarea legată de performanța sportivă, dar colostrul nu pare a fi o sursă superioară de proteine față de proteinele din zer de calitate.

Aveți experiențe cu colostrul și îl consumați? Dacă v-a plăcut articolul, îl puteți susține printr-un share, astfel încât și prietenii voștri să afle mai multe despre efectele colostrului.

Surse:

[1] Korhonen, H., & Pihlanto, A. – Technological options for the production of health-promoting proteins and peptides derived from milk and colostrum. – https://doi.org/10.2174/138161207780363112

[2] McGrath, B. A., Fox, P. F., McSweeney, P. L. H., & Kelly, A. L. – Composition and properties of bovine colostrum: A review. – https://doi.org/10.1007/s13594-015-0258-x

[3] Uruakpa, F. O., Ismond, M. A. H., & Akobundu, E. N. T. – Colostrum and its benefits: A review. Nutrition – https://doi.org/10.1016/S0271-5317(02)00373-1

[4] Godhia, D. M. L., & Patel, N. – Colostrum – its Composition, Benefits as a Nutraceutical – A Review. – http://www.foodandnutritionjournal.org/volume1number1/colostrum-its-composition-benefits-as-a-nutraceutical-a-review/

[5] Lund, P., Sangild, P. T., Aunsholt, L., Hartmann, B., Holst, J. J., Mortensen, J., Mortensen, P. B., & Jeppesen, P. B. – Randomised controlled trial of colostrum to improve intestinal function in patients with short bowel syndrome. – https://doi.org/10.1038/ejcn.2012.93

[6] Gopal, P. K., & Gill, H. S. – Oligosaccharides and glycoconjugates in bovine milk and colostrum. – https://doi.org/10.1017/s0007114500002270

[7] Velloso, C. P. – Regulation of muscle mass by growth hormone and IGF-I. – https://doi.org/10.1038/bjp.2008.153

[8] Hurley, W. L., & Theil, P. K. – Perspectives on Immunoglobulins in Colostrum and Milk. – https://doi.org/10.3390/nu3040442

[9] Shing, C. M., Hunter, D. C., & Stevenson, L. M.  – Bovine colostrum supplementation and exercise performance: Potential mechanisms.  – https://doi.org/10.2165/11317860-000000000-00000

[10] Yamauchi, K., Tomita, M., Giehl, T. J., & Ellison, R. T. – Antibacterial activity of lactoferrin and a pepsin-derived lactoferrin peptide fragment. – https://doi.org/10.1128/IAI.61.2.719-728.1993

[11] Cesarone, M. R., Belcaro, G., Renzo, A. D., Dugall, M., Cacchio, M., Ruffini, I., Pellegrini, L., Boccio, G. D., Fano, F., Ledda, A., Bottari, A., Ricci, A., Stuard, S., & Vinciguerra, G. – Prevention of Influenza Episodes With Colostrum Compared With Vaccination in Healthy and High-Risk Cardiovascular Subjects: The Epidemiologic Study in San Valentino. – https://doi.org/10.1177/1076029606295957

[12] Saad, K., Abo-Elela, M. G. M., El-Baseer, K. A. A., Ahmed, A. E., Ahmad, F.-A., Tawfeek, M. S. K., El-Houfey, A. A., Aboul_Khair, M. D., Abdel-Salam, A. M., Abo-elgheit, A., Qubaisy, H., Ali, A. M., & Abdel-Mawgoud, E. – Effects of bovine colostrum on recurrent respiratory tract infections and diarrhea in children. – https://doi.org/10.1097/MD.0000000000004560

[13] Crooks, C. V., Wall, C. R., Cross, M. L., & Rutherfurd-Markwick, K. J. – The effect of bovine colostrum supplementation on salivary IgA in distance runners. – https://doi.org/10.1123/ijsnem.16.1.47

[14] Boone, J. H., DiPersio, J. R., Tan, M. J., Salstrom, S.-J., Wickham, K. N., Carman, R. J., Totty, H. R., Albert, R. E., & Lyerly, D. M. – Elevated lactoferrin is associated with moderate to severe Clostridium difficile disease, stool toxin, and 027 infection. – https://doi.org/10.1007/s10096-013-1905-x

[15] Playford, R., Floyd, D., Macdonald, C., Calnan, D., Adenekan, R., Johnson, W., Goodlad, R., & Marchbank, T. – Bovine colostrum is a health food supplement which prevents NSAID induced gut damage. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1727496/

[16] Playford, R. J., MacDonald, C. E., Calnan, D. P., Floyd, D. N., Podas, T., Johnson, W., Wicks, A. C., Bashir, O., & Marchbank, T. – Co-administration of the health food supplement, bovine colostrum, reduces the acute non-steroidal anti-inflammatory drug-induced increase in intestinal permeability. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11352778/

[17] Bounous, G., & Kongshavn, P. A. L. – Differential Effect of Dietary Protein Type on the B-Cell and T-Cell Immune Responses in Mice. – https://doi.org/10.1093/jn/115.11.1403

[18] Jaziri, M., Migliore-Samour, D., Casabianca-Pignède, M. R., Keddad, K., Morgat, J. L., & Jollès, P. –Specific binding sites on human phagocytic blood cells for Gly-Leu-Phe and Val-Glu-Pro-Ile-Pro-Tyr, immunostimulating peptides from human milk proteins. – https://doi.org/10.1016/0167-4838(92)90085-r

[19] Hałasa, M., Maciejewska, D., Baśkiewicz-Hałasa, M., Machaliński, B., Safranow, K., & Stachowska, E. – Oral Supplementation with Bovine Colostrum Decreases Intestinal Permeability and Stool Concentrations of Zonulin in Athletes. – https://doi.org/10.3390/nu9040370

[20] Blais, A., Fan, C., Voisin, T., Aattouri, N., Dubarry, M., Blachier, F., & Tomé, D. – Effects of lactoferrin on intestinal epithelial cell growth and differentiation: An in vivo and in vitro study. – https://doi.org/10.1007/s10534-014-9779-7

[21] Filipescu, I. E., Leonardi, L., Menchetti, L., Guelfi, G., Traina, G., Casagrande-Proietti, P., Piro, F., Quattrone, A., Barbato, O., & Brecchia, G. – Preventive effects of bovine colostrum supplementation in TNBS-induced colitis in mice. – https://doi.org/10.1371/journal.pone.0202929

[22] Rao, R., & Samak, G. – Role of Glutamine in Protection of Intestinal Epithelial Tight Junctions. – https://doi.org/10.2174/1875044301205010047

[23] Hofman, Z., Smeets, R., Verlaan, G., Lugt, R. v d, & Verstappen, P. A. – The effect of bovine colostrum supplementation on exercise performance in elite field hockey players. – https://doi.org/10.1123/ijsnem.12.4.461

[24] Brinkworth, G. D., Buckley, J. D., Slavotinek, J. P., & Kurmis, A. P. – Effect of bovine colostrum supplementation on the composition of resistance trained and untrained limbs in healthy young men. – https://doi.org/10.1007/s00421-003-0944-x

[25] Antonio, J., Sanders, M. S., & Van Gammeren, D. – The effects of bovine colostrum supplementation on body composition and exercise performance in active men and women. – https://doi.org/10.1016/s0899-9007(00)00552-9

[26] Janusz, M., & Zabłocka, A. – Colostrinin: A proline-rich polypeptide complex of potential therapeutic interest. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24200016/

[27] Janusz, M., & Lisowski, J. – Proline-rich polypeptide (PRP)—An immunomodulatory peptide from ovine colostrum. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8010865/

[28] Berlutti, F., Pantanella, F., Natalizi, T., Frioni, A., Paesano, R., Polimeni, A., & Valenti, P. – Antiviral properties of lactoferrin—A natural immunity molecule. – https://doi.org/10.3390/molecules16086992

[29] Otto, W., Najnigier, B., Stelmasiak, T., & Robins-Browne, R. M. – Randomized control trials using a tablet formulation of hyperimmune bovine colostrum to prevent diarrhea caused by enterotoxigenic Escherichia coli in volunteers. – https://doi.org/10.3109/00365521.2011.574726

[30] Tacket, C. O., Losonsky, G., Link, H., Hoang, Y., Guesry, P., Hilpert, H., & Levine, M. M. – Protection by milk immunoglobulin concentrate against oral challenge with enterotoxigenic Escherichia coli. – https://doi.org/10.1056/NEJM198805123181904

[31] Kamal Patel – Colostrum – https://examine.com/supplements/colostrum/#how-to-take

[32] Kaducu, F. O., Okia, S. A., Upenytho, G., Elfstrand, L., & Florén, C.-H. – Effect of bovine colostrum-based food supplement in the treatment of HIV-associated diarrhea in Northern Uganda: A randomized controlled trial. –https://doi.org/10.1007/s12664-011-0146-0

[33] Kamal Patel – Glutamine – https://examine.com/supplements/glutamine/#how-to-take

 

Suport clienti Luni - Vineri: 12:00 - 20:00

0764710771 contact@suplimenteoriginale.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!