WORMWOOD - Ce este pelinul și cum se folosește?

WORMWOOD - Ce este pelinul și cum se folosește?

Peliniţa, pelinul dulce sau Artemisia Annua (denumirea ştiinţifică) este una din cele aproximativ 180 de specii de pelin existente la ora actuală în lume. Plantă originară din China, aceasta nu trebuie confundată cu pelinul alb (Artemisia absinthium), celebru pentru gustul său amar şi care creşte inclusiv în ţara noastră.

Dacă în medicina tradiţională chineză este utilizată pentru combaterea febrei, respectiv a malariei, în urma mai multor studii clinice şi cercetări ştiinţifice s-a demonstrat faptul că peliniţa poate fi utilizată şi ca tratament complementar (suplimentar) în terapiile medicale clasice ce vizează tratarea cancerului.E adevarat. Pelinul este utilizat de fapt pentru a elimina viermii intestinali, în special viermi rotunzi . Acesta este exact motivul pentru care este recomandat în mod uzual ca parte a combaterii paraziților.


Cât de puternic este pelinul? Ei bine, i se datorează mulțumiri și laude pentru faptul că este sursa ingredientului cheie pentru artemisinina medicamentoasă pe bază de plante, care este apreciată ca fiind cel mai puternic anti-malarian de pe piață.
Cercetările științifice arată, de asemenea, că pelinul poate chiar ucide celulele canceroase. Ceaiul de pelin poate fi folosit și pentru tratarea anorexiei, insomniei, anemiei, lipsei de apetit, flatulenței, durerilor de stomac, icter și indigestie.

Iarba de pelin este folosită în băuturile alcoolice în timp ce steaua de pelin este menționată în Biblie. 

Desigur, există motive temeinice pentru prudență și cu produsele de pelin (cum ar fi absintul), dar, după ce veți afla despre thjon, veți vedea de ce nu toate produsele de pelin sunt la fel.

 


 

Ce este pelinul?

Ce este exact pelinul?Artemisia absinthium este o planta perena care aparține familiei Asteraceae sau Compositae familie, mai frecvent cunoscută sub numele de familie de margarete. Această plantă , artemisia eliberează un miros aromat și are un gust picant, amar.

  Multe specii din familia artemisia tind să aibă proprietăți medicinale. 

Planta de pelin este originară din Europa și din anumite părți din Africa și Asia. Astăzi, crește și sălbatic în SUA, cel mai frecvent pe drumuri sau poteci.

Numit și pelin de arbust,Artemisia absinthium este o plantă arbustivă care crește de obicei la o înălțime de unu la trei metri. Are tulpini cenușiu-verzui sau albe acoperite de părul fin și frunzele verzui gălbui care sunt păroase și mătăsoase. Frunzele plantei au glande care conțin particule rășinoase în care se păstrează insecticidul natural.

Pelin dulce (Artemisia annua), cunoscut și sub denumirea de dulce Annie, salvie dulce, mugwort anual sau pelin anual, este un tip comun de pelin originar din Asia temperată, dar naturalizat în anumite părți din America de Nord.

Lemnul de pelin poate fi folosit fie proaspăt, fie uscat. Toate porțiunile aeriene (tulpină, frunze și flori) ale plantei au uz medicinal și ceaiul de pelin este consumat în mod obișnuit pentru o serie de afecțiuni.

Uleiul esențial este extras din frunze și vârfuri de înflorire prin distilare cu abur. Un studiu al uleiului esențial al Artemisia absinthium a descoperit că conține cel puțin 28 de componente reprezentând 93,3 la sută ulei. Componentele principale sunt β-pinenul (23,8 la sută) și β-tijone (18,6 la sută).

Thujone este substanța chimică potențial otrăvitoare care se găsește în pelin. Distilarea ierbii în alcool crește concentrația de thjonon, ceea ce face ca absintul să fie astfel un lichid controversat.

 

Beneficii

Indiferent dacă utilizați capsule,ceai de pelin, extract, tinctură sau unguent, beneficiile acestei plante terapeutice sunt vaste.


1. Invinge malaria

Malaria este o boală gravă cauzată de un parazit care este transmis prin mușcatura de țânțari infectați și invadează globulele roșii umane. Artemisinina este un extract izolat din plantă Artemisia annua, sau pelin dulce.

Artemisinina este un medicament pe bază de plante care este cel mai puternic antimalarian de pe piață. Este cunoscut pentru reducerea rapidă a numărului de paraziți din sângele pacienților cu malarie. Organizația Mondială a Sănătății recomandă terapii combinate pe bază de artemisinină ca tratament de primă linie pentru necomplicate P. falciparum malarie.

Experimentele recente au arătat că artemisinina este eficientă împotriva parazitului malariei, deoarece reacționează cu nivelurile ridicate de fier din parazit pentru a produce radicali liberi. Radicalii liberi distrug apoi pereții celulari ai parazitului malariei.

 

2. Combate celulele canceroase

Conform studiilor recente, artemisinina poate lupta împotriva cancerului de sân ,celulele canceroase fiind bogate in fier, similare malariei iar modul în care elimină paraziții cauzatori de malarie  îl face o opțiune potențială de tratament natural pentru cancer cu sân.

 Cercetătorii dintr-un studiu din 2012 au testat probe de celule canceroase ale sânului și celule normale ale sânului care au fost tratate pentru prima dată pentru a-și maximiza conținutul de fier. Celulele au fost apoi tratate cu o formă solubilă în apă de artemisinină, un extract de pelin.

Rezultatele au fost destul de impresionante. Celulele normale au prezentat mici schimbări  dar în 16 ore aproape toate celulele canceroase erau moarte și doar câteva celule normale au fost ucise. Bioinginerul Henry Lai consideră că, deoarece o celulă canceroasă de sân conține cu cinci până la 15 receptori mai multi decât în ​​mod normal, absoarbe fierul mai ușor și, prin urmare, este mai susceptibilă la atacul artemisininei.





3. Elimină paraziții


Wormwood este utilizat pentru a elimina viermii intestinali, inclusiv viermi de pin, viermi rotunzi și tâmplă.  Viermii rotunzi, sau nematode, sunt paraziți care infectează și intestinele umane, iar viermi sunt viermi lungi, plati, care infectează intestinele umane și animale.

Un studiu pe anul 2018 publicat în Jurnal de Helmintologie indică faptul că wormwood-ul paralizeaza viermii si le induce moartea.

Și un studiu realizat în Suedia arată că, în scopul deparazitării animalelor de fermă se consideră că o combinație de pelin, mugwort, cicoare și tansy comun are proprietăți anti-parazitare.


4. Tratează boala Crohn

În Germania, un studiu dublu orb a examinat eficacitatea unui amestec de plante care conține pelin, o doză de 500 de miligrame luata de trei ori pe zi față de un medicament placebo pe o durata de 10 săptămâni la 40 de pacienți care suferă de boala Crohn.

Această doză inițială stabilă de steroizi a fost menținută până în săptămâna 2, după care a fost început un program de conținut definit, astfel încât la începutul săptămânii 10 toți pacienții nu mai foloseau steroizi.

Cercetătorii au descoperit că a existat o îmbunătățire constantă a simptomelor bolii Crohn la 18 pacienți (90 %) care au primit pelin în ciuda scăderii de steroizi. După opt săptămâni de tratament cu pelin, a existat o remisiune aproape completă a simptomelor la 13 (65%) pacienți din acest grup, comparativ cu niciunul din grupul placebo. Această remisiune a durat până la sfârșitul perioadei de observare, care a fost de 20 de săptămâni (12 săptămâni mai târziu), iar adăugarea de steroizi nu a fost necesară.

Rezultatele au fost cu adevărat impresionante și sugestive pentru ca pelinul poate scădea sau elimina nevoia de steroizi la pacienții cu boala Crohn. În plus, rezultatele indică faptul că pelinul are efecte pozitive asupra stării de spirit și a calității vieții ceea ce nu este obținut prin alte medicamente standard pentru boala Crohn.

 

5. Are abilități antimicrobiene și antifungice

Studiile in vitro au arătat că uleiurile esențiale ale pelinului au activitate antimicrobiană. Cercetări publicate în Jurnalul de chimie agricolă și alimentară sugerează că uleiul de pelin prezintă un spectru larg de activitate antimicrobiană împotriva mai multor tulpini bacteriene, inclusiv E. coli și salmonella.

În fiecare an, salmonella este estimată a provoca 1 milion de boli transmise de alimente doar în Statele Unite, cu 19.000 de spitalizări și 380 de decese. E. coli este un alt tip de bacterii care poate provoca o serie de probleme de la diaree până la infecții ale tractului urinar până la pneumonie și alte boli.

Un alt studiu publicat în Planta Medica concluzionează că A. absinthium ,uleiul, inhibă creșterea Candida albicans. Acesta este cel mai frecvent tip de infecție cu drojdie care se găsește în gură, tractul intestinal și vagin și poate afecta pielea și alte mucoase.

 


Cum se folosește

Pelinul este disponibil in magazinele naturiste și online, ca ulei esențial, precum și în forme de capsule, tablete, tinctură și extract lichid. Poate fi, de asemenea, utilizat în formă proaspătă sau uscată pentru a face o infuzie sau un ceai.

Este cel mai bine utilizat în formă uscată, care conține puțin, dacă este cazul, thjonon. Pentru a face o infuzie, urmați această rețetă de ceai de pelin:

  • Fierbe o jumătate de linguriță  de pelin uscat sau proaspăt într-o cană de apă clocotită timp de cinci până la 15 minute.
  • Este important să nu utilizați mai mult de o linguriță de frunze, deoarece sunt foarte puternice și amare. 
  • Ceaiul de pelin trebuie servit neindulcit pentru a avea cel mai bun efect dar puteți contracara amărăciunea adăugând mentă uscată sau anason.

Ceaiul de pelin poate fi util în special pentru digestie, în special înaintea meselor grele care pot provoca gaze și balonare. 

 

Doza de ceai de pelin variază în funcție de ce îl utilizați. Preparatele de ceai de pelin sunt de obicei sorbite, deoarece gustul puternic amar este o componentă importantă a efectului său terapeutic asupra bolilor stomacale. De asemenea, poate fi luat ca un tonic energetic ocazional.

Pentru problemele intestinale cum ar fi viermii sau paraziții, cel mai bine este să luați pelin sub formă de capsule. 

Ceaiul de pelin sau alte produse trebuie luate numai sub supravegherea unui profesionist. Trebuie să fie întotdeauna luat în doze mici, conform indicațiilor și nu mai mult de patru săptămâni.


Efecte secundare, alergii și interacțiuni medicamentoase

 

Folosirea pelinului mai lung de patru săptămâni sau la doze mai mari decât cele recomandate poate duce la greață, vărsături, neliniște, insomnie, vertij, tremurări și convulsii.

Produsele din pelin care conțin thujone, precum absintul pot fi nesigure atunci când sunt luate pe cale orală. Efectele thujononului pot include neliniște, dificultăți de somn, coșmaruri, convulsii, amețeli, tremur, insuficiență renală, vărsături, crampe stomacale, retenție de urină, setea, amorțeală a brațelor și picioarelor, paralizie.

Nu luați această plantă sub nicio formă dacă sunteți gravidă sau alăptați. Au fost documentate efecte avortante ale pelinului.

Dacă aveți porfirie (un grup de afecțiuni care rezultă dintr-o acumulare de substanțe chimice naturale care produc porfirină în corpul dvs.), atunci ar trebui să știți că thujonul prezent în uleiul de pelin ar putea crește producția de substanțe chimice numite porfirine din corpul dvs.

Dacă aveți epilepsie sau orice altă tulburare de criză, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza această plantă. Thujonul din pelin cauzează convulsii, în special la persoanele care au tendință spre convulsii.

Pelinul nu este recomandat persoanelor cu afecțiuni renale. Uleiul ar putea provoca insuficiență renală. Dacă aveți probleme cu rinichii, nu luați această plantă înainte de a vorbi cu medicul dumneavoastră.

 



Pelin fapte interesante

 

Numele pelin este derivat din utilizarea antică a plantei și a extractelor sale ca un medicament antihelmintic intestinal, antiparazitar care expulzează din organism viermii paraziți și alți paraziți interni.

În vremurile egiptene antice, era o plantă medicinală folosită frecvent, special pentru durerile anale și ca aditiv la vin. Planta, când a fost transformată într-un ceai puternic de pelin, a fost folosită în mod tradițional în Europa pentru a evita indigestia și pierderea poftei de mâncare.

O băutură alcoolică preferată în Franța secolului al XIX-lea este absintul care se produce din pelin.Despre absint se spune că provoaca dependență și este asociat cu o colecție de efecte secundare grave cunoscute sub numele de absintism sau daune ireversibile ale sistemului nervos central.

Absintul a fost popularizat de unii scriitori și artiști foarte cunoscuți, precum Ernest Hemingway, Henri de Toulouse-Lautrec, Édouard Manet, Edgar Degas, Vincent van Gogh, Pablo Picasso și Oscar Wilde. Pictorul maniac depresiv Vincent van Gogh a fost dependent de absint, iar unii spun că băutul său continuu a dus la faptul că multe dintre picturile sale au o nuanță verde sau gălbui (din cauza efectelor halucinatoare ale tuuonei) - și că pelinul i-a îmbunătățit efectiv epilepsia.

Absintul este un spirit cu aromă de anason derivat din mai multe plante botanice. Ingredientele Absintului includ florile și frunzele de pelin, anason și fenicul. Este ilegal în SUA precum și în multe alte țări. Cu toate acestea, nu este interzis în unele țări ale Uniunii Europene, atât timp cât conținutul de thujone este mai mic de 35 miligrame pe kilogram.

Thujone este substanța chimică potențial otrăvitoare care se găsește în pelin. Distilarea pelinului în alcool crește concentrația de thjonon. Extractul de pelin fără thujon este folosit în prezent ca aromatizant în băuturi alcoolice precum vermutul.

Wormwood, sau componentele sale chimice derivate, au fost menționate  în multe dintre romane și în alte forme de artă, de la „Dracula” de Bram Stoker ,la eseurile lui John Locke, la „Romeo și Julieta”.

Există mai multe referințe biblice la această plantă. Cuvântul „pelin” apare de mai multe ori în Vechiul Testament, tradus din termenul ebraic la’anah (care înseamnă „blestem” în arabă și ebraică).

Se vorbește și în Noul Testament în Cartea Apocalipsei: „Al treilea înger a sunat cu trompeta și o stea grozavă, aprinsă ca o torță, a căzut din cer pe o treime din râuri și pe izvoarele apei - numele stelei este Wormwood. O treime din ape s-a amărit și multe persoane au murit din cauza apelor care au devenit amare. " (Apocalipsa 8: 10–11)





 

Compara produse

You must add at least one product to compare products.

Was added to wishlist!

Was removed from wishlist!