OMEGA 3 - Cat de importanti sunt acizii grasi esentiali?

OMEGA 3 - Cat de importanti sunt acizii grasi esentiali?

Pentru a putea începe analizarea efectelor și importanței asimilării acizilor grași omega-3 și omega-6, este nevoie întâi să explicăm esența lor în organism. Ei fac parte din acizii grași, adică din acizii sănătoși, pe care organismul nostru îi folosește pentru diverse roluriCitiți acest articol și veți afla cum se clasifică acizii grași omega, ce efecte au și când este nevoie să îi suplimentăm.
 

Ce sunt acizii grași?

 

Este vorba despre principalele proprietăți ale acizilor, pe care îi împărțim în două categorii, acizii grași neesențiali, cei pe care reușește organismul uman să le asimileze și singur, și acizii grași esențiali, acesția trebuie să îi asimilăm din alimentație sau sub formă de suplimente, deoarece corpul le poate doar stoca și nu asimila. Acizii grași esențiali seamănă un pic cu vitaminele, deoarece trebuie să îi completăm din surse externe. De asemenea acizii grași trebuie să îi asimilăm într-o proporție mult mai mare decât vitaminele.
 


 

Tipuri de acizi grași omega

Acizii grași îi împărțim de asemenea în acizi saturați și nesaturați. Termenul acizi grași “nesaturați“ desemnează absența dublei legături de atom de carbon în catena acidului. Aici fac parte acidul palmitoleic și miristioleic. Consumul crescut al acestora duce la obezitate și creșterea colesterolului rău, consecința fiind bolile cardiovasculare.

 

Acizii grași nesaturați conțin dublă legătură de atom de carbon. Și anume una – monosaturați (acid oleic), sau mai multe legături duble ale atomului de carbon. Atunci vorbim de acizii polinesaturați (acidul linoleic, acidul α-linolenic ALA, acidul arahidonic AA, acidul eicosapentaenoic EPA, acidul docosahexaoenoic DHA). [3] Descompunerea moleculelor în spațiu amintesc fie de forma unui scaun, atunci vorbim despre izomeria trans-formă, sau cadă, izomeria cis-formă.

Împărțirea acestor acizi în omega-3-6-9 ține de amplasarea primei legături duble de atom de carbon în lanț. Aceasta se află fie pe al treilea, al șaselea sau al nouălea atom de carbon. Vorbim de aceste lucruri, pentru că structuri diferite ale acidului influențează în mod semnificativ efectele sale asupra sănătății umane. Fiecare din omega are alte beneficii și provine din surse diferite. 
 


 

Cum se formează acizii grași omega?

Biologic, cele mai importante pentru corpul uman sunt chiar acizii omega-3 și omega-6. Din categoria omega-3 face parte chiar acidul a-linolenic ALA, acidul eicosapentaenoic EPA și docosahexaenoic DHA. Din categoria acizilor grași omega-6 face parte acidul linoleic LA, acidul arahidonic AA și acidul gama linolenic GLA. 

 

Organismul uman este capabil să formeze singur doar acizii grași omega-9. Omega-3 și omega-6 pot fi asimilați doar sub formă de alimentație sau suplimente. Acizii LA și ALA nu pot fi sintetizați doar de corp, din ei se pot forma mai departe EPA, DHA și AA.  Este important să ne orientăm în această clasificare, deoarece fiecare dintre acești acizi sunt asimilați din diferite surse de alimentație, dar doar prin combinarea tuturor putem să ne asigurăm un nivel suficient de acizi grași omega-3.
 


 

Diferențe între omega-3 omega-6 și omega-9

Cum am amintit deja, din puncte de vedere al chimiei diferența dintre acești acizi constă în structura moleculei și în ordinea legăturii duble a atomului de cabon, care este fie pe locul 3, 6 sau 9 în lanț. Alte diferențe:

 

1. Formarea diferită a acizilor grași omega

Diferența constă și în sinteza lor. În timp ce Omega-9 poate fi produsă de corp, omega-3 și omega-6 trebuie asimilate prin alimentație, sau sub formă de suplimente nutritive.

 

2. Alte surse de omega-3-6-9

Sursa principală de omega-9 este uleiul de măsline. Printre alte surse se numără și uleiul de rapiță, uleiul de cod, uleiul de cocos, soia și de migdale.  Omega-9 consumăm cel mai des, în ciuda acestui fapt asimilarea lor face sens să fie targetată – prin alimentație echilibrată și prin suplimente alimentare.

 

Proporția ideală de omega-6 și omega-3 a acizilor grași considerată de specialiști 4:1 .Astfel acizii omega-6 pot fi găsiți în porumb, semințe de floarea soarelui și sâmburii de struguri, semințe de dovleac și in, în soia sau arahide. Face parte și din uleiurile vegetale, nuci și mugurii de pin. 

 

Cea mai mare sursă de omega-3 este carnea de pește, mai ales peștele de mare, precum somonul, macroul, tonul, sardeaua sau sardinele. Printre peștele de apă dulce se numără: păstrăvul, crapul, țiparul, țigănușul, lipanul și somul.  Printre alte surse includem și nucile, semințele de in și chia și uleiurile vegetale – de in, soia și uleiul de rapiță.

În prezent producătorii adaugă omega-3 și în așa-numitele alimente îmbogățite. Printre acestea se numără și unele mărci de ouă, iaurturi, sucuri, lapte, băuturi de soia și alimentele pentru bebeluși.  În cazul surselor naturale de omega-3 este important de menționat că doar consumul de omega-3 vegetali nu este suficientă, deoarece din ei veți obține doar acizii ALA. EPA și DHA pot fi completate prin consumul de pește sau suplimente.
 


 

3. Diverse efecte asupra sănătății ai acizilor grași

Fiecare dintre acizii omega au efect diferit asupra sănătății. Omega-9 este benefică pentru scăderea nivelului colesterolului LDL și are de asemenea efect de combatere a întinderilor.  Omega-6 poate ajuta la prevenirea reumatismului, cancerul la sân și face parte din meniul dietelor de slăbire, deoarece ajută la scăderea în greutate.  În același timp, este o prevenție nemaipomenită a diabetului.

Beneficiile asimilării omega-3 sunt numeroase și acești acizi esențiali sunt o esență de neînlocuit în sănătatea și confortul oamenilor.

 

 

15 beneficii ale utilizării acizilor grași omega-3

Citiți despre cele 15 cele mai importante efecte ale acizilor grași omega-3 asupra corpului nostru, sănătății și creierului.

1. Combat depresia și anxietatea

Depresia este astăzi cea mai comună afecțiune psihică din rândul adulților și adolescenților. Se manifestă prin tristețe, letargie, lipsa poftei de viață, anxietate și nervozitate. Studiile arată că, oamenii, care consumă în mod regulat omega-3 au o probabilitate mai mică de a se confrunta cu depresia

Dimpotrivă, persoanele care suferă de această afecțiune, omega-3 îi ajută prin atenuarea simptomelor. În lupta cu afecțiunile psihice se recomandă creșterea aportului acizilor EPA. Unele studii au demonstrat, că EPA pot fi la fel de eficiente precum antidepresivele. 
 

 

2. Îmbunătățesc sănătatea ochilor și vederea

Acidul DHA este elementul principal al retinei ochiului (formează până la 60%), iar insuficiența lui se manifestă prin înrăutățirea vederii. Consumul regulat de omega-3 vine mână-în-mână cu riscul scăzut al degenerării maculare, afecțiune care este cauza cea mai frecventă a orbirii și deteriorării permanente a ochiului. 

 

3. Sprijină dezvoltarea sănătoasă a copilului în timpul sarcinii și copilăriei timpurii

Consumul acizilor grași omega-3 în timpul sarcinii este benefic nu doar pentru mamă, dar mai ales pentru copil. Este de asemenea, unul dintre puține suplimente, care se recomandă a fi consumat în mod expres în timpul sarcinii. Și anume, avantaje precum – o inteligență mai ridicată a copilului, capacitatea mai bună de comunicare, mai puține probleme de comportament, riscul scăzut de ADHD, autism și paralizie cerebrală.  Insuficiența DHA poate cauza de asemenea naștere prematură și cazuri de deces la naștere. 

 

Laptele matern este în mare măsură compus din DHA. Este vorba despre aceeași formă de DHA care se găsește în ulei de pește, de aceea alăptarea este importantă pentru dezvoltarea și imunitatea copilului și pe viitor  Copiii, care au fost hrăniți cu alimente bogate în omega-3 au ca regulă o vedere mai bună și o predispoziție mai mică de hiperactivitate. 
 


 

4. Sunt o prevenție nemaipomenită a afecțiunilor cardio-vasculare


Omega-3 scad tensiunea arterială, reduc trigliceridele, cresc nivelul colesterolului bun, previn formarea cheagurilor de sânge. Mențin arterele rezistente și flexibile, astfel prevenind îngroșarea și întărirea arterelor, cunoscută sub numele boala arterosclerotică. Toți acești factori scad semnificativ riscul bolilor cardiovasculare
5. Reduc simptomele sindromului metabolic

Prin sindromul metabolic înțelegem o serie de simptome, care duc la probleme de sănătate. Acestea includ obezitate, tensiune arterială ridicată, rezistență la insulină, nivel ridicat al trigliceridelor și colesterol HDL scăzut. Omega-3 îmbunătățește eficient aceste simptome, iar astfel cresțe calitatea procesului de îmbolnăvire. 

 

6. Ajută la combaterea inflamațiilor și bolilor autoimune

Inflamația este o reacție naturală, un răspuns al corpului nostru la infecții sau leziuni. Uneori durează destul de mult, sau persistă fără motiv. În acest caz vorbim despre inflamație cronică, care poate cauza diferite tipuri de afecțiuni, inclusiv cancerul.  În urma studiilor s-a ajuns la concluzia, că un consum mai ridicat de omega-3 ajută la reducerea inflamațiilor. Se întâmplă acest lucru pentru că acizii omega-3 scad producția de molecule și materii care au legătură cu inflamația, așa-numitele eicosanoidele și citokinele.

 

7. Sunt beneficie în cazul bolilor autoimune

Studiile au confirmat, că prin consumul omega-3 în primul an de viață al copilului, se reduce apariția bolilor autoimune, precum diabetul sau scleroza multiplex. [24] Suplimentele omega-3 de asemenea vindecă simptomele de lupus, artrita reumatoidă, boala Crohn și psoriazis. Aceste boli nu se vindecă, dar se atenuează în mod evident manifestările lor exterioare.

 

8. Îmbunătățesc progresul afecțiunilor mentale

Nivelurile scăzute ale acizilor grași omega-3 au fost măsurate la persoanele cu afecțiuni psihice. [26] Prin suplimentarea cu acizi grași a fost influențată frecvența comportamentului agresiv și hiperactiv la copii și adulți

 

9. Pot ajuta la evitarea formării cancerului

Omega-3 pot diminua riscul apariției cancerului la sân și de prostată, [28] și datorită lor putem combate cancerul de colon până la 55%. 

 


 

10. Au efecte pozitive asupra oaselor și încheieturilor

Osteoporoza și artrita sunt afecțiuni, de care suferă majoritatea populației. Consumul acizilor grași omega-3 reușește să stimuleze producția de calciu, care întărește oasele. De asemenea acizii grași omega-3 vindecă artrita și combat în mod eficient durerile încheieturilor. 

 

11. Reduce durerile menstruale

Studiile susțin că suplimentarea regulată cu acizi grași omega-3 este mai eficientă în tratarea durerilor puternice menstruale în partea inferioară a abdomenului decât ibuprofenul.

 

12. Îmbunătățesc calitatea somnului și ajută în tratarea insomniilor

Un somn bun este esențial pentru sănătate și buna dispoziție. Insuficiența omega-3 provoacă insomnii și un nivel scăzut al melatoninei, hormonul, care ne ajută să adormim. Studiile efectuate pe adulți și copii, indică, că aportul de acizi grași omega-3 influențează calitatea somnului și durata acestuia. 
 

 

13. Menține tenul sănătos

DHA face parte din piele, și de aceea are un efect semnificativ asupra elasticității sale, moliciunii și hidratării. Dimpotrivă, EPA acționează prin diminuarea procesului de îmbătrânire timpurie și reduce acneea. Omega-3 sunt de asemenea benefici ca o protecție a pielii de razele soarelui. 

 

14. Sunt benefici împotriva stresului

Suplimentarea cu ulei de pește a fost testată pe șobolani, care au fost expuși la pneumonie ca un factor al stresului mediului înconjurător. Prin suplimentarea cu omega-3 s-a normalizat reacția lor la stresul provocat. [35] Acest experiment a fost mai târziu replicat pe alte animale și oameni, la care studiile au confirmat că un consum zilnic ridicat de DHA a atenuat reacția de adrenalină la situația de stres. [36]

 

Dacă vorbim de stres, efectele EPA și DHA pot fi foarte benefice. EPA influențează funcția imunității la situațiile de stres, iar nivelul DHA în timpul stresului crește brusc. Un factor interesant este că doza EPA și DHA poate scade nivelul norandrelinei chiar și la persoanele care nu sunt expuse la situații de stres. 

 

15. Ajută memoria și învățarea

DHA are rolul să și la formarea memoriei. O concentrație mai mare DHA este în strânsă legătură cu abilități verbale mai bune mai ales la persoanele mai în vârstă.  Experimentele pe șobolani au confirmat că insuficiența DHA poate cauza probleme cu memoria. Experimentele pe animale au arătat de asemenea faptul că, consumul DHA poate influența în mod pozitiv memoria pe termen lung la șobolani sănătoși

 

Experimentele pe persoanele tinere cu vârsta de 18-25 de ani au constatat după 6 ani de consum a 750 g DHA și 930 EPA îmbunătățirea memoriei de lucru. Aceasta este necesară mai ales pentru efectuarea diferitelor activități de lucru deoarece conectează cunoștințele memoriei de scurtă durată și de lungă durată

 

Suport clienti Luni - Vineri: 10:00 - 18:00

0764710771 contact@suplimenteoriginale.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!