🚚 | TRANSPORT NATIONAL DE LA 9.9 RON*

Complex Enzime

Afiseaza: 1-7 din 7 produse

 Filtre

Selectia ta:

Rating: Peste 1 stele ×
Enzimele sunt substante complexe care indeplinesc functia de catalizator al reactiilor chimice din organism. Concret, ele cresc viteza de reactie a proceselor si sunt implicate, impreuna cu alte substante, numite coenzime- care au functie de activator, in reglarea proceselor biochimice din organismul uman, inclusiv in cele desfasurate in tractul digestiv. 
 
 

Enzimele digestive sunt necesare pentru ca alimentele ingerate sa fie transformate in nutrientii (aminoacizi, acizi grasi, colesterol, zaharuri, vitamine, minerale) care este hranit hranesc organismul. Exista mai multe tipuri de enzime: unele, produse, secretate de organismul uman, altele, obtinute prin aport de alimente, de regula, neprocesate termic.

 

Ce sunt enzimele digestive?

Enzimele sunt substante complexe, biocatalizatori care, in prezenta unor activatori, regleaza toate procesele biochimice din organism. Acestea rup legaturile chimice din alimente si transforma nutrientii complecsi in compusi simpli, usor de absorbit in organism. Enzimele au calitatea de a creste viteza reactiilor chimice fara ca ele sa fie alterate in urma procesului indus si fara a compromite echilibrul chimic, in cadrul reactiilor produse.


Pana in anii '80, a existat convingerea ca enzimele pot fi doar de natura proteica, insa, au fost descoperite ribozimele, molecule de acid ribonucleic, care au functie de catalizator al unor procese biochimice. De asemenea, a fost dezvoltata, in perioada moderna, o tehnologie care a permis productia de anticorpi cu rol catalizator, numiti abzime. In cele ce urmeaza, ne vom referi la enzime ca substante proteice.


Termenul specific de enzima a fost introdus, pentru prima data, in biochimie in anul 1878, de catre fiziologul german Wilhelm Kühne, laureat al premiului Nobel. Cuvantul “enzima” provine din enzymos, care, in limba greaca, inseamna fermentatie, dospire, primele observatii stiintifice efectuate de Louis Pasteur fiind legate de fermentarea zaharului si transformarea lui in alcool, in prezenta drojdiei.


Enzimele digestive sunt un tip de enzime care se gasesc in tractul digestiv si au rol in procesul de digestie, facilitand absorbtia nutrientilor in organism si la nivelul celular pentru a mentine vii celulele. Pancreasul si intestinul subtire sunt principalii producatori de enzime digestive si nu stomacul, asa cum am fi tentati sa credem.


Enzimele digestive pot fi gasite de-a lungul tractului digestiv:

  • in saliva, fiind produse de glandele salivare,
  • in stomac,
  • in sucul pancreatic,
  • in secretiile intestinului gros si subtire.


Tipuri de enzime digestive si rolul acestora

In general, enzimele digestive pot fi clasificate, din mai multe puncte de vedere, astfel:

  • In functie de organul in care actioneaza: 

amilaza salivara – cavitatea bucala, enzime pancreatice - pancreas, enzime gastrice – stomac, actioneaza in PH acid, enzime intestinale- actioneaza in PH bazic;

  • In functie de nutrientii descompusi:

proteolitice, lipolitice, amilolitice, nucleolitice;

  • In functie de provenienta: 

enzime produse de organism, enzime din alimente.


Rolul enzimelor in organism este determinant in:

  • reglarea proceselor digestive pe toata lungimea tractului digestiv,
  • reglarea metabolismului,
  • replicarea ADN-ului,
  • sprijinirea eliminarii toxinelor din organism.

CATEGORII PRODUSE

CATEGORII AFECTIUNI

Suport clienti Luni - Vineri: 10:00 - 18:00

0764710771 contact@suplimenteoriginale.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!