Formula ce asociaza magneziu cu rol in mentinerea sanatatii psihice si reducerea oboselii sau a extenuarii.
Magneziul susține
sănătatea cardiovasculară și a oaselor, promovează metabolismul energetic și
funcția creierului și ajută la menținerea funcției
sistemului nervos, precum și a nivelurilor deja sănătoase ale tensiunii arteriale.
Magneziul susține, de asemenea,
profilurile lipidice serice sănătoase, un
răspuns inflamator sănătos și funcția endotelială sănătoasă și promovează sănătatea metabolică.
Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale din organism. Avem nevoie de el pentru
mai mult de 300 de reacții biochimice.
CARE ESTE ROLUL MAGNEZIULUI IN ORGANISM?
In corpul nostru se gasesc aproximativ 25 de grame de magneziu, intre 50 si 60% din aceasta cantitate se afla in oase, in timp ce restul se afla la nivelul muschilor, al tesuturilor moi si in sange. Fiecare celula din corp contine magneziu si are nevoie de el pentru a functiona.
Printre procesele in care este implicat magneziul se numara sinteza proteinelor, controlul glicemiei si prevenirea aritmiilor cardiace. De acest mineral depind in mare masura sanatatea fizica si psihica deopotriva. In cele ce urmeaza detaliem toate procesele in care este implicat magneziul:
- Metabolizarea glucozei si a carbohidratilor - Prin actiunea pe care o are in procesul de metabolizare a glucozei, magneziul contribuie la mentinerea unui nivel optim de zahar in sange si are un rol insemnat in prevenirea diabetului zaharat sau in mentinerea sub control a bolii. De altfel, diabetul de tip 2 a fost asociat cu deficitul de magneziu, iar riscul de a dezvolta aceasta boala cronica este mai scazut in randul celor care au un nivel optim de magneziu in organism. Prin aceeasi actiune, magneziul are si o contributie majora in procesul de transformare a zaharul in energie, fapt ce ii confera o insemnatate si mai mare in starea noastra de zi cu zi.
- Imbunatatirea digestiei - Magneziul actioneaza asupra muschilor din interiorul aparatului digestiv, astfel incat are o actiune directa asupra digestiei. Datorita actiunii pe care o are asupra tranzitului intestinal, magneziul ajuta in ameliorarea tranzitului lent si in combaterea constipatiei.
- Cresterea densitatii minerale osoase - Magneziul este implicat direct in formarea oaselor si influenteaza activitatea osteblastelor si osteoclastelor (celule responsabile de formarea de tesut osos), influentand in acelasi timp si concentratiile hormonului paratiroidian si ale formei active ale vitaminei D, doi regulatori majori ale homeostaziei osoase (integritatea osoasa). Datorita rolului pe care il are la nivelul sistemului osos, magneziul ajuta la ameliorarea simptomelor osteoporozei. Mai mult decat atat, magneziul contribuie la sanatatea sistemului osos si prin rolul pe care il are in procesul de absorbtie a calciului.
- Imbunatatirea functiei respiratorii - Unele studii au aratat ca exista o legatura directa intre carenta de magneziu si dezvoltarea astmului sau a altor afectiuni respiratorii. Cercetatorii considera ca un deficit de magneziu determina acumularea de calciu in muschii de la nivelul cailor respiratorii, fapt ce ingreuneaza respiratia.
- Transportul activ al ionilor de calciu, sodiu si potasiu in membranele celulare - Prin aceasta actiune, magneziul combate acumularea de calciu si potasiu la nivelul muschilor, sustinand buna functionare a sistemului muscular.
- Contracararea oboselii si a starii de extenuare - Magneziul ajuta la mentinerea unui nivel de energie optim. Un studiu realizat la Centrul pentru Studiul medicinei complementare din Southampton, Anglia, a demonstrat ca sulfatul de magneziu este util in tratarea pacientilor care sufera de sindromul oboselii cronice.
Totodata, magneziul are un aport considerabil si in:
- Terapia adjuvanta a starilor depresive
- Cresterea rezistentei fizice (datorita rolului pe care il are la nivel muscular)
- Combaterea inflamatiilor
- Prevenirea migrenelor
Prin toate aceste actiuni, magneziul este recunoscut si ca mineral caruia trebuie sa-i acordam multa atentie pe parcursul unei sarcini. Acest mineral contribuie la prevenirea preeclampsiei (stare patologica la femeile gravide dupa a 20-a saptamana de sarcina, tradusa prin cresterea tensiunii arteriale si eliminarea de proteine prin urina) si la cresterea in greutate a bebelusului.
CARENTA DE MAGNEZIU. SIMPTOME SI FACTORI DE RISC
Pentru ca are un rol atat de complex in organism si este implicat intr-un spectru atat de larg de reactii biochimice, deficienta de magneziu se poate resimti atat in starea de spirit, cat si in sanatatea fizica. Printre simptomele carentei de magneziu se numara:
- Oboseala, extenuare chiar daca pacientul se odihneste suficient, stari de lesin
- Anxietate, depresie
- Nervozitate, irascibilitate
- Crampe musculare, tremor, zvacniri (spasme) musculare
- Dureri de cap
- Palpitatii, aritmie
- Tensiune arteriala crescuta
- Dificultati de respiratie
- Pierderea poftei de mancare, greata
- Dereglari digestive - diaree, constipatie
FACTORI DE RISC PENTRU CARENTA DE MAGNEZIU DIN ORGANISM
Un stil de viata nesanatos poate duce la numeroase carente, inclusiv cea de magneziu. Alimentatia este, fara doar si poate, un factor crucial cand vine vorba despre nivelul de minerale din organismul nostru. Astfel, o dieta ce are la baza alimente hiper-procesate si o dieta saraca in legume si verdeturi poate duce la o lipsa acuta de magneziu (si nu numai).
Utilizare recomandată
Citiți întreaga etichetă și urmați cu atenție instrucțiunile înainte de utilizare.
Luați o (1) capsulă de una până la trei ori pe zi, cu sau fără alimente, sau conform recomandărilor unui medic.
Varianta 100 mg
Varianta 500 mg
Avertizări
Atenție: dacă este luat în doze mari, magneziul poate avea un efect laxativ. Dacă se întâmplă acest lucru, împărțiți doza, reduceți aportul sau întrerupeți administrarea produsului.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Nu depășiți doza recomandată.
Nu cumpărați dacă sigiliul exterior este rupt sau deteriorat.
Când utilizați suplimente nutritive, vă rugăm să vă consultați cu medicul dumneavoastră dacă urmați un tratament pentru o afecțiune sau dacă sunteți însărcinată sau alăptați.
A se pastra bine inchis intr-un loc racoros si uscat.