Dacă Boswellia serrata nu îți spune nimic de tămâie cu siguranță ai auzit. Aceasta a fost, alături de aur și smirnă, unul din cele 3 daruri pe care Magii de la Răsărit i le-au adus la naștere lui Iisus, iar asocierea acesteia cu domeniul religios se păstrează până în ziua de astăzi datorită folosirii în ritualurile ortodoxe, cu mențiunea că, în lăcașele de cult nu se folosește tămâie propriu-zisă, ci un amestec sintetic de substanțe aromatizante.
Ce este tămâia Boswellia
Tămâia este rășina prețioasă a arborelui Boswellia serrata, originar din India. Familia de arbori Boswellia este mult mai numeroasă, dar numai 4 specii produc rășină, iar dintre acestea, rășina de Boswellia serrata este folosită cel mai des în scopuri terapeutice.
Pentru a obține tămâie, scoarța arborilor este crestată manual iar seva din interior, un lichid alb cu textură cremoasă, este colectată abia după 2 săptămâni și lăsată apoi să se usuce.
Arborii Boswellia serrata produc rășină de calitate 3 ani la rând, după care este important ca procedura de recoltare a sevei să fie întreruptă câțiva ani de zile pentru ca aceștia să se regenereze.
Încă din cele mai vechi timpuri, tămâia a fost folosită în Africa, China, India și Orientul Mijlociu pentru a preveni și a trata mai multe afecțiuni, în special bolile inflamatorii cronice.
Rășina arborelului Boswellia a fost folosită în mod tradițional pentru a combate artrita reumatoidă și alte afecțiuni inflamatorii precum boala Crohn.
În medicina tradițională chineză, tămâia Boswellia este folosită în mod uzual pentru îmbunătățirea circulației sangvine și reducerea durerii, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Medicină Tradițională și Complementară.
Ce spun studiile
Beneficiile tămâii Boswellia sunt date de substanțele care se găsesc în compoziția acesteia. Cele mai valoroase substanțe active din compoziția tămâii sunt acizii boswellici, care au proprietăți antiinflamatoare. Acești acizi inhibă capacitatea unei enzime de a activa leucotrinele implicate în reacțiile inflamatorii. Conform cercetărilor realizate de-a lungul timpului, acizii boswellici sunt eficienți într-un număr mare de afecțiuni inflamatorii precum colitele cronice, colitele ulcerative, boala Crohn, artrita și astmul bronșic.
Care sunt beneficiile tămâii Boswellia?
- Eficientă în colita ulceroasă și boala Crohn
Mai mult de 4 milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu afecțiuni ale tractului gastrointestinal, în special colită ulceroasă și boala Crohn. Cauza acestor afecțiuni, dar și a altor boli inflamatorii sunt leucotrinele, substanțe chimice produse de celulele organismului, responsabile pentru apariția și susținerea inflamațiilor.
Întrucât extractul de Boswellia serrata are capacitatea de a bloca sinteza leucotrinelor, ducând astfel la inhibarea inflamației, se recomandă ca tratament eficient și fără reacții adverse pentru boli inflamatorii intestinale.
- Acționează în osteoartrită
Studiile care au analizat efectele tămâii Boswellia în osteoartrită arată că aceasta este eficientă când vine vorba de reducerea durerii și a inflamației. În cadrul cercetării realizate de către oamenii de știință din India, 30 de pacienți au fost împărțiți în două grupuri: 15 dintre ei au primit placebo, în timp ce al doilea grup a primit un preparat pe bază de tămâie Boswellia, timp de 8 săptămâni.
Toți pacienții cărora li s-a administrat Boswellia au raportat scăderea durerii de la nivelul genunchilor, îmbunătățirea flexării genunchiului afectat și creșterea distanței de mers fără a simți un disconfort. Și frecvența umflării articulațiilor genunchiului s-a redus în mod simțitor.
- Indicată în ateroscleroză
Tămâia Boswellia nu este folosită doar pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale. Datele indică faptul că acidul boswellic reduce inflamațiile cronice prin inhibarea enzimelor care susțin procesul inflamator la nivelul organismului. Prin urmare, ar putea fi dezvoltate diferite abordări terapeutice ce includ utilizarea tămâii Boswellia pentru tratarea inflamației cronice in ateroscleroză (afecțiune care duce la ingustarea și rigidizarea arterlor din cauza depunerilor de lipide și colesterol pe pereții arterelor). Ateroscleroza este un factor principal pentru apariția bolilor cardiovasculare.
- Ameliorează simptomele astmului
Utilizarea tămâii Boswellia a devenit cunoscută și în cazul problemelor respiratorii, motiv pentru care este indicată în inhalații, băi și masaje pentru a combate tusea, bronșita și astmul. Acizii boswelici sunt responsabili de inhibarea biosintezei leucotrienelor și, prin urmare, reduc și previn inflamațiile în multe boli cronice precum astmul.
Pacienții care au fost tratați cu preparatul Boswellia serrata într-o doză de 300 mg de trei ori pe zi pentru o perioadă de 6 săptămâni au avut o îmbunătățire a simptomelor astmului cu 70%. Simptome precum dispneea (dificultate în respirație), zgomotul pulmonar și numărul atacurilor astmatice s-au ameliorat simțitor.
Studiul care a analizat efectele tămâii Boswellia a fost realizat de către oamenii de știință de la Institutul de cercetare Pars Bioscience din Leawood, Kansan, USA.
Într-un alt studiu dublu orb, 40 de persoane cu astm bronșic au fost tratate timp de 6 săptămâni cu un preparat de rășină de tămâie, în timp ce al doilea grup, controlat placebo, a primit lactoză ca tratament. În timp ce 70% din persoanele tratate cu tămâie au arătat o ameliorare semnificativă a simptomelor fizice specifice acestei boli (inclusiv numărul de atacuri pe zi), doar 27% din numărul persoanelor participante la studiul placebo au arătat semne de îmbunătățire în acest sens.
- Efect benefic în boala Parkinson
Oamenii de știință de la Universitatea de Științe medicale Isfahan din Tehran, Iran, au concluzionat într-un studiu realizat în anul 2019 că Boswellia poate fi de un real folos în ameliorarea bolii Parkinson. Studiul realizat pe șoareci arată că datorită efectelor antiinflamatorii și antioxidante, tămâia Boswellia are puterea de a proteja neuronii și de a îmbunătăți funcțiile motorii.
- Tratament promițător pentru mai multe tipuri de cancer
Boswellia serrata este una din speciile de arbori din această familie care conțin triterpenoide, substanțe cu proprietăți antitumorale și efect de stopare a creșterii și de distrugere a celulelor cancerigene. Mai mult, în distrugerea acestor tipuri de celule, tămâia are caracter selectiv, ceea ce înseamnă că sunt atacate doar celulele cancerigene, nu și cele sănătoase cum se întâmplă în cazul tratamentelor clasice cu citostatice de sinteză.
Un studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea Hamdard din New Delhi, India arată că acizii boswellici din compoziția tămâii au proprietăți antitumorale și efecte toxice asupra celulelor canceroase. Autorii acestui studiu au concluzionat că rezultatele obținute în urma studiului îi va ajuta să creeze noi tratamente pe bază de tămâie Boswellia, care să acționeze pozitiv în cazul pacienților care suferă de cancer de prostată, de piele sau alte tipuri de cancer.
Tămâia este totodată un tratament adjuvant promițător și în cazul tumorilor maligne pe creier întrucât aceasta poate distruge formele de leucotrine care se formează de regulă în jurul tumorilor, scăzând totodată riscul de apariție a leziunilor cerebrale.
Oamenii de știință de la Institutul de cercetare Pars Biosience din Leawood, Kansan, USA au descoperit că extractul etanolic din rășina de Boswellia conține acizi boswellici care acționează în mod eficient asupra pacienților cu tumori cerebrale. Un preparat obținut din tămâia Boswellia, administrat pacienților cu tumori cerebrale, pe o perioadă de 7 zile, a dus la reducerea edemului cerebral peritumoral cu până la 48%.
Deși efectele antitumorale sunt susținute prin numeroase studii, tratamentul cu extract de tămâie va fi administrat doar sub atenția unui medic specialist, și nu trebuie să înlocuiască alte tratamente și proceduri deja recomandate în astfel de afecțiuni.
Pe lângă proprietățile antiinflamatorii și antitumorale dovedite, tămâia ajută organismul să se protejeze împotriva infecțiilor virale și bacteriene prin normalizarea producției de imnunoglobuline G, anticorpi produși de sistemul imunitar pentru apărarea împotriva agenților patogeni.
- Reduce roșeața și iritațiile pielii
În China, tămâia Boswellia este folosită încă din antichitate ca un remediu pentru piele, fiind utilă în vindecarea vânătăilor și rănilor infectate. S-a constatat că extractul obținut din arborele de Boswellia calmează pielea iritată, reduce roșeața și uniformizează aspectul pielii. În plus, unul dintre acizii boswelici (AKBA) s-a dovedit a fi eficient în reducerea ridurilor fine de expresie, contribuind la relaxarea pielii.
Îngrijirea personală cu ulei esențial de tămâie
Pe lângă tămâia propriu-zisă, din rășina arborelui de Boswellia serrata se obține și ulei esențial de tămâie, de asemenea cu numeroase beneficii pentru sănătate datorită proprietăților sale antiinflamatorii, dar și antibacteriene și antifungice.
Întrebuințat extern, uleiul esențial de tămâie are grijă de pielea care a suferit în urma expunerii la ultraviolete sau care prezintă cicatrici inestetice, iar respirația urât mirositoare poate fi tratată ușor cu ajutorul unei ape de gură homemade din următoarele ingrediente naturale:
- câteva picături de ulei esențial de tămâie;
- un sfert de linguriță de sare de Himalaya fină;
- 4 picături de ulei esențial de mentă;
… toate amestecate într-un pahar cu apă.
Cum se administrează Boswellia?
Boswellia se găsește în diverse forme (pudră, capsule, creme și uleiuri esențiale pentru uz extern), iar calitatea acesteia variază destul de mult. Boswellia se găsește, de asemenea, și în formule care conțin în plus turmeric și alte plante.
Specialiștii din cadrul Fundației de Artrită din Atlanta recomandă administrarea a 300-400 miligrame de Boswellia de trei ori pe zi pentru a beneficia de efectele pe care îi au acizii boswellici asupra organismului. În plus, cele mai bune capsule sunt acelea care conțin acid boswellic în proporție de cel puțin 60%.
Posibile efecte secundare
Tămâia Boswellia este în principiu bine tolerată de organism și este considerată a fi sigură pentru utilizare. Posibilele efecte secundare includ greața, durerile abdominale, arsurile la stomac și pruritul. Aceasta are un nivel foarte redus de toxicitate, de aceea a fost inclusă în lista de substanțe sigure pentru consum, iar folosirea ei ca ingredient în diferite alimente a fost permisă de către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA.
Sarcină și alăptare: Nu există date suficiente pentru administrarea suplimentelor pe bază de tămâie la femei gravide sau care alăptează, de aceea se recomandă ca administrarea unor astfel de suplimente să fie realizată doar cu acordul medicului de specialitate.
Contraindicații: Tămâia Boswellia poate interacționa cu antiinflamatoarele nestoroidiene. Înainte de a folosi acest extract natural, consultă medicul de specialitate dacă urmezi un tratament cu ibuprofen sau aspirină. Boswellia poate interacționa și cu anumite medicamente anticoagulante sau antiplachetare.