Metilcobalamina, forma metabolic activa a vitaminei B12, ofera suport pentru functionarea normala a sistemului nervos.
Vitamina B12 este o vitamina hidrosolubila care se regaseste in mod natural in anumite alimente, in timp ce unele produse pot fi fortificate cu forma sintetica a acestei vitamine. Totodata, vitamina B12 poate fi intalnita si sub forma de supliment alimentar.
Vitamina B12 are mai multe roluri in organism. Aceasta sustine functionarea normala a sistemului nervos, ofera suport in mentinerea functiei cognitive si contribuie la formarea celulelor rosii din sange (eritrocite), dar si a procesului de diviziune celulara. Totodata, vitamina B12 contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si reducerea oboselii si a extenuarii.
Totodata, vitamina B12 contribuie la reducerea nivelului de homocisteina, un aminoacid care, in cantitati ridicate, a fost asociat cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, a dementei, precum si a bolii Alzheimer.
CARE SUNT PROPRIETATILE VITAMINEI B12
Principalele beneficii ale vitaminei B12 sunt urmatoarele:
- Contribuie la formarea celulelor rosii din sange - vitamina B12 este implicata in procesul de formare a celulelor rosii din sange. Atunci cand nivelul de vitamina B12 este scazut, numarul de celule rosii din sange scade, fapt care contribuie la aparitia anemiei.
- Sustine sanatatea fatului pe perioada sarcinii - studiile au evidentiat faptul ca un nivel optim de vitamina B12 este important pentru ca sistemul nervos al fatului sa se dezvolte corect. In cazul unei deficiente de vitamina B12 in sarcina, in special la inceputul acesteia, riscul de aparitie a defectelor de tub neural poate creste. In acelasi timp, un nivel scazut de vitamina B12 in sarcina poate duce la nastere prematura sau avort spontan.
- Sustine sanatatea sistemului osos - un studiu a evidentiat faptul ca deficienta de vitamina B12 poate duce la scaderea densitatii minerale a oaselor. In timp, acestea pot deveni fragile, fapt care creste riscul de aparitie a osteoporozei.
- Poate contribui la reducerea riscului de aparitie a degenerescentei maculare (afectiune oftalmologica) - vitamina B12 poate reduce nivelul de homocisteina care, in cantitati ridicate, a fost asociata cu un risc crescut de aparitie a degenerescentei maculare.
- Mentine sanatatea psihica si poate reduce riscul de depresie - vitamina B12 poate contribui la sintetizarea si metabolizarea serotoninei, compus responsabil cu reglarea starii de spirit. Un nivel scazut de vitamina B12 poate duce la aparitia depresiei. Un studiu a evidentiat faptul ca deficitul de vitamina B12 poate fi asociat cu un risc de doua ori mai ridicat de a dezvolta depresie severa.
- Sustine memoria si functionarea normala a sistemului nervos - deficienta de vitamina B12 a fost asociata cu pierderi de memorie, in special la persoanele in varsta, precum si cu atrofierea celulelor nervoase, fapt care poate creste riscul de aparitie a dementei. Un studiu a reliefat faptul ca utilizarea de vitamina B12, alaturi de suplimente pe baza de omega-3, poate contribui la incetinirea declinului mental, chiar si in stadiile avansate ale dementei.
- Sustine sanatatea inimii - vitamina B12 contribuie la scaderea nivelului de homocisteina si ajuta, astfel, la reducerea riscului de aparitie a afectiunilor cardiovasculare.
- Contribuie la sanatatea unghiilor, a parului si a pielii - un nivel scazut de vitamina B12 poate duce la aparitia unor afectiuni ale pielii, precum hiperpigmentare sau vitiligo, dar si la decolorarea unghiilor.
CAUZELE DEFICITULUI DE VITAMINA B12
De regula, odata cu inaintarea in varsta, organismul incepe sa asimileze mai greu vitamina B12, din cauza reducerii capacitatii de absorbtie intestinala. Totodata, o alta cauza a deficitului de vitamina B12 poate fi o interventie chirurgicala pentru indepartarea unei portiuni a stomacului.
Alte cauze ale deficitului de vitamina B12 pot fi:
- Gastrita atrofica (subtierea mucoasei stomacului);
- Anemie pernicioasa (care ingreuneaza asimilarea vitaminei B12 in organism);
- Anumite boli care afecteaza intestinul subtire (boala Crohn, boala celiaca, bacterii sau paraziti);
- Boli autoimune (lupus sau boala Graves);
De asemenea, deficitul de vitamina B12 poate sa apara si la persoanele care au o alimentatie saraca in alimente de origine animala.
Totusi, deficitul de vitamina B12 se manifesta in modul urmator:
- Piele palida sau ingalbenita;
- Oboseala si slabiciune;
- Senzatie de furnicaturi;
- Scaderea mobilitatii, a echilibrului si a capacitatii de coordonare;
- Ulceratii bucale;
- Ameteala si dificultati respiratorii;
- Constipatie;
- Stari de confuzie;
- Stari de slabiciune si oboseala;
- Tulburari de vedere.
Mod de administrare:
Pentru adulți, luați o (1) micropastilă pe zi, de preferință la masă. Puneți micropastile sub limbă timp de 30 de secunde înainte de a înghiți.
AVERTISMENT:
Dacă sunteți însărcinată, alăptați, luați orice medicamente sau aveți orice afecțiune, consultați-vă medicul înainte de utilizare. Întrerupeți utilizarea și consultați-vă medicul dacă apar reacții adverse. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Depozitați la temperatura camerei. Nu utilizați dacă sigiliul de sub capac este rupt sau lipsește.
Disclaimer:
Imaginile produselor sunt afișate cu titlu de prezentare. Facem tot posibilul să ne asigurăm că informațiile pe care ți le oferim sunt corecte și complete, însă te rugăm să consulți întotdeauna ambalajul produsului. Producătorul poate modifica ambalajul fără o înștiințare prealabilă, astfel că nu putem fi răspunzători de eventuale diferențe (în termeni de culoare, formă, aspect) între imaginea afișată și cea a produsului livrat.